Oficial, în dosarul falselor vaccinări Mai multe persoane, reținute în urma perchezițiilor de la Constanța. „Lista neagră” a DNA!

UPDATE 2

Propunerea de arestare va fi analizată de Secția penală a Tribunalului Suceava la ora 15.00.

UPDATE

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat, în urmă cu scurt timp, reținerea oficială a șase persoane, dintre care două asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare din incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, dar și a unei angajate a Spitalului Municipal Mangalia, precum și a altor trei persoane.

Procurorii fac precizarea că toate persoanele reținute se bucură de prezumția de nevinovăție.


Redăm, în continuare, comunicatul oficial remis ZIUA de Constanța de către Direcția Națională Anticorupție:


    În completarea comunicatului nr. 1038/VIII/3 din 21 decembrie 2021, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Serviciul teritorial Suceavaau dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21decembrie 2021, ainculpaților:

TIMOFEI POMPILIA, BERGE HENRIETTE – RALUCA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia,în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilorde:
    - constituirea unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire,
    - luare de mită, în formă continuată,
    - acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată,
    - fals informatic, în formă continuată,
    - fals intelectual, în formă continuată,

VLĂDOI ELENA DANIELA, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
    - constituirea unui grup infracțional organizat”,în modalitatea inițiere și constituire,
    - trafic de influență, în formă continuată,
    - dare de mită (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată),
    - instigare  lafals intelectual (două fapte comise în formă continuată),

Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de:constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Cauza are ca obiect investigarea modalității în care peste 100 de persoane majoritatea din județele Suceava și Constanța ar fi obținut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat.

Concret, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia, și ceilalți inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti - Covidfalsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni, etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.

Un aspect important la stabilirea “tarifului” era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.

Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

    Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente.Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituții publice de pe raza municipiului Mangalia și la cele 50 de locuințe ale persoanelor fizice de pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei și 80.000 euro.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 22decembrie 2021, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

***

Mai multe persoane au fost reținute în urma perchezițiilor ce au avut loc ieri în județele Constanța Și Suceava într-un dosar ce vizează infracțiuni comise în campania de vaccinare anti-covid. 

Surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că mai multe persoane au fost reținute, însă ancheta este în plină desfășurare, iar lucrurile se pot schimba de la moment la moment. 

Cele două instituții din județul Constanța vizate de ancheta DNA ar fi Spitalul Municipal Mangalia și Sanatoriul Balnear Mangalia.

Costurile unui certificat erau, spun aceleași surse informate, între 40 și 500 de euro pentru un certificat fals, în funcție de posibilitățile financiare are beneficiarului. De asemenea, până în prezent au fost identificate peste 500 de certificate.

Reamintim că, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au efectuat ieri cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.
 
Potrivit DNA, în cursul zilei de 21 decembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 52 locații, situate pe raza județelor Suceava și Constanța, din care două la sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stenograme incredibile din dosarul liderului de sindicat de la metrou „Punem preț pe 2 capete… Drulă și directorul… și-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”

16 May 2022 419

Botoșani Directorul DSVSA, Mihai Țurcanu, cercetat de DNA sub control judiciar

14 May 2022 538

Botoșani Ce vizează percheziţiile efectuate de procurorii DNA la sediul DSVSA

13 May 2022 631

Fonduri europene Un fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA, condamnat. Apelul, în septembrie

13 May 2022 1100

Acuzații oficiale Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, deferit instanței de procurorii Anticorupție!

12 May 2022 497

Oficial, de la DNA Ofițer de la Investigarea Fraudelor, din IPJ Constanța - la data faptelor, trimis în judecată!

12 May 2022 959

Închisoare cu executare într-un dosar al DNA Constanța! Ce pedeapsă a primit un tulcean

12 May 2022 541

ZIUA LIVE De ce trebuie eliberată din funcţie, secretarul municipiului Constanța, Mirabela Călin?

11 May 2022 1028

Dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor. Cine a bătut palma cu DNA Constanța!

11 May 2022 5524

Parchetul General are termen șase luni să-l ancheteze pe șeful DNA Constanța!

11 May 2022 12227

Fostul primar al Sectorului 1, trimis în judecată de procurorii DNA. Detalii importante din rechizitoriul întocmit de procurori (DOCUMENT)

10 May 2022 646

Un magistrat de la Curtea de Apel București încearcă să afle unde este închisă Elena Udrea în Bulgaria

09 May 2022 596

„Lumea moare pentru mai puțini bani decât la Mangalia“ Afaceriști trimiși în judecată de DNA pentru conflicte în legătură cu un proiect din Mangalia (RECHIZITORIU)

09 May 2022 3223

Doi magistrați de la Curtea Supremă, la pensie! Ce dosare au judecat de la Constanța (GALERIE FOTO)

07 May 2022 1092

Tensiuni între afaceriștii din București pentru un proiect din Mangalia! DNA a intrat pe fir, iar cazul a ajuns în instanță

07 May 2022 4510