Trei hectare de teren din zona Popas Mamaia, revendicate în instanță! Un proces cu „jucători“ celebri

  • Una dintre firmele chemate în instanță este Perla Majestic SA controlată de omul de afaceri Mohammad Murad, fost candidat la Primăria Mangalia.
  • Perla Majestic SA are calitatea de parte vătămată în dosarul în care  Decebal Făgădău și Radu Ștefan Mazăre, foști primari ai municipiului Constanța, au fost deferiți justiției, alături de alți funcționari în cadrul Primăriei Constanța, de DNA.
 

Trei hectare de teren din zona Popas Mamaia au fost revendicate în instanță și se așteaptă decizia judecătorilor pentru a se stabili proprietarul acestora!
 
Revendicarea a fost făcută de reprezentanții Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, în temeiul Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist. De altfel, aceștia au arătat în proces că au revendicat terenul încă din noiembrie 2001, notificarea fiind inițial transