Suspectată de luare de mită Elena Cliante, inspector superior în Direcția pentru Cultură Constanța, a făcut acord cu DNA

 
 
  • În luna noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 noiembrie 2022, a față de Magdalena Tiță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
  • De asemenea, în aceeași cauză procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Elena Mădălina Cliante, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (cercetată în stare de libertate) în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurorii Anticorupție și Elena Mădălina Cliante, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța, suspectată de comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Amintim că, în luna noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 10 noiembrie 2022, a față de Magdalena Tiță, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
De asemenea, în aceeași cauză procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Elena Mădălina Cliante, inspector superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură Constanța (cercetată în stare de libertate) în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

În data de 09 noiembrie 2022, inculpatele Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 2.000 lei (câte 1.000 lei de fiecare), pentru a-și îndeplini îndatoririle de serviciu, în sensul emiterii unui aviz necesar realizării planului urbanistic zonal pentru o suprafață de teren amplasată în localitatea Valu lui Traian.
 


Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Tiță Magdalena trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (sau să nu exercite prerogativele funcției de director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Constanța, precum și pe cele specifice activității de control și verificare la nivelul DJC Constanța, în vederea respectării aplicării reglementărilor legale din domeniul culturii și patrimoniului național.

 
Inculpatei Tiță Magdalena i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
 
Inculpatelor Tiță Magdalena și Cliante Elena Mădălina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost înregistrat la Tribunalul Constanța cu numărul unic 8526/118/2022.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 23 februarie 2023.
  
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Declarații de avere
Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Cum le-a evoluat averea de-a lungul anilor

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interceptări DNA din dosarul care a cutremurat Direcția pentru Cultură Constanța „Optișpe, nouășpe, douăzeci. Dacă se poate să îi numărați“. „Nu, lăsați, e Ok“. (DOCUMENT)

17 Sep 2023 8615

Protestele judecătorilor amână pronunțarea în cazul Magdalenei Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța!

27 Jul 2023 846

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare în cazul Magdalenei Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură

16 Jun 2023 1187

A recunoscut tot la DNA! Ziua Z pentru Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța

16 Jun 2023 3436

Magdalena Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța, a recunoscut tot la DNA! Tribunalul s-ar putea pronunța azi

09 May 2023 1455

A recunoscut tot la DNA Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!

25 Mar 2023 6065

Când s-ar putea pronunța tribunalul în dosarul Magdalenei Tiță, fosta șefă a Direcției pentru Cultură Constanța

08 Mar 2023 1046

Prinsă în flagrant de procurorii DNA, Magdalena Tiță a fost schimbată din funcție prin ordin al Ministrului Culturii

17 Feb 2023 6045

Direcția pentru Cultură din Constanța, zguduită de procurorii Anticorupție! Magdalena Tiță și Elena Cliante, acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA! Când s-ar putea pronunța tribunalul

04 Jan 2023 1698

Magdalena Tiță, șefa Direcției pentru Cultură din Constanța, a recunoscut tot la DNA!

27 Dec 2022 1791

Declarații de avere Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Cum le-a evoluat averea de-a lungul anilor

11 Nov 2022 3758