„Sunt nevinovat!“ Fostul senator Gigi Christian Chiru, vizat de o decizie a Tribunalului Constanța - fals în declarații

  • În cauză, în octombrie 2014, procurorii DNA au efectuat 22 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţul Constanţa, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane fizice. Mascaţii au „vizitat“, în prezenta cauză, un depozit din Eforie şi Primăria Cogealac.

Fostul senator de Constanța Gigi Christian Chiru, vizat de o decizie a Secției penale din Tribunalul Constanța! La mai bine de șase ani de la mediatizarea cauzei, magistrații din Constanța au decis zilele trecute, la cererea lui Kapp Cristoph Beat, administrator al firmelor Eolica Dobrogea, ca procurorii DNA să completeze urmărirea penală în cazul lui Gigi Christian Chiru pentru infracțiunea de fals în declarații. Și asta deși în luna mai 2020 procurorii DNA au decis clasarea cercetărilor față de fostul senator Chiru pentru infracțiunea mai sus precizată. Mai precizăm că DNA a clasat cercetările față de Gigi Christian Chiru pentru luare de mită și spălare de bani. Contactat telefonic, fostul senator Gigi Christian Chiru a declarat: „Mereu mi-am susținut nevinovăția și viața a demostrat că am avut dreptate. Justiția din România a făcut dreptate. A constatat fix ce am declarat de la început, că sunt nevinovat“.


Oficial

Conform portalului instanțelor de judecată, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat la data de 10 august 2020 dosarul cu numărul 4631/118/2020, cu obiect „plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP)“.

Părţile dosarului sunt: petenți - Dica Corneliu, Chiru Christian Gigi, Kapp Cristoph Beat, Eolica Dobrogea Five SRL- prin administrator Kapp Cristoph Beat, Eolica Dobrogea( Schweiz) II GMBH, Eolica Dobrogea( Schweiz) II GMBH și intimați Cati Hristu și Ştefan Prisăcaru.

În ședința din data de 17 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis, în parte, plângerea formulată de petentul Kapp Cristoph Beat în ceea ce privește soluția de clasare dispusă prin ordonanța procurorului nr. 462/P/2014 din data de 22 mai 2020 a DNA pentru infracțiunea de fals în declarații (...) (trei acte materiale) față de suspectul Chiru Gigi Christian, în vederea completării urmăririi penale.

De menționat că soluția de clasare vizată fusese confirmată prin ordonanța procurorului șef secție din cadrul DNA - Secția de Combatere a infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție, nr.163/II/2/2020 din data de 20.07.2020.

Decizia completă a Tribunalului Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.


Ce spuneau procurorii în 2014

Amintim că la data de 30 octombrie 2014, prin comunicatul nr. 1546/VIII/3, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au anunțat „efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Chiru Gigi Christian, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de: luare de mită, spălare de bani și fals în declarații (3 elemente materiale).

„În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: la data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. Eolica Dobrogea S.R.L. România, Eolica Dobrogea AG, Eolica Dobrogea X GMBH“.

„Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.

Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010“.

„Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România. Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță. În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță. Suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA din 2014.



Citește și

Procurorii DNA, „pe aripile vântului“ în Constanţa, Cogealac şi Eforie
Totul despre firmele din dosarul senatorului Gigi Chiru (documente)(galerie foto)


Oficial despre arestarea la domiciliu a lui Ciprian Irinel Cătănoiu, ofițer al Penitenciarului Tulcea

ANI a luat în vizor un polițist rutier din Constanța și unul din Mangalia!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme din Constanța Modificări importante într-o companie administrată de un fost candidat la Primăria Constanța

27 Dec 2023 982

Fostul senator Gigi Chiru, acțiune extraordinară la Curtea Supremă! Instanța a admis în principiu cererea

17 Dec 2023 743

#Dobrogea145 Christian Gigi Chiru, inițiator Ziua Dobrogei și președinte ALDE Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 959

Fostul senator Gigi Christian Chiru, din Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte!

23 Oct 2023 904

Știri justiție Constanța Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au încetat procesul penal. Definitiv

17 Aug 2023 1681

Amânare de pronunțare în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă!

08 Jul 2023 1164

Final de proces în cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă! Când se va da decizia definitivă

17 Jun 2023 4097

Cazul fostului senator Gigi Chiru, acuzat de ucidere din culpă, amânat pentru iunie

03 May 2023 2221

Un fost senator de Constanța, acuzat de ucidere din culpă! Când se va lua decizia finală!

20 Nov 2022 1517

#Dobrogea144 Mesajul lui Christian Gigi Chiru, inițiatorul legii privind declararea datei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2022 1322

Ucidere din culpă! Judecătorii motivează de ce a încetat procesul penal în cazul fostului senator Gigi Chiru!

02 Nov 2022 2074

ALDE are o nouă conducere. Mohammad Murad ales copreședinte alături de Varujan Vosganian şi Mircea Minea. Gigi Chiru a preluat organizația de la Constanța

23 Oct 2022 2153

Fostul senator Gigi Christian Chiru acuzat de ucidere din culpă! Judecătorii au dispus încetarea procesului penal

20 Oct 2022 1454

Judecătoria Constanța a amânat, pentru a 15-a oară, pronunțarea în dosarul fostului senator Gigi Christian Chiru, acuzat de ucidere din culpă!

02 Oct 2022 1174

O nouă amânare de pronunțare în dosarul fostului senator Gigi Christian Chiru, acuzat de ucidere din culpă

12 Aug 2022 1576