Justitie

Totul pentru deţinuţi! Parcarea Palatului de Justiţie se schimbă total în câteva zile

Modificări substanţiale la parcarea de lângă Palatul de Justiţie din Constanţa. Spaţiul prin care trec şi pe unde urcă ori coboară deţinuţii care au treabă la Curtea de Apel ori Tribunalul Constanţa va ajunge să arate ca o curte interioară, „împrejmuită uşor“, pentru „separarea vizuală“ şi „securizarea“ zonei.
 
De menţionat că, de-a lungul timpului, în spaţiul unde se face transferul deţinuţilor din dube în instanţă au putut fi văzuţi şi fotografiaţi indivizi celebri ai Constanţei şi nu numai, de la lideri ai lumii underground şi până la politicieni de soi.
 

Ce se schimbă în parcare

 
De luna viitoare, noi măsuri intră în vigoare pentru parcarea situată pe strada Traian, lângă Palatul de Justiţie din Constanţa.
 
Decizia luată la finele săptămânii trecute de preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Marius Cristian Epure, vizează inclusiv achiziţionarea unui sistem de deschidere a parcării cu telecomandă, după cum vom detalia în articol.
 
Conducerea instanţei supreme din oraş a hotărât ca, începând cu data de 1 ianuarie, „parcarea asfaltată, situată pe terenul concesionat în prezent Curţii de Apel Constanţa, dispusă în partea de Sud a clădirii Palatului de Justiţie, va fi destinată, în principal, accesului autovehiculelor ce transportă persoane private de liberate“.
 
Astfel, zona va fi rezervată cu precădere vehiculelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar şi autospecialelor de Poliţie şi oricăror maşini în care sunt transportaţi deţinuţi.
 
Se mai arată în hotărârea judecătorului Marius Epure că „cele patru locuri apte pentru parcarea unor autovehicule, dispuse pe latura dinspre Judecătoria Constanţa, vor fi destinate exclusiv staţionării şi parcării autovehiculelor ce sunt autorizate ca fiind utilizate de persoane cu handicap, conform prevederilor legale citate la procese judiciare la sediul Curţii de Apel Constanţa şi Tribunalului Constanţa - secţiile civilă şi penală“.
 
Conform sursei citate, cele patru locuri mai pot fi folosite „şi pentru staţionarea autovehiculelor instituţiilor judiciare cu sediul în alte localităţi, folosite pentru deplasări oficiale la Curtea de Apel Constanţa şi Tribunalul Constanţa - secţiile civilă şi penală“.
 

Indicatoare noi

 
Nu în ultimul rând, preşedintele instanţei a precizat că, în mod excepţional, parcarea poate fi folosită pentru deservirea Curţii de Apel şi a Tribunalului, prin colectarea periodică a deşeurilor, dar şi pentru livrarea şi descărcarea de materiale. Iar asta, pentru că parcarea reprezintă singura modalitate de staţionare ce permite accesul pe o suprafaţă plană, la parterul clădirii, de unde poate fi utilizat ascensorul din starea de fixaţie.
 
De la aceeaşi dată, accesul în parcare va fi restricţionat conform noilor modificări. Permisiunile de acces vor fi acordate de vicepreşedintele Curţii de Apel, care coordonează activitatea corpului de jandarmi. Excepţie fac persoanele cu dizabilităţi, care folosesc legitimaţia specifică de acces.
 
Potrivit conducerii Curţii de Apel, se vor face demersurile necesare pentru achiziţionarea unui sistem ce permite ridicarea barierei de la distanţă, din postul de pază nr. 1 şi, eventual, din interiorul vehiculului utilizat, fără a fi nevoie ca şoferul să iasă din maşină.
 
Nu în ultimul rând, reprezentanţii instanţei se vor adresa Comisiei pentru circulaţie din Primăria Constanţa pentru a se monta un indicator special cu privire la parcarea de lângă Palatul de Justiţie, respectiv „Accesul interzis cu excepţia autovehiculelor autorizate“.
 
Menţionat printre ultimele aspecte, dar de o semnificaţie aparte, apare spre final detaliul potrivit căruia parcarea şi locul pe unde urcă şi coboară deţinuţii din dube vor fi acoperite şi ferite privirilor indiscrete.
 
Mai exact, se arată în decizia judecătorului Epure:
 
„Pentru asigurarea separării vizuale şi a securizării zonei unde se realizează afluirea/defluirea mijloacelor de transport al persoanelor private de libertate, managerul economic, împreună cu inginerul constructor, vor căuta o soluţie tehnică fiabilă şi va iniţia demersurile necesare edificării unei împrejmuiri uşoare, care să configureze suprafaţa ca o curte închisă, cu panouri de separare vizuală“.
 
Citeşte şi:
 
Se discută despre posibila revocarePreşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecătorul Marius Cristian Epure, în atenţia CSM
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IICCMER va demara un proiect de recuperare a memoriei deținuților politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța la începutul anilor ’50

26 May 2020 766

Adeverinţa ANAF nu mai este suficientă la Constanţa Probleme pentru deţinuţii care cer eliberarea, deşi au de achitat daune

12 Dec 2019 1163

Aproape 800 de deținuți cu drept de vot încarcerați în Penitenciarul de la Poarta Albă au votat

24 Nov 2019 1018

24 de persoane din Arestul IPJ Constanța au votat la primele ore ale dimineții

24 Nov 2019 773

Unde poți suna pentru a semnala nereguli la vot

10 Nov 2019 684

Deținuții, arestații preventiv și pacienții de la Spitalul Județean au votat cu urna mobilă

10 Nov 2019 739

Beneficii și indemnizații mai mari pentru foștii deținuți politici

28 Jul 2019 933

Deținuții care nu au beneficiat de legea recursului compensatoriu ar putea primi o compensație financiară

06 Feb 2019 715

Deputatul USR Stelian Ion explică modul în care PSD-ALDE-UDMR au votat Legea recursului compensatoriu

18 Jan 2019 1174

Oficial de la ANP. Câți deținuți au fost eliberați din penitenciare în ultimii ani și câți au revenit în spatele gratiilor

14 Jan 2019 886

Mii de deținuți, eliberați anul acesta în baza legii privind recursul compensatoriu. Care sunt penitenciarele din România, supraaglomerate

17 Nov 2018 837

Paul Andreescu, fost deţinut politic - "Este inadmisibil ca morţii noştri să nu aibă o cană cu apă" (video)

25 Sep 2018 1540

Deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă participă la Festivalul Naţional de Folclor pentru Deţinuţi - ediţia a IV-a

10 Sep 2018 1606

Liviu Dragnea le-a cerut scuze deținuților pentru că „s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal”

22 Jun 2018 1532

Procesiune la Canal, în Duminica Sfinţilor Români

08 Jun 2018 918