Tragedie la Eforie, la 500 metri în largul Mării Negre! Două luni de la moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian

 
  • Ștefan Strungaru avea mai multe brevete internaționale de scafandru, iar în trecut a fost biolog marin în expediția pentru colectarea probelor la bordul vasului de cercetare Mare Nigrum,Marea Neagră, România.
Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța continuă cercetările specifice în dosarul penal deschis în urmă cu două luni (09 aprilie 2021) după moartea scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru, de 32 de ani, din Iași, biolog marin, cercetător în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași România, și Matei Emil Marian, 54 de ani, din Mangalia.
 
Cei doi au decedat în zona localităților Eforie Nord respectiv Eforie Sud, la aproximativ 500 metri în largul Mării Negre.
 
Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian se ocupau de monitorizarea biodiversității în cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II, 2014-2020. De altfel, în zona Eforie, societatea Vann Oord urmează să înceapă lucrările la construcțiile hidrotehnice (diguri) și lucrările de înnisipare a plajelor din Eforie Sud, cordon Eforie Nord - Eforie Sud.  
 
Așa cum reiese din primele cercetări efectuate la fața locului, cele două victime, efectuau scufundări în zona localităților Eforie Nord, respectiv Eforie Sud, la cca 500 metri în largul Mării Negre având ca scop cercetarea biodiversității sectorului respectiv, întrucât în acea zonă urma să se efectueze un proces de deznisipare.
 
Cei doi scafandri erau asistați pe durata scufundării de o ambarcatiune. În jurul orei 13:45 cei din ambarcațiune au sesizat ca unul din scafandri a iesit la suprafata (Matei Marian Emil), dar s-a scufundat din nou și ulterior niciunul din cei doi scafandri nu au mai ieșit la suprafață.
 
În aceste condiții a fost declanșată prin nr. unic de urgență 112 alarma de către cei din barca de supraveghere.
 
Elicopterul SMURD a survolat marea în zona respectivă și au fost văzute corpurile celor doi scafandri pe fundul mării.
 
S-a procedat la recuperarea imediată a acestora, însă deși au fost efectuate manevre de resuscitare a fost declarat decesul acestora.
 

După tragedie, organele de anchetă au precizat că în cauză vor fi audiate toate persoanele care au avut legătură cu evenimentul în cauză, să fie solicitate documente ca să clarifice împrejurările producerii evenimentului, să fie făcute constatări.
 
În baza constatărilor efectuate de acesta, vor fi stabilite împrejurarile și cauzele care au condus la producerea evenimentului precum și reglementarile legale încălcate și pe cale de consecință răspunderile și măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea altor cazuri similare.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și
 
Șef de promoție, un om de nota 10
Impresionantul CV al lui Ștefan Strungaru, de 32 de ani, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

taz

29 Jun, 2021 22:49

Singura publicatie, din cate vad eu, care continua sa urmareasca ce se intampla cu ancheta asta. Astept si eu ceva rezultate, Dumnezeu sa-i odihneasca...

Articole asemanatoare

​Tragedie la Eforie Procurorii din Constanța fac noi precizări în cazul scafandrilor Ștefan-Adrian Strungaru și Matei Emil Marian

28 Jul 2021 19381

Tragedie la Eforie, în largul Mării Negre! O lună de la moartea scafandrilor Adrian Strungaru, din Iași, și Emil Matei, din Mangalia

10 May 2021 1608

Dosarul scafandrilor morți la Eforie nu se mai află la Parchetul Judecătoriei Constanța. Cine a preluat ancheta

16 Apr 2021 1196

Blocul Național Sindical, despre moartea celor doi scafandri de la Eforie Nord

15 Apr 2021 776

Oficial! Au apărut noi detalii din tragedia de la Eforie. Doi scafandri au murit

13 Apr 2021 3660

Tragedie provocată de un cablu electric, desprins de la un vas-cargo? S-a stabilit cine va instrumenta dosarul celor doi scafandri morți la Eforie

13 Apr 2021 2358

Decedat în tragedia de la Eforie Ștefan Strungaru, cercetător al Universității „Cuza“ din Iași, va fi înmormântat mâine

12 Apr 2021 1778

Șef de promoție, un om de nota 10 Impresionantul CV al lui Ștefan Strungaru, de 32 de ani, din Iași, unul dintre scafandrii morți la Eforie

12 Apr 2021 7069

Dosar penal in rem pentru ucidere din culpă după moartea celor doi scafandri de la Eforie

10 Apr 2021 3180

Tragedie fără margini Doi scafandri au murit la Eforie Nord. Ce monitorizau în larg

10 Apr 2021 2344

Surse Cine sunt victimele de la Eforie. Un tânăr profesor din Iași și un scafandru din Mangalia

09 Apr 2021 4165

VIDEO Scafandri, morți după ce au fost scoși inconștienți din mare! Supravegheau lucrările de nisipare a plajei

09 Apr 2021 5518

UPDATE Căutările tânărului de 18 ani dispărut în mare, la Eforie, au fost reluate (galerie foto + video)

16 Aug 2020 1354

Salvatorii, în alertă! Trupul fără viaţa al unei persoane, adus la mal la Eforie Sud

13 Aug 2018 2897

Marea agitată nu le permite scafandrilor să caute persoana dispărută, ieri, în valuri la Eforie Nord

03 Aug 2018 1157