Justitie

„Te fac varză“, „Tu nu poți să-mi faci mie nimic“ Polițist din IPJ Constanța, amenințat în timpul unui filtru rutier la Cogealac. Ce au decis judecătorii

  • Polițistul a fost acuzat cu acte de violență și alte fapte păgubitoare, în timpul și în legătură cu exercitarea cu atribuțiilor de serviciu, respectiv cu prilejul efectuării unui control rutier.
  • Polițistul nu s-a constituit parte civilă.

Un bărbat din 57 de ani, din Cogealac, cunoscut cu antecedente penale, a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru ultraj. Decizia nu este definitivă. Inculpatul (Liviu M.) este acuzat că, în timpul unui filtru rutier desfășurat în mai 2019, pe raza localității constănțene Cogealac, ar fi adresat multe injurii și amenințări unui lucrător de poliție, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, precum: „lasă că am eu grijă de tine“, „te fac eu pe tine de o să uiți toată viața ta cine ai fost“, „te fac varză“, „tu nu poți să-mi faci mie nimic“, aspecte consemnate în cuprinsul procesului-verbal de vizionare a imaginilor video.
 
Polițistul a declarat că, la data de 26 mai 2019, se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu împreună cu agentul (...), iar în timp ce executau serviciul de patrulare a observat un autoturism, marca VW, ce a încercat să evite ntâlnirea cu echipajul de poliție virând brusc la stânga.
 
Având informații că șoferul autoturismului nu deține permis de conducere, polițistul a pornit în urmărirea acestuia pentru a-l opri în trafic. După oprirea prin blocaj, cei doi polițiști au solicitat conducătorului auto să prezinte documentele sale și ale autoturismului condus. Conducătorul auto nu a putut prezenta documentele solicitate întrucât nu le avea asupra sa, manifestându-se agresiv verbal. Atunci, șoferul a început să înjure și să amenințe un polițist.
 

A recunoscut!

 
Fiind audiat, în calitate de suspect, declarație menținută și în calitate de inculpat, șoferul a recunoscut faptul că i-a adresat mai multe amenințări și injurii lucrătorului de poliție (...), pe fondul unei stări de revoltă la adresa acestuia, cauzată de afirmații despre suspect, pe care lucrătorul de poliție le-ar fi făcut în fața altor persoane din localitate.
 
Instanța a constatat că expresiile și contextul în care au fost proferate relevă intenția de prejudiciere a persoanei vătămate și sunt de natură să creeze o stare de temere, în scopul împiedicării lucrătorului de poliție de a-și exercitata atribuțiile ce decurg din lege.
 
Deși inculpatul nu a recunoscut comiterea infracțiunii, prin aprecierea tuturor probelor administrate, în ansamblul lor, instanța își formează convingerea cu privire la temeinicia sau netemeinicia învinuirii, cu privire la măsura în care prezumția de nevinovăție a fost sau nu înlăturată prin probe certe de vinovăție, dacă se impune sau nu achitarea inculpatului pentru faptele deduse judecății.
 
În cauza dedusă judecății, instanța a constatat că prezumția de nevinovăție a fost înlăturată, probele administrate de organele judiciare demonstrând, fără echivoc, vinovăția inculpatului la comiterea infracțiunii de ultraj.
 

„Infracțiunea a fost comisă sub influența băuturilor alcoolice“

 
În motivarea deciziei, judecătorii mai arată că „invocarea de către inculpat a nevinovăției în raport cu infracțiunea de care este acuzat, contrazice probatoriile administrate în cauză“.

 
Simpla afirmație a unei alte stări de fapt, fără coroborarea acesteia cu mijloace de probă credibile, nu poate fi acceptată ca adevăr, iar modalitatea de apărare utilizată de inculpat constând în negarea săvârșirii infracțiuii nu poate influența convingerea instanței bazată pe probe, mai precizează judecătorii.
 

„Potrivit art.74/Cod penal prevede că stabilirea duratei și a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: a) împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, b) starea de pericol create pentru valoarea ocrotită, c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, d) motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, e) natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, f) conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și g) nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială. Inculpatul are antecedente penale, a manifestat o atitudine nesinceră pe parcursul procesului penal, și se are în vedere că infracțiunea a fost comisă sub influența băuturilor alcoolice“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Constanța.
 
Sursa motivare: rolii.ro

 
Citește și
 
Polițist local amenințat cu o toporișcă în Piața Tomis III. Condamnare definitivă

Mașina unui polițist local din Ovidiu incendiată de un șofer amendat pentru parcare neregulamentară

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi polițiști din Constanța au fost mușcați de doi bărbați infectat cu virusul HIV

13 Oct 2020 1386

Ce s-a întâmplat în dosarul polițistului care ar fi agresat un avocat constănțean

12 Sep 2020 922

Mașina unui polițist local din Ovidiu incendiată de un șofer amendat pentru parcare neregulamentară

03 Aug 2020 1614

Un polițist de la Arestul IPJ Constanța, amenințat

09 May 2020 852

Polițist local amenințat cu o toporișcă în Piața Tomis III. Condamnare definitivă

28 Apr 2020 1626

Poliţist din IPJ Constanţa, lovit şi ameninţat. Un tânăr, condamnat

29 Feb 2020 1146

Avocatul Adrian Gheorghiţă, din Baroul Constanţa, agresat de un poliţist în sediul Poliţiei Mamaia. Omul legii, trimis în judecată

18 Feb 2020 1442

Poliţist din Topraisar, târât zeci de metri cu maşina! Martori mincinoşi într-un dosar de ultraj, trimişi la închisoare (document)

01 Feb 2020 2351

Polițist constănțean, amenințat de un șofer. Condamnare definitivă

20 Dec 2019 749

Constanţa. Închisoare cu executare pentru ameninţarea unui poliţist

19 Oct 2019 980

Constanţa. Poliţist muşcat în misiune. Inculpatul merge la puşcărie

27 Sep 2019 926

Poliţist constănţean ameninţat cu decapitarea! „Îți tai capul! De mâna mea o să mori, chiar dacă iau mandat de 15 de închisoare!“

25 Sep 2019 1638

Un poliţist local din Constanţa, ultragiat în misiune. S-a lăsat cu o condamnare definitivă

19 Aug 2019 1922

Poliţist constănţean muşcat de deget în misiune! Închisoare cu suspendare pentru agresor

07 Aug 2019 1833

Dosarul în care un bărbat din Constanţa a fost condamnat pentru ultraj se rejudecă. Un poliţist a fost muşcat

08 Apr 2019 1599