Toți inculpații, achitați în primă instanță! Final de proces în dosarul foștilor șefi ai ISU Dobrogea, trimiși în judecată de DNA!


 
  • Cauza a fost soluționată în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, care a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea“, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Intro
Curtea de Apel Constanța a finalizat cercetarea specifică în apelul dosarului în care Costache Viorel, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, a fost achitat în primă instanță. În dosar au mai deferiți justiției Miroiu Constantin, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanţa, Ciochină Virgilia-Crina, fost contabil şef în cadrul I.S.U. Constanţa şi Vasile Vasilica, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, dar și Cobzariu Viorel, administrator al unei societăţi comerciale.
 
Curtea de Apel se va pronunța la data de 03 noiembrie 2022.
 
Oricare va fi decizia CUrții, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că prin intermediul comunicatului Nr. 1732/VIII/3, din  10 noiembrie 2015 s-a anunțat că procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
Costache Viorel (...) fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, Miroiu Constantin, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul I.S.U. Constanţa, Ciochină Virgilia-Crina, fost contabil şef în cadrul I.S.U. Constanţa şi Vasile Vasilica, fost angajat în cadrul aceluiaşi Serviciu Logistic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale),
Cobzariu Viorel, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptei, cu privire la săvârşirea în forma complicităţii a infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În perioada 2008 - 2009, în contextul realizării unor lucrări la Centrul de pregătire a scafandrilor de luptă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa, proiect finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, inculpaţii Costache Viorel, Miroiu Constantin, Ciochină Virgilia-Crina şi Vasile Vasilica, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, au trucat licitaţia organizată în scopul menţionat mai sus, în aşa manieră încât lucrarea respectivă a fost atribuită unei firme administrată de inculpatul Cobzariu Viorel, costurile manoperei şi a materialelor ridicându-se la un preţ de zece ori mai mare decât preţul pieţei.
Concret, inculpatul Costache Viorel, în calitate de inspector şef al I.S.U. Constanţa, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a aprobat documentele de achiziţie şi a decis plata lucrărilor şi a materialelor necesare la un preţ mult mai mare decât valoarea reală, în condiţiile în care materialele fuseseră deja achiziţionate.
 

În acelaşi context, inculpatul Miroiu Constantin, în calitate de şef serviciu logistic, a avizat documentaţia de selecţie a ofertelor şi a aprobat plata lucrărilor şi materialelor pentru proiectul respectiv, iar inculpata Ciochină Virgilia-Crina, în calitate de contabil şef, a avizat pentru control financiar preventiv propriu realizarea lucrărilor respective. Documentaţia de achiziţie a fost întocmită de inculpata Vasile Vasilica, subordonată a inculpatului Miroiu Constantin.
În aceleaşi circumstanţe, inculpatul Cobzariu Viorel a emis mai multe facturi fiscale, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate şi a prezentat mai multe oferte de preţ din partea unor firme care nu primiseră oferte de participare la licitaţie.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile, proprietate a inculpaţilor Miroiu Constantin, Vasile Vasilica, Cobzariu Viorel şi Costache Viorel, până la concurenţa sumei de 76.521,17 lei, reprezentând prejudiciul produs Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) Constanţa în sumă de 40.735,97 lei şi folosul necuvenit obţinut de firma respectivă în sumă de 35.754,38 lei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Cauza a fost soluționată în primă instanță de Laura Monica Tănase, judecător al Tribunalului Constanţa, care a ajuns la concluzia că fapta de care a fost acuzat Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea“, nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Achitare au mai primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar.
 
Şi în cazul lor, instanţa de judecată a ajuns la concluzia că fapta de care au fost acuzaţi cei patru nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un fost primar din județ, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat în primă instanță! Când s-ar putea lua decizia finală

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fosta conducere a ISU Dobrogea, achitată definitiv! Motivarea judecătorilor

02 Dec 2022 2499

Breaking News Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, achitat definitiv!

25 Nov 2022 3281

Achitare pentru fosta conducere a ISU Dobrogea! Pronunțarea în apel, amânată peste trei săptămâni

03 Nov 2022 1773

Fosta conducere a ISU Dobrogea, achitată în primă instanță! Apelul, amânat pentru septembrie

21 Jun 2022 1704

Dosarul în care Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, a fost achitat, în primă instanță, merge mai departe la Curtea de Apel

02 Nov 2021 2531

Fosta conducere a ISU Dobrogea, trimisă în judecată de DNA, achitată. Apelul dosarului, amânat pentru octombrie

14 Jun 2021 3860

Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, achitat. Procurorii DNA, nemulțumiți. S-a stabilit primul termen în apel

09 Apr 2021 3787

Dosar al procurorilor militari din DNA Viorel Costache, fostul inspector-şef al ISU „Dobrogea”, a fost achitat. Decizia, contestată (document)

29 Feb 2020 3854

Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, va fi audiat luna viitoare

16 Sep 2019 2377

Moment emoţionant. De Ziua Pompierilor, un tânăr şi-a cerut iubita în căsătorie pe Faleza Cazinoului din Constanţa

13 Sep 2019 5089

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 august 2019

20 Aug 2019 3896

Un nou termen în dosarul de DNA Judecătorii vor să vadă ce a descoperit Curtea de Conturi la ISU Constanţa în 2009

02 Aug 2019 2019

Foşti şefi din ISU „Dobrogea“, trimişi în judecată de DNA. Dosarul, amânat

07 Mar 2019 2600

Mandate de aducere în dosarul fostei conduceri a ISU Constanţa

06 Feb 2019 2783

Decizie a constănţencei Oana Lis, soţia fostului primar al municipiului Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial

10 Sep 2018 4036