Justitie

Terenuri retrocedate, în atenția judecătorilor. Primarul Constanței, chemat la bară

  • Procesul vizează două terenuri ce fuseseră atribuite familiei Gardef prin Dispoziția nr. 2444/2003 a primarului Constanței.
  • Oamenii au descoperit în 2016 că ambele terenuri sunt traversate de conducte.
  • Cazul se află acum în atenția Curții de Apel Constanța, care urmează să pronunțe o soluție pe data de 16 iulie.
O Dispoziție a primarului Constanței, ce datează din 2003, a fost contestată în instanță de beneficiari, după ce aceștia au descoperit că terenurile ce le fuseseră alocate de către primărie sunt traversate de conducte.
Procesul s-a desfășurat inițial la Tribunalul Constanța, însă hotărârea primei instanțe a fost atacată la instanța de apel, astfel că judecătorii Curții de Apel au anunțat că vor pronunța o soluție pe data de 16 iulie.
Pe scurt, membrii familiei Gardef au reclamat faptul că, printr-o dispoziție a primarului Constanța, ce datează din 2003, le-au fost acordate în compensare pentru notificările formulate în baza Legii 10/2001 două terenuri. 13 ani mai târziu, când familia a vrut să vândă terenurile, în anul 2016, oameni au aflat că ambele suprafețe ce le fuseseră atribuite în compensare sunt traversate de conducte de distribuție a agentului termic.


Terenuri traversate de conducte


Ștefania Carmen Dragne Gardef, Eleonora Lavinia Carolina Gardef și Sorin Adrian Mugur Cănănău au solicitat în instanță, în cadrul unei acțiuni civile, desființarea parțială a Dispoziției nr. 2444/16.09.2003, emisă de Primarul Municipiului Constanța. Cazul a fost înregistrat inițial pe rolul Secției civile a Tribunalului, sub numărul 8335/118/2016.
Dispoziția de primar contestată de familia Gardef stabilea, printre altele, atribuirea în compensare a două terenuri către aceasta, fiind vorba despre un teren în suprafață de 465,88 mp și unul de 829,06 mp.
Potrivit cererii de chemare în judecată formulată de reclamanți, tot în 2003 a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea acestora în legătură cu cele două terenuri. Între timp, oamenii au plătit dările către stat pentru terenurile respective, însă, în anul 2016, când au vrut să le vândă, au descoperit că ambele suprafețe sunt traversate de conducte de distribuție a agentului termic secundar.

Dreptul de proprietate, afectat


„Astfel, consideră reclamanții că terenurile, care le-au fost atribuite și cu privire la care au fost puși în posesie, au fost afectate încă de la început de sarcini neaparente, aparținând unor terțe persoane, respectiv dreptul  de servitute legală care aparține RADET  Constanța, operator de utilități, necesar pentru amplasarea rețelelor de termoficare, pentru întreținerea acestora, retehnologizare etc., deoarece aceste rețele existau anterior momentului emiterii dispoziției litigioase în procedura Legii nr.10/2001, precum și de dreptul de proprietate publică, întrucât această rețea de termoficare care deservește Municipiul Constanța, aparține acestuia“, se arată în hotărârea Tribunalului, citată pe www.rolii.ro.
Potrivit aceluiași act, „pe de altă parte, consideră reclamanții că dreptul lor de proprietate asupra terenurilor este afectat de servitutea urbanistică reprezentată de traseul aprobat al Aleii Garofiței“.
În aceste condiții, se mai arată, „reclamanții apreciază că sunt întrunite elementele garanției vânzătorului pentru evicțiunea provenită prin fapta unui terț, dar și posibil provenită prin fapta sa, iar reclamanților le rămâne opțiunea rezoluțiunii integrale, cu consecința restituirii valorii actualizate și plata celorlalte speze inutile, cum sunt impozitele achitate de-a lungul timpului către bugetul local“.
În întreg acest context, reclamanții au dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și pe Primarul Municipiului Constanța, solicitând desființarea parțială a dispoziției nr.2444/16.09.2003 emisă de Primarul Municipiului Constanța în ceea ce privește măsura atribuirii în compensare a celor două terenuri. Totodată, aceștia au cerut obligarea municipalității la plata valorii estimate actual a celor două suprafețe, dar și la plata impozitelor pe care oamenii le plătiseră pentru acestea de la momentul declarării la organele fiscale.
Totuși, reclamanții au mai precizat că, în subsidiar, solicită în locul sumelor reprezentând valorile actuale ale celor două terenuri să li se acorde măsuri reparatorii.

