Justitie

Traficul rutier, la liber! Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, suspendat definitiv

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis zilele trecute ca accesul în zona peninsulară a municipiului Constanţa se va face în continuare liber, fiind permis tuturor cetăţenilor, cu respectarea indicatoarelor rutiere, nefiind necesar permisul special. 
 
Decizia magistraţilor este definitivă și a fost luată în dosarul în care s-a cerut suspendarea hotărârii Consiliului Local nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa.
 
În paralel, Tribunalul Constanţa judecă într-un alt dosar cererea de anulare a hotărârii Consiliului Local nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa. Noul termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 23 ianuarie 2020. 
 
Amintim că accesul auto în zona peninsulară a fost restricţionat în luna mai 2019. O lună mai târziu, pe data de 7 iunie, Tribunalul Constanţa a decis suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a Municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond.
 
În motivarea deciziei privind suspendarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, judecătorii arată, printre altele, următoarele aspecte:
 
„Fără a analiza în fond actul administrativ- HCLM Constanţa nr. 371 din 27.09.2018  pentru aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa, este clar, aşa cum rezultă din titlul hotărârii, că se instituie reguli care restricţionează accesul liber într-o zonă publică a oraşului Constanţa, reguli ce vor fi analizate aprofundat  de instanţa de fond“.
 
„Însă, prin aprobarea unor reguli de acces în zona peninsulară pentru circulaţia rutieră prin instituirea unor permise de acces în mod logic se restricţionează libera circulaţie a persoanelor în zonă (drept consfinţit de Constituţia României), cu consecinţa restrângerii unor drepturi ale persoanelor fizice şi juridice rezidente în zona peninsulară -proporţionalitatea, necesitatea restrângerii acestor drepturi,  măsura acestor ingerinţe în exercitarea drepturilor de proprietate ale persoanelor rezidente urmează să fie analizate la fondul cauzei, dar instanţa apreciază că  restrângerea acestor drepturi reprezintă împrejurări vădite de fapt capabile să producă o îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ în cauza de faţă“, conform motivării.
 
În continuare, magistraţii arată că „noţiunea de pagubă iminentă a fost definită în art.2 alin. (1) lit.ş) din Legea nr.554/2004 ca fiind prejudiciu material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public“.
 
„Producerea pagubei trebuie sà constea într-o consecinţă a executării, nu în însăşi executarea actului administrativ atacat, întrucât s-ar ajunge la concluzia că cerinţa referitoare la iminenţa producerii unei pagube este presupusă în majoritatea cazurilor executării unui act administrativ. Acest lucru este inadmisibil, deoarece ar contraveni caracterului de excepţie al instituţiei suspendării executării actului administrativ. Astfel, în ceea ce priveşte paguba iminentă, instanţa constată că reclamantul (Asociaţia Piaţa Ovidiu) face dovada producerii unei astfel de pagube iminente, ireparabile sau dificil de reparat membrilor asociaţiei reclamante, agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea în zona peninsulară, restrângerea accesului în zona peninsulară produce o restrângere a vadului comercial, o diminuare a clientelei“.
 
„Instanţa reţine astfel că  sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.15 prin raportare la motivele prevăzute de art.14 din Legea nr.554/2004 pentru suspendarea executării actului administrativ contestat de reclamant. În ceea ce priveşte durata  termenului de suspendare a executării, acesta este un termen ce poate fi stabilit de instanţă cu încadrarea în limitele prescrise de dispoziţiile art.15 din Legea nr.554/2004 actualizată, respectiv până la soluţionarea definitivă a cauzei, apreciind în acest caz ca suspendarea să fie dispusă până la pronunţarea instanţei de fond asupra legalităţii actului administrativ atacat, având în vedere că acţiunea în anulare a actului administrativ a fost formulată separat, dosar în care se analizează legalitatea actului administrativ“.
 
Având în vedere considerentele de fapt şi dispoziţiile legale aplicabile, instanţa a reţinut că sunt îndeplinite condiţiile (...) pentru suspendarea executării actului administrativ şi, în consecinţă, a admis cererea şi a dispus suspendarea executării actului administrativ - hotărârea Consiliului Local Constanţa nr.371/27.09.2018 privind aprobarea Regulamentului de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa până la pronunţarea instanţei de fond.
 
Sursa text: rolii.ro 
 
Citește și
 
Iată de ce a fost suspendat Regulamentul de acces în zona peninsulară a municipiului Constanţa! (document) 
 
Primăria Constanţa
A început montarea noilor indicatoare rutiere, în zona peninsulară. Unde poţi depune cererile pentru obţinerea permiselor de acces (galerie foto) 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia nu este definitivă Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanţei, anulat. Cum se va circula în continuare

03 Apr 2020 2193

UPDATE Regulamentul de acces în zona peninsulară a Constanțe a fost anulat. Decizia nu este definitivă

02 Apr 2020 1330

Traficul rutier în zona peninsulară a Constanței ar putea fi restricționat din nou. Totul se decide azi

20 Mar 2020 1642

Cererea de anulare a Regulamentului de acces în zona peninsulară a Constanţei, decisă peste două săptămâni

07 Mar 2020 2500

PUD-ul iniţiat de Reinvent Development SRL pentru terenul situat lângă Biserica „Sfântul Nicolae“ din Constanţa, în consultare publică

27 Feb 2020 1650

Se cere anularea Regulamentului de acces în zona peninsulară. Ce au decis ieri judecătorii

22 Feb 2020 631

Constănţeanul supărat Locuitorii de pe strada Revoluţiei din peninsulă se mobilizează să afle ce gând a pus un investitor unei clădiri construite în anii ‘30

05 Feb 2020 2560

Editorial Construim pe trecut, nu inventăm roata

03 Feb 2020 1586

Constănţenii, invitaţi să depună observaţii la Agenţia de Mediu Clădire veche, situată în zona istorică a municipiului Constanţa, transformată în hotel

03 Feb 2020 2521

UPDATE Protest în Constanța. Se scandează împotriva construirii blocului de lângă statuia Lupa Capitolina. Un cetățean a fost agresat (video)

23 Jan 2020 7883

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, despre lucrările de construcție din zona peninsulară

23 Jan 2020 1902

Regulamentul de acces în zona peninsulară a fost suspendat definitiv! Ce se întâmplă azi la Tribunalul Constanţa

23 Jan 2020 1811

Şantier pe strada Ecaterina Varga Undă verde de la Primăria Constanţa pentru societatea Casa Pardin SRL (galerie foto)

21 Jan 2020 1643

Omul de afaceri Daniel Zaif demolează un corp dintr-un imobil situat în zona peninsulară

10 Jan 2020 832

Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogean Lucian Aiftincăi - „Vrem să dăm înapoi oraşului o parte din profitul pe care l-am făcut aici“

03 Dec 2019 2018