„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

  • La Curtea de Apel Galați se desfășoară încă procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintială, aparținând Muzeului din Topalu cu același nume.
  • Acestei cauze, fostul director i s-a dedicat trup și suflet, pentru ca cele peste 200 de opere de artă ce compun colecția să rămână în patrimoniul dobrogenilor.
  • „Cunoaștem foarte bine argumentele regretatei Doina Păuleanu în acest proces și vom continua să le aducem, alături de toate celalalte argumente pe care le avem și pârghii legale ori demersuri pe care le putem face pentru a ne lupta pentru patrimoniul acesta dobrogean“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
 
Plecată din această lume pe data de 23 decembrie 2020, regretata Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța până în ultima clipă a vieții sale, lasă un „testament“ ce cântărește greu în inimile tuturor dobrogenilor.
 
La Curtea de Apel Galați se desfășoară încă procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintială, aparținând Muzeului din Topalu cu același nume, cauză căreia fostul director s-a dedicat trup și suflet, pentru ca cele peste 200 de opere de artă ce compun colecția să rămână în patrimoniul dobrogenilor.
 
În disputa juridică inițiată de Mario Vintilă, care se judecă pentru revocarea donației reprezentând colecția de artă, făcută de doctorul Gheorghe Vintilă, Doina Păuleanu și-a pus nu numai dăruirea pe care fiecare iubitor de artă o are față de frumos, ci și sufletul întreg.
 
„Cunoaștem foarte bine argumentele regretatei Doina Păuleanu în acest proces și vom continua să le aducem, alături de toate celalalte argumente pe care le avem și pârghii legale ori demersuri pe care le putem face pentru a ne lupta pentru patrimoniul acesta dobrogean“, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
 

Dispută juridică de peste 12 ani

 
Zi tristă la Curtea de Apel Galați unde s-a desfășurat, pe 13 ianuarie 2021, primul termen fără Doina Păuleanu, regretatul director al Muzeului de Artă Constanța, în procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, aparținând Muzeului din Topalu cu același nume.
 
O colecție de artă compusă din peste 200 de piese, donată în anii 1960 de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu și care reprezintă rațiunea înființării și a existenței Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu.
 
Aflată în dispută de mai bine de 12 ani, din 2008, colecția reprezintă miza unui proces în care Mario Vintilă solicită revocarea donației făcute de doctorul Gheorghe Vintilă.
 

Directorul Muzeului de Artă a pierdut lupta pentru viață

 
Încă de la debutul acțiunilor în instanță, fostul director al Muzeului de Artă Constanța s-a zbătut pentru ca operele de artă să rămână ale Muzeului din Topalu.

 
Cele 228 de opere de artă disputate, estimate de regretata Doina Păuleanu la o valoare de 2,5 milioane de euro, sunt miza unor procese derulate de mai bine de 12 ani, din anul 2008.
 

Pe data de 13 ianuarie 2021, s-a desfășurat, la Curtea de Apel Galați, primul termen de judecată la care Doina Păuleanu nu a mai putut veghea la soarta colecției.
 
Pe 23 decembrie 2020, la ora 6.15 dimineața, cu doar două zile înainte de Crăciun, Doina Păuleanu a pierdut lupta pentru viață. Avea 72 de ani și era director al Muzeului de Artă Constanța din 1990.
 
În procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, Doina Păuleanu s-a implicat activ, urmărind îndeaproape parcursul dosarului în instanță, tresărind de bucurie de fiecare dată când instanțele din Constanța au decis ca tablourile să rămână la Topalu și readunându-și forțele pentru a o lua de la capăt, de fiecare dată când Curtea Supremă a dispus rejudecarea.
 

Muzeu organizat în casa părinților doctorului

 
Așa cum precizam anterior, Colecția Dinu și Sevasta Vintilă este compusă din peste 200 de tablouri și opere de artă donate de doctorul Gheorghe Vintilă comunei Topalu, în anii 1960, pentru întemeierea unui muzeu de artă dedicat memoriei părinților săi.
 
Muzeul din Topalu a fost organizat în casa părinţilor doctorului, cărora instituţia le poartă numele - Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă“ -, iar colecţia include 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică.
 
Din anul 2008, Muzeul de Artă Constanta a devenit adversarul în proces al lui Mario Vintilă, moştenitorul doctorului Gheorghe Vintilă, după ce acesta a dat în judecată instituția.
 
Reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L., Mario Vintilă solicită revocarea donaţiei colecţiei expuse la Topalu, susţinând că tablourile nu sunt bine conservate.
 

