Tânără mămică, moartă după ce a născut într-un spital privat. Stadiul anchetei - „informaţie exceptată de la accesul liber al cetăţenilor“


Doi ani şi o lună se vor împlini în curând de la decesul Teodorei, tânăra care a venit din Ialomiţa în Constanţa, pentru a naşte în siguranţă al doilea copil, la un spital privat din oraşul de la malul mării. De la tragicul eveniment şi până în prezent, dosarul se află, în continuare, la Parchetul Judecătoriei Constanţa. Magistratul Camelia Andrei, prim-procurorul adjunct al unităţii de parchet, ne-a transmis recent că nu ne poate oferi nicio informaţie legată de stadiul anchetei, aceste date fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, potrivit legii.
 
În data de 24 ianuarie 2018, Teodora M., o tânără din judeţul Ialomiţa, a dat naştere celui de-al doilea copilaş al său în cadrul unui spital privat din Constanţa. Acasă, o aştepta primul copilaş, un băieţel în vârstă de circa trei ani. La câteva ore după naştere, tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. A fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, însă cadrele medicale nu i-au mai putut salva viaţa. Teodora a lăsat în urma sa doi copilaşi ce aveau nevoie de mama lor şi un soţ sfâşiat de durere.
 

Poziţia spitalului privat

 
La momentul respectiv, reprezentanţii Spitalului Privat Isis din Constanţa au făcut următoarele precizări:
„În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
 Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.
Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru  travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate. Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital  va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“.
 

Poziţia procurorilor

 
Teodora a fost înmormântată la data de 28 ianuarie 2018, slujba având loc în comuna ialomiţeană Gheorghe Lazăr. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni cutremuraţi de tragedia ce a lovit familia.


Dosarul morţii Teodorei a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În contextul scurgerii unei perioade însemnate de la producerea nefericitului eveniment, respectiv de doi ani, am solicitat reprezentanţilor acestei unităţi de parchet informaţii legate de mersul anchetei. Informaţiile solicitate vizau stadiul în care se află cercetările la acest moment, dacă s-au luat măsuri cu privire la anumite persoane şi care au fost acestea, ori dacă dosarul a fost închis.
 
Prim-procurorul adjunct al Parchetului Judecătoriei Constanţa, magistrat Camelia Andrei, ne-a transmis: „În baza articolului 12 alineat 1 litera f din Legea nr. 544/2001, vă aducem la cunoştinţă că informaţiile solicitate nu vă pot fi comunicate, întrucât fac parte din categoria celor exceptate de la accesul liber al cetăţenilor“. „În acest context, subliniem şi faptul că, potrivit articolului 285 alineat 2 Cod procedură penală, procedura în cursul urmăririi penale este nepublică“.

 
Citeşte şi:
 
Lacrimi şi durere!:
Zeci de oameni au condus-o pe ultimul drum pe Teodora, tânăra decedată după ce a născut la o clinică privată din Constanţa (galerie foto)

A trecut un an de la moartea Teodorei:
Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat. Ce se întâmplă cu dosarul

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Asociați noi în Iusti Bistro Cafe SRL, din Hârșova

16 Apr 2024 412

„L’heure d’or de Paris”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

13 Apr 2024 412

Procurorul general al Dobrogei și șefa DIICOT Constanța, printre reclamanți Mai mulți procurori din Constanța au dat în judecată Ministerul Public! Răspunsul Tribunalului (MINUTA)

05 Apr 2024 561

Achiziții Constanța Sumă de peste 500.000 de lei pusă la bătaie de Nuclearelectrica Serv SRL. Ce vrea să cumpere (DOCUMENT)

03 Apr 2024 798

Cumpărări directe Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol, achiziție de motorină de peste 230.000 de lei (DOCUMENT)

19 Mar 2024 568

Calendar ortodox, 13 martie 2024. Pomenirea aducerii moaștelor celui între sfinți părintelui Nichifor, patriarhul Constantinopolului

13 Mar 2024 727

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 martie 2024

07 Mar 2024 630

Consiliul Local, victorie la Curtea de Apel! Zeci de mii de metri pătrați de terenuri din Dosarul Retrocedărilor rămân ai Constanței

05 Mar 2024 4681

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 februarie 2024

27 Feb 2024 719

Declarații de avere Teodora Pintilie, director general adjunct la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

14 Feb 2024 859

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 februarie 2024

14 Feb 2024 768

Din 1 februarie Teodora Elena Rotea, noul procuror general adjunct al Parchetului Curții de Apel Constanța

23 Jan 2024 737

Avere și interese Teodora Elena Rotea, propusă procuror general adjunct al Dobrogei! (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 1042

​Declarații de avere Constanța Averea și interesele Irinei Teodora Topoleanu, consilier la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

19 Jan 2024 727

Gigi Becali a făcut spectacol la cununia civilă a lui Ianis Hagi și Elena Tănase (VIDEO)

26 Dec 2023 3450