Teren cumpărat în 2004 şi disputat în instanţă 15 ani Încurcături cu cetăţeni româno-americani, Primăria Constanţa şi alţii

Au cumpărat un teren ce provenea de la Primăria Constanţa în 2004 şi abia după aproape 15 ani – mai exact, la finalul lui 2018 – au devenit proprietari efectivi asupra lotului respectiv.
 
 
Cazul pare desprins din filele unei poveşti cu detectivi, însă este real şi a însumat zeci de file, la rândul său, în dosarele deschise la instanţele din Constanţa, dar şi din ţară. Situaţia îi priveşte, în principal, pe cetăţenii româno-americani Monica şi Ilia Prifti (foto). 

Ultima hotărâre în cauză a fost pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Bacău, unde cazul a ajuns ca urmare a cererii de strămutare formulată de Ilia Prifti şi admisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit ultimei hotărâri, pronunţate în septembrie 2018 şi afişate pe Portalul de Jurisprudenţă www.rolii.ro, litigiul a pornit de la un teren de 300 mp, situat în Constanţa, în zona Faleză Nord, suprafaţă dată în concesiune de Primăria Constanţa în anul 2002 lui Remus Marian Haralambie, pe o perioadă de 49 de ani. Ulterior, Primăria Constanţa i-a vândut terenul respectiv lui Traian Rece, la finalul anului 2003, iar acesta din urmă l-a vândut Monicăi Prifti, în iunie 2004. De aici au început procesele pentru teren, reclamanţi fiind, pe rând, şi soţii Monica şi Ilia Prifti, şi Remus Haralambie.
 

Prezumţia de bună-credinţă nu a fost răsturnată

 
După ani petrecuţi pe la instanţă, cazul a ajuns la o ultimă decizie. Instanţele au constatat că prezumţia de bună-credinţă a Monicăi Prifti nu a putut fi răsturnată prin niciun mijloc de probă. Cu alte cuvinte, aceasta a fost un cumpărător de bună credinţă, iar buna credinţă, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bacău, este definită în doctrina şi practica judiciară „ca fiind acea convingere a posesorului că persoana de la care a dobândit bunul avea toate însuşirile cerute de lege pentru a-i transmite proprietatea“.
 
Astfel, contractul de vânzare încheiat între Monica Prifti şi Traian Rece este valabil încheiat, au stabilit instanţele, întrucât Monica Prifti a fost cumpărător de bună credinţă.
Pe cale de consecinţă, pe data de 20 septembrie 2018, Curtea de Apel Bacău a respins recursul declarat în cauză de Remus Marian Haralambie şi l-a obligat pe acesta şi la plata cheltuielilor de judecată către soţii Prifti, în sumă de 4.500 de lei. Ulterior acestei decizii, în luna decembrie 2018, soţii Monica şi Ilia Prifti au cerut Judecătoriei Constanţa încuviinţarea executării silite, în acest sens apelând la executorul judecătoresc Spineanu Marius Eleodor.
 
Cu alte cuvinte, soţilor Prifti le-a luat aproape 15 ani să intre în posesia terenului cumpărat, de bună credinţă, după cum apreciază instanţa, în 2004.
 
Citeşte şi:
 

Monica şi Ilia Prifti, protest în faţa sediului DIICOT şi al Parchetului Curţii de Apel Constanţa

 

Dosarul penal al primarului face ping-pong intre Parchete


Incurcaturi romano-americane cu terenurile primariei


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Monica şi Ilia Prifti, protest în faţa sediului DIICOT şi al Parchetului Curţii de Apel Constanţa

21 Jan 2016 2345