Punct de vedere al expertului-parte al lui Mario Vintilă

 
Solicitările lui Mario Vintilă au fost analizate și respinse de mai multe ori de către judecătorii din Constanța, însă magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, de fiecare dată, că judecata trebuie refăcută.
 
În cele din urmă, Mario Vintilă a solicitat ca dosarul să fie analizat de o altă instanță din țară.
 
Așa se face că procesul se judecă acum la Curtea de Apel Galați, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare formulată de Mario Vintilă.
 
Pe data de 13 ianuarie 2021 s-a desfășurat primul termen de judecată, în cei 12 ani scurși de la demersurile inițiale legate de tablouri, în care Doina Păuleanu nu a mai fost prezentă pentru a veghea asupra Colecției Dinu și Sevasta Vintilă.
 
La Curtea de Apel Galați, Ioan Darida, expertul-parte al lui Mario Vintilă, a depus un punct de vedere cu privire la expertiza întocmită asupra tablourilor ce compun colecția.
 
Amintim, la începutul lunii noiembrie 2020, la dosarul cauzei a fost depus raportul de expertiză întocmit de Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură, din cadrul Muzeului Bucovinei.
 
Observațiile expertului-parte al lui Mario Vintilă au fost depuse la dosarul cauzei, urmând să fie studiate de părți, în vederea formulării eventualelor obiecțiuni, până la termenul viitor, stabilit pentru data de 10 februarie 2021.
 

Precizările președintelui CJC cu privire la proces

 
Contactat telefonic, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că argumentele aduse în proces de regretata Doina Păuleanu, dar și altele vor fi folosite în continuare în proces, pentru a putea fi apărat „acest patrimoniu care este, evident, al nostru“.
 
„Cunoaștem foarte bine argumentele regretatei Doina Păuleanu în acest proces și vom continua să le aducem, alături de toate celalalte argumente pe care le avem și pârghii legale ori demersuri pe care le putem face. Vom lua legătura și cu avocații, pentru că aici a fost Muzeul de Artă implicat foarte mult, dar ne vom implica și noi, alături de managerul interimar, doamna Lelia Pârvan-Rus“, a precizat președintele Consiliului Județean Constanța.
 
„Susținem demersul acesta, pentru că este esențial ca cel mai important muzeu de artă dintr-o comună românească să nu dispară, pentru că el aparține de drept acestei comune și oamenilor de aici. Aceasta a fost dorința doctorului Vintilă și nu putem face alt lucru decât să ducem la îndeplinire dorința sa lăsată prin testament și să păstrăm ceea ce s-a lăsat. Eu, personal, mă voi implica în acest proiect în așa fel încât să apăram acel patrimoniu evident al nostru“, a mai afirmat Mihai Lupu.
 
 
Citește și:

Doina Păuleanu a murit!

Miza - 228 de lucrări, în valoare de 2,5 milioane de euro Muzeul de Artă Constanţa a câştigat prima bătălie cu Mario Vintilă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Doina Păuleanu, personalitate artistică „adoptată” de Constanța, care a adus Muzeului de Artă din oraș prestigiu național

29 Mar 2024 554

La Muzeul de Artă din Constanța va avea loc a doua ediție a Bienalei Naționale de Pictură. Perioada în care se va desfășura

21 Apr 2023 1027

Ar fi împlinit 75 de ani Doina Păuleanu, cea care a dus Muzeul de Artă din Constanța pe culmile gloriei naționale

29 Mar 2023 1735

Doina Păuleanu (1948-2020)

29 Mar 2022 2924

Un an de la trecerea în neființă a Doinei Păuleanu

23 Dec 2021 1655

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilăׅ“ din Topalu, cel mai important muzeu rural din țară (galerie foto+video)

03 Nov 2021 5447

Expoziția Arhitecți şi proiecte din perioada antebelică din Constanța (1878-1916). În memoria Doinei Păuleanu

11 Oct 2021 3715

Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Bienalei Naţionale de Pictură „Doina Păuleanu“. Iată cine sunt aceștia!

27 Jul 2021 3269

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu“, la prima ediție

06 Jul 2021 3782

Constanța Prima ediție a Bienalei Naționale de Pictură „Doina Păuleanu“. Zeci de lucrări prezentate în cadrul expoziției

30 Jun 2021 2824

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții

08 Jun 2021 4015

Zi așteptată cu speranță, dar și teamă Cui rămâne colecția de artă a Muzeului din Topalu? Ziua pronunțării

26 May 2021 2372

Muzeul de Artă Constanța Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu”

22 Apr 2021 6074

#citește Dobrogea Doina Păuleanu și „urmele” sale

29 Mar 2021 2993

Doina Păuleanu – timpul n-a mai avut răbdare

04 Mar 2021 4725