Terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică, în centrul unui proces la tribunal. Când s-ar putea lua o decizie

  • Este vorba despre o suprafață de 950 de metri pătrați din terenul inițial, pe care nepoatele lui Morfi Papastavru o revendică acum în instanță.
  • Terenul fusese preluat în timpul regimului comunist de către autorități, în temeiul Decretului nr. 111/1951.
  • Cazul se va judeca la Tribunalul Constanța pe data de 27 mai 2021, de la ora 15.30.

Magistrații Tribunalului Constanța au fixat data de 27 mai 2021 pentru a analiza dosarul în care moștenitoarele lui Morfi Papastavru, nume cu rezonanță în Constanța veche, de la începutul secolului trecut, se judecă pentru terenul de la Băile Moderne, deținute de vizionarul antreprenor antebelic.

Este vorba despre o suprafață de 950 de metri pătrați din terenul inițial, pe care nepoatele lui Morfi Papastavru o revendică acum în instanță.

Dosarul civil are numărul 94/36/2021, însă litigiul care privește terenul a ținut atenția judecătorilor din Constanța timp de mai mulți ani la rând.

După ce Băile Moderne au fost distruse în timpul bombardamentelor din Cel de-Al Doilea Război Mondial, regimul comunist instalat în România a preluat abuziv și a naționalizat terenuri, imobile, bunuri. Inclusiv terenul lui Morfi Papastavru.

Așa se face că, în prezent, Ecaterina Băloiu și Marilena Domnica Negulescu, cele două nepoate ce revendică suprafața, se luptă nu numai pentru o așa-zisă bucată de teren, dar și pentru recuperarea memoriei înaintașilor lor.


Revizuirea sentinței anterioare

În procesul de la Tribunalul Constanța, Ecaterina Băloiu și Marilena Domnica Negulescu, ale căror bunic a fost Morfi Papastavru, au solicitat în instanță revizuirea unei sentințe anterioare, prin care le-a fost respinsă acțiunea inițiată pentru primirea unor măsuri reparatorii în schimbul a 950 de metri pătrați din terenul inițial al Băilor Moderne.

Primăria Municipiului Constanța prin Primar, Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, AJFP Constanța, Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Județean Constanța sunt toți pârâți în acest dosar cu iz de antebelic.

În cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța (document citat pe Jurindex), cele două reclamante arătau că solicită revizuirea Deciziei civile nr. 12C/04.03.2020, a sentinței civile nr. 1580/20.06.2018 a Tribunalului Constanța, pronunțate în dosarul civil 284/118/2017.

„În motivarea cererii revizuentele au solicitat admiterea cererii de revizuire, schimbarea în totul parte hotărârea civilă nr. 1590/20 iunie 2018 în sensul restituirii către acestea a întregii suprafețe de teren de 950 mp sau să fie despăgubite pentru întreaga suprafață de teren și să se desființeze în totalitate decizia civila nr. 12/C din data de 04 martie 2020 ca fiind netemeinică“, se arată în Hotărârea nr. 51/2021 a Curții de Apel Constanța, citată pe www.rolii.ro.
 

Proces de revendicare, în 1991

În acest sens, cele două nepoate ale lui Morfi Papastavru au arătat că „sunt proprietari de drept al imobilului teren în suprafața de 950 mp, situat în Constanta, str.Aristide Karatzali nr.2-2 bis, fosta Lahovari nr 2 - 2 bis, ce a aparținut defunctului nostru bunic Morfi Papastavru. Autorul nostru a fost unicul proprietar al suprafeței de teren de 2.500 mp (teren pe care a existat până în anul 1941 sediul «Băilor Moderne»), iar revizuentele, singurele sale moștenitoare, au reușit în urma unui proces de revendicare derulat între anii 1991-1992 să (...) părți din proprietatea bunicului nostru, în suprafață de 1.550 mp, rămânând de recuperat de la Primăria Municipiului Constanta, care le deține bunul fără drept, restul de 950 mp din proprietatea lor, moștenită de la defunctul bunic Morfi Papastavru“, conform sursei citate.

Terenul inițial, în suprafață de 2.500 mp, fusese preluat în timpul regimului comunist de către autorități, în temeiul Decretului nr. 111/1951.

După ani întregi de judecată cu autoritățile locale, cele două nepoate ale celui ce deținea Băile Moderne au reușit să recupereze părți din terenul inițial, de 2.500 mp, așa încât acum cele două moștenitoare continuă să se judece pentru cei 950 mp rămași din suprafața inițială.

Legat de această ultimă bucățică, prin Dispoziția nr. 3714/24.11.2016, Primarul Muncipiului Constanța a respins notificarea reclamantelor, „pe considerentul că, prin sentința civilă nr.1067/16.12.1991, instanța de judecata a reținut ca imobilul în speță a fost bombardat, iar în prezent acesta nu poate fi identificat“, conform sursei citate.

Cele două moștenitoare au reușit, în dosarul 84/118/2017, să obțină anularea acestei dispoziții a primarului Constanței, în baza Sentinței nr. 1580/2018, prin care municipalitatea era obligată să restituie o suprafață de 340 mp din cei 950 mp, iar pentru restul de 610 mp municipalitatea era obligată să le propună moștenitoarelor acordarea de măsuri reparatorii.
 

Curtea a decis respingerea acțiunii

Sentința nr. 1580/2018 a fost atacată la Curtea de Apel atât de către moștenitoare, cât și de către municipalitate, însă a fost admis doar apelul celei din urmă, astfel că judecătorii Curții de Apel au decis respingerea acțiunii, prin Hotărârea nr. 12/2020.

Cu alte cuvinte, cele două moștenitoare nu mai primeau nimic prin această hotărâre a instanței.

Acum, așa cum am arătat mai sus, acestea solicită instanței revizuirea sentințelor pronunțate până acum în legătură cu cei 950 mp.

În întreg acest context, rămâne de văzut ce se va întâmpla la Tribunalul Constanța, la termenul fixat pentru data de 27 mai 2021, de la ora 15.30.

Indiferent care va fi hotărârea Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Despăgubiri de peste 3,4 milioane de euro pentru un teren din cartierul Anadalchioi, din Constanța!

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Băiași și masori speciali stau la dispoziția onoratului public“ Cum se judecă moștenitoarele lui Morfi Papastavru pentru terenul de la Băile Moderne, din Constanța antebelică

07 Apr 2021 2360

Moștenitorii farmacistului Berberianu, din Constanța antebelică, la judecată pentru plaja Mamaia. Cum s-a terminat procesul

26 Feb 2021 1889