Justitie

Trei foști directori ai ANR, trimiși în judecată de DNA, achitați în primă instanță. Cazul, din nou în atenția judecătorilor

  • Cauza îi vizează pe Răzvan-Gabriel Trandafir, fost director general interimar al ANR, Liviu-Aurelian Cazan, fost director general al ANR, şi pe Matei Cristian, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale.
  • Cei trei foști directori au fost achitați în primă instanță.
  • Noua înfățișare în apelul DNA a fost stabilită pentru luna septembrie.

S-a stabilit data la care se va relua procesul în care trei foști șefi ai Autorității Navale Române au fost achitați, în primă instanță, de acuzațiile aduse de DNA Constanța. Concret, cauza îi vizează pe Răzvan-Gabriel Trandafir, la data presupuselor fapte director general interimar al Autorităţii Navale Române, Liviu-Aurelian Cazan, fost director general al Autorităţii Navale Române, şi pe Matei Cristian, director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale. Suspendat în luna mai, din cauza stării de urgență instaurate în contextul epidemiei de coronavirus, dosarul cu numărul 3273/118/2017 va fi analizat la data de 10 septembrie 2020, de la ora 9.00.


Amintim că, așa cum am precizat în edițiile anterioare, oricare va fi decizia Curţii de Apel Constanţa, aceasta va fi definitivă.

Dosarul a ajuns inițial pe rolul Tribunalului Constanța – Secția Penală după ce a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 

Acuzațiile aduse

În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reţinut că, „la data de 26 mai 2017, inculpatul Matei Cristian, în calitate de director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF), cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea-credinţă, acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, conducere, administrare şi control“.

„Concret, acesta, împreună cu inculpatul Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, a semnat un act adiţional la un contract de vânzare-cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul CN APDF Giurgiu în patrimoniul Autorităţii Navale Române (ANR). Aceste demersuri ale inculpaţilor au condus la producerea unui prejudiciu CN APDF Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română. Acţionând în această manieră, inculpaţii Matei Cristian şi Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, în cadrul dosarului penal mediatizat prin comunicatul nr. 496/VIII/3 din 16 mai 2017“, conform DNA.
 

Achitați de judecători

Pe data de 2 aprilie 2019, Tribunalul Constanţa a decis însă achitarea foștilor directori, instanţa concluzionând că faptele reţinute de procurori nu există.

Mai mult, instanţa a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă Autoritatea Navală Română în contradictoriu cu inculpatul Cazan Liviu Aurelian, pentru suma de 849.646,092 de euro, ca nefondată.

De asemenea, Tribunalul Constanţa a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, în contradictoriu cu inculpaţii Cazan Liviu Aurelian, Trandafir Răzvan Gabriel şi Matei Cristian, pentru suma de 255.372,726 euro, ca nefondată.

„Ridică măsura sechestrului asigurător aplicată prin ordonanţa nr.168/11.05.2017, respectiv ordonanţa nr. 168/15.05.2017, ale DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, la data rămânerii definitive a prezentei, asupra sumelor de bani din conturile bancare şi bunurilor imobile ale inculpatului Cazan Liviu Aurelian“, conform deciziei magistraţilor.

Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel, atât de către DNA cât și de către Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.


Citeşte şi:

Cei trei inculpați din dosarul Autorităţii Navale Române, achitați. S-a stabilit un nou termen în apel

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoritatea Navală Română achiziționează servicii CASCO și RCA (document)

24 Sep 2020 674

Foști directori din Autoritatea Navală Română, achitați definitiv

21 Sep 2020 538

Autoritatea Navală Română caută firmă care să se ocupe de întreținerea unui acvariu (document)

05 Sep 2020 454

Licitație publică ANR cumpără autoturisme 4x4 prin programul Rabla și Rabla Plus (document)

02 Sep 2020 433

Licitație organizată de Autoritatea Navală Română, contestată. Ce a decis Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor

22 Aug 2020 688

Autoritatea Navală Română cumpără centrală termică (document)

12 Aug 2020 512

O licitație organizată de Autoritatea Navală Română, contestată! Iată ce s-a decis

06 Aug 2020 764

Ce firmă a semnat cu Autoritatea Navală Română. Despre ce este vorba (document)

30 Jul 2020 1846

CNSC Contestația depusă de Transguard Security SRL, admisă, cu privire la licitația organizată de Autoritatea Navală Română

22 Jul 2020 964

Licitație publică Autoritatea Navală Română cumpără șalupe multifuncționale, în cadrul proiectului „Danube Safety Net” (document)

02 Jul 2020 692

Mai multe angajate ale Autorității Navale au dat în judecată instituția. Cum s-a terminat procesul

24 Jun 2020 1013

Spațiu comercial, amenajat de Heinrig Impex SRL, Filiala București în zona Poarta 1 a Portului Constanţa

14 Apr 2020 953

ANR achiziţionează servicii de comunicații publice pentru rețelele virtuale din cadrul Căpităniilor Zonale (document)

14 Apr 2020 725

Declaraţie de avere - Doru Fănel Buzoianu, inspector de specialitate la Autoritatea Navală Română (documente)

11 Apr 2020 1645

Declarație de avere - Răzvan Gabriel Trandafir, director direcție la Autoritatea Navală Română (document)

09 Apr 2020 1713