Surse. Verdict final în cazul polițistului local din Constanța, amendat cu 500 de lei de un coleg de la Rutieră!

  • Pentru a demara cercetările specifice unui dosar penal, deschis pe numele conducătorului auto, polițistul de la Rutieră i-a solicitat buletinul polițistului local care a tras pe dreapta respectiva mașină. În acest context, cel de la Locală ar fi refuzat să se legitimeze iar cel de la Rutieră l-a amendat cu suma de 500 de lei.


La finele lunii martie 2020, un polițist local din Constanța a fost amendat cu 500 de lei, în timpul programului, de un coleg din cadrul Poliției Rutiere Constanța, pe motiv că ar fi refuzat să se legitimeze.

Nemulțumit, polițistul local a contestat în instanță amenda primită și a avut câștig de cauză, Judecătoria Constanța anulând, la începutul lunii februarie 2021, procesul-verbal de contravenţie întocmit de polițistul de la Rutieră.

Potrivit unor surse, decizia Judecătoriei Constanța a rămas definitivă prin neapelare, ceea ce înseamnă cu polițistul local a câștigat definitiv în instanță.
 

Pe scurt

Oficial, povestea începe în seara zilei de data de 31 martie, când un echipaj al Poliției Locale Constanța se afla pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța.

La un moment dat, echipajul a tras pe dreapta un auto care nu avea aprinse luminile de întâlnire și al cărui șofer părea băut.

Polițistul local a chemat la fața locului, în ajutor, un echipaj al Poliției Rutiere Constanța. Ulterior cercetărilor specifice, oamenii legii au stabilit că șoferul tras pe dreapta nu avea permis de conducere. Mai mult, el băuse înainte să se urse la volan (0,32 alcool pur în aerul expirat).

Pentru a demara cercetările specifice unui dosar penal, deschis pe numele conducătorului auto, polițistul de la Rutieră i-a solicitat buletinul polițistului local care a tras pe dreapta respectiva mașină. În acest context, cel de la Locală ar fi refuzat să se legitimeze iar cel de la Rutieră l-a amendat cu suma de 500 de lei.
 

Din instanță

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, polițistul local a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contravenție, solicitând anularea acestuia, restituirea sumei de 250 lei achitată în baza procesului-verbal de contravenție și obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată.

Cu privire la temeinicia procesului-verbal, polițistul local a afirmat că nu se face vinovat de săvârșirea faptei pentru care a fost sancționat.

În apărarea polițistului local se mai arată că, în luna martie 2020, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de polițist local, a observat un autoturism marca Dacia, care se deplasa haotic pe partea carosabilă și având luminile de întâlnire în poziția închis.


În acest sens a procedat la oprirea autoturismului, moment în care a constatat faptul că persoana care conducea autoturismul emana halenă alcoolică, sens în care a solicitat sprijinul unui echipaj de la Biroul Rutier, neavând calitatea de a constata starea de ebrietate.

Ulterior, lucrătorii din cadrul Biroului Rutier ajunși la fața locului au supus conducătorul autovehiculului testului Drager, testul ieșind pozitiv, cu o valoare de 0,32 mg/l în aerul expirat, constatându-se totodată că acesta nu avea permis de conducere, moment după care agentul de poliție rutieră (...) a adoptat o atitudine ostilă față de colega polițistului amendat.

În acest context, arată polițistul local că se afla în mașina de serviciu pentru a întocmi documentația aferentă incidentului, fiind solicitat de colega sa, împrejurare în care agentul de la rutieră i-a solicitat să se legitimeze, prin prezentarea unui act de identitate.

În continuare, a arătat că atât în momentul în care a solicitat sprijinul unui echipaj de la Poliția Rutieră, cât și ulterior, s-a prezentat, respectiv la momentul solicitării actului de identitate, a menționat că nu îl are asupra sa, însă a prezentat legitimația de serviciu.
 

Apărarea IPJ

La rândul lor, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca nefondată și menținerea procesului-verbal de contravenție ca fiind temeinic și legal.

