Toți posesorii de mașini din Constanța, vizați! Judecătorii decid azi soarta regulamentului privind locurile de parcare


Soarta hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța va fi decisă azi!


Judecătorii Curții de Apel Constanța se vor pronunța în dosarul în care Consiliul Local al Municipiului Constanța a contestat decizia Tribunalului Constanța prin intermediul căreia a anulat hotărârea mai sus precizată.
 

Criticile primei instanțe

În motivarea deciziei privind anularea regulamentului, Tribunalul Constanța arată, printre altele, că proiectul nu a fost publicat integral și într-un ziar de circulație locală și că actul, în ansamblul său, nu este coerent, regăsindu-se în conținutul acestuia definiții redundante, clasificări inutile, necuprinzând toate aspectele ce țin de organizarea și funcționarea parcărilor publice din municipiul Constanța.
 

„Regulamentul nu conține reguli clare“

Mai mult, instanța a consemnat că regulamentul nu conține reguli clare privind modul de exploatare a parcărilor situate lângă instituții/autorități publice al căror personal utilizează zilnic, cel puțin 8 ore, parcările situate lângă instituția în care își desfășoară activitatea.
 

Plata prin SMS

De asemenea, judecătorii arată că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deținerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

Tribunalul mai arată în motivare că maniera de exploatare a locurilor de parcare de reședință este discriminatorie, contrar prevederilor art.8 lit. a) din Regulament, în ce privește posesorii de abonament, dat fiind că aceștia plătesc pentru intervalul orar 17.00 - 08.00, interval în care restul locurilor de parcare publice sunt utilizate gratuit, dar și în raport cu beneficiarii parcărilor comerciale, care dispun de locurile de parcare închiriate fără limită de timp.
 

„Situație discriminatorie, nelegală și halucinantă“

În opinia instanței, este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poată beneficia de serviciul a cărui contravaloare a achitat-o (întrucât nu își poate bloca locul de parcare și, implicit, prin ocuparea acestuia de către o altă persoană, în intervalul 08,00 – 17,00, nu poate folosi locul de parcare cu privire la care posedă abonament), în timp ce persoana care a parcat pe locul respectiv în intervalul 08,00 – 17,00 beneficiază în mod gratuit de locul respectiv de parcare. Practic, se ajunge la situația discriminatorie, nelegală și halucinantă în care, cu alte cuvinte, persoana care a achitat un tarif anual nu are acces la loc, în detrimentul persoanei care nu a achitat niciun tarif, ceea ce contravine oricărui sistem de taxe legale, în care, odată achitată o taxă aferentă unui serviciu public, se beneficiază de acel serviciu“, potrivit motivării.

Hotărârea privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța a fost votată în ședința din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, șapte consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alți trei consilieri s-au abținut.


Citește și


Constănțeanul supărat
Tomis Nord. Au demolat garajele ca să facă loc unui bloc. Locuitorii se întreabă unde își vor muta mașinile (galerie foto)


Primăria Constanța vrea să rezolve problema parcărilor cu un soft nou. Cât va costa și ce va indica șoferilor

Primăria Constanța, expropriere pentru amenajarea zonei adiacente accesului principal în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (documente)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 519

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 684

Primăria Constanța Campanie de informare și conștientizare privind respectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 404

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 5996

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5631

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 533

Imobiliare Constanța O nouă autorizație de construire pentru Ivanov Rezidential SRL

13 Mar 2024 691

Parcare supraetajată, construită pe Aleea Argeș în cartierul Tomis Nord din Constanța

12 Mar 2024 750

57 de noi locuri de parcare pentru locuitorii din cartierul CET, județul Constanța

21 Feb 2024 558

Imobiliare Constanța Proiectul Saraesa, modificat. Imobilul ridicat de DCB Mamaia Development SRL va avea 10 etaje

15 Feb 2024 895

Atenție șoferi! Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Casa de Cultură Constanța se montează stâlpișori pentru delimitarea benzii pentru autobuze (GALERIE FOTO+VIDEO)

13 Feb 2024 7164

Știri Constanța Zeci de noi locuri de parcare pe Aleea Universității din Constanța!

08 Feb 2024 747

Primăria Constanța 38 de noi locuri de parcare au fost amenajate în cartierul Tomis 3 (GALERIE FOTO)

06 Feb 2024 945

Abonamentul anual pentru ocuparea unui loc de parcare public în Constanța este 199 lei/an

05 Feb 2024 2515

Sancțiuni date de polițiștii locali, în Constanța, pentru parcare pe locuri destinate persoanelor cu handicap

26 Jan 2024 679