Ce spun avocații primarului


În replică, reprezentanții Municipiului Constanța prin Primar și ai Primarului Municipiului Constanța au invocat excepția tardivității cererii cu privire la solicitarea de desființare a Dispoziției de primar. În același timp, în ce privește fondul cauzei, avocații municipalității au argumentat că ar reclamanții ar fi trebuit să urmeze o altă procedură civilă legat de această situație.
„Referitor la cererile de acordare a despăgubirilor (...) reprezentând contravaloarea terenurilor litigioase sau de atribuire în compensare a unor terenuri de valoare similară, arată pârâții că acestea nu sunt întemeiate, nu își găsesc acoperire nici în Legea nr. 10/2001 și nici în Legea nr. 165/2013, care instituie proceduri derogatorii de la dispozițiile de drept comun,  ce nu pot fi incidente în cauză“, conform sursei citate.
În urma analizării actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța, cei ce au analizat cazul în primă instanță, au decis să respingă cererile familiei Gardef.

Ce a decis prima instanță


„Faptul existenței conductelor în subsolul celor două terenuri nu atrage pierderea valorii economice a acestor terenuri, ci diminuarea atractivității acestora pe piața imobiliară și, eventual, diminuarea prețului care poate fi obținut de către reclamanți în urma vânzării, cu o sumă egală cu valoarea lucrărilor de modificare a traseului conductei“, se arată în motivarea sentinței pronunțate de Tribunal.
Mai departe, judecătorii au arătat că „în cadrul cererii și ofertei care dă naștere circuitului civil imobiliar, valoarea terenurilor poate suferi modificări crescătoare sau descrescătoare, oricum în prezent valoarea terenurilor stabilită în anul 2003 s-a ridicat considerabil, reclamanților profitându-le acest spor de valoare“.
În urma deliberărilor, judecătorii au hotărât să respingă toate cererile formulate de reclamanți împotriva Primarului Municipiului Constanța și a Municipiului Constanța prin Primar.
Hotărârea Tribunalului a fost atacată în apel de familia Gardef, așa încât dosarul a ajuns acum pe rolul Curții de Apel Constanța. Așa cum am menționat anterior, instanța de apel a anunțat că va lua o decizie în cauză pe data de 16 iulie.

Citește și:

Constanţa retrocedată:
La cine a ajuns peste un hectar de teren, în valoare de aproape 700.000 de dolari (document)


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, o nouă cerere de a fi transferat în Madagascar! Alte detalii din dosar și cum s-a terminat procesul

04 Aug 2020 735

Curtea de Apel București se va pronunța azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanța – cazul afaceristului Georgică Giurgiucanu

29 Jul 2020 1097

Dat în urmărire după condamnarea de aproape 11 ani de închisoare Omul de afaceri Sorin Strutinsky, de negăsit. Ce a decis Tribunalul Constanța într-un alt dosar

27 Jul 2020 1247

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 766

Radu Mazăre, condamnat cu executare, într-un alt dosar, în primă instanță. S-a stabilit primul termen în apel

11 Jul 2020 2790

Dosarul de la Constanța al lui Radu Mazăre, amânat pentru finele lunii august

09 Jul 2020 547

După condamnarea lui Sorin Strutinsky la zece ani de închisoare Radu Mazăre, așteptat azi la Constanța! Despre ce dosar este vorba

09 Jul 2020 1646

Radu Mazăre, nouă ani. Nicușor Constantinescu, zece ani. Sorin Strutinsky, „eminența cenușie a echipei“ a luat ieri zece ani și opt luni de închisoare (document)

07 Jul 2020 14000

Lucrările merg mai departe! Blocul „de pe spații verzi“, din Faleză Nord, nu poate fi oprit, momentan. Decizia luată în instanță

02 Jul 2020 2708

Blue Beach SRL, firmă în care apare „grecul lui Mazăre“, cooptată în societatea în care au fost asociați soția primarului Făgădău și fratele viceprimarului Babu

01 Jul 2020 981

Fost consilier al lui Radu Mazăre Reacția judecătorilor bucureșteni în procesul intentat de Răducu Preda Consiliului Superior al Magistraturii

29 Jun 2020 622

„Este stăruitor în muncă și disciplinat“ Un inculpat din Dosarul Retrocedărilor cere să fie eliberat pentru bună purtare. Cine este și ce pedeapsă a primit

27 Jun 2020 833

Decizie definitivă! Este vizat dosarul în care Radu Mazăre a cerut să plece în Madagascar. Cine sunt judecătorii

27 Jun 2020 1910

Zi importantă pentru DNA Constanța! Ce solicită Înaltei Curți procurorul șef Andrei Bodean

25 Jun 2020 784

Cererea de rejudecare a Dosarului Retrocedărilor, amânată pentru luna viitoare

19 Jun 2020 501