Aprecierile judecătorilor

Instanța a apreciat ca refuzul polițistului local de a se legitima nu rezultă din raportul agentului constatator, si nici din filmările realizate de acesta, aflate pe suportul optic CD depus la dosar.

„Nu se poate reține susținerea organului constatator, în sensul că petentul (nr. polițistul local) a refuzat sa dea relații cu privire la identitatea sa, câtă vreme aceasta a precizat ca este agent la poliția locală, era îmbrăcat în uniformă, fiind la vedere si legitimația pe care acesta o poartă întotdeauna în timpul serviciului. Instanța reține că nu a existat un refuz din partea petentului, câtă vreme insigna pe care acesta o purta putea conduce la concluzia, fără niciun dubiu, că acesta face parte din cadrul Poliției Locale, și, totodată, petentul i-a indicat datele sale agentului de poliție, neavând asupra sa actul de identitate“, potrivit motivării.

În acest context, instanța reține că din raportul întocmit de agentul constatator rezultă că în momentul în care i-a solicitat petentului să se legitimeze, acesta a declarat verbal că nu are actul de identitate și că îi dă nume, prenume și data nașterii, iar cu ajutorul stației de serviciu l-a identificat.

Așadar, în prezenta cauză, instanța a reținut ca sarcina probei a revenit și revine petentului, aceasta având obligația de a dovedi faptul că cele consemnate în procesul-verbal de contravenție nu sunt conforme realității.

Or, în raport de probele administrate în cauză, polițistul local a reușit să răstoarne prezumția de legalitate și temeinicie de care se bucură procesul-verbal contestat și a făcut dovada celor afirmate și susținute în plângerea contravențională.

Față de considerentele expuse, instanța a admis plângerea contravențională și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție.

Sursa motivare: rolii.ro


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și

Caz inedit la Constanța! Un polițist de la Locală, amendat de un coleg de la Poliția Rutieră

Constanța
Administratori de localuri, amendați pentru nerespectarea măsurilor anti-Covid

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un tânăr din Hârșova a rupt mâna unui polițist local, după ce a fost amendat, pentru organizarea unei petreceri. A luat cu executare

29 Apr 2022 7885

Oficial! Polițistul rutier din Constanța, sancționat disciplinar după ce a amendat un polițist local, a învins IPJ în instanță (MINUTĂ)

15 Mar 2022 17822

Detalii mai puțin știute Polițist rutier din Constanța, sancționat disciplinar după ce a amendat un polițist local. Unde este acum dosarul (document)

11 Oct 2021 19163

Polițistul rutier din Constanța, care a amendat un polițist local, sancţionat disciplinar de comanda IPJ. Victorie în instanță

13 May 2021 8864

Când polițiștii se amendează între ei! Caz real la Constanța. Judecătorii descriu cu lux de amănunte ce s-a întâmplat

09 Feb 2021 3904

Oficial! Victorie în instanță pentru polițistul local din Constanța, amendat cu 500 de lei de un coleg de la Rutieră!

03 Feb 2021 10189

Polițist local din Constanța, amendat cu 500 de lei de un coleg de la Rutieră! Ce s-a decis ieri în instanță

29 Oct 2020 3053

Constanța S-a stabilit primul termen în dosarul polițistului de la Locală, amendat de un coleg de la Poliția Rutieră

05 Aug 2020 3548

Mașina unui polițist local din Ovidiu incendiată de un șofer amendat pentru parcare neregulamentară

03 Aug 2020 3138

Întâmplarea care a făcut înconjurul României! Un polițist local din Constanța, amendat de unul de la Rutieră. Cazul a ajuns în atenția judecătorilor

11 Apr 2020 4773

Caz inedit la Constanța! Un polițist de la Locală, amendat de un coleg de la Poliția Rutieră

03 Apr 2020 12685

Polițist local, amendat după ce a jignit un coleg de la Rutieră

06 Nov 2019 2211

Slobozia. Motivul incredibil pentru care a fost amendat de poliția rutieră. Ce credeți că a scris rutieristul în procesul verbal. Veți fi șocați

28 Feb 2017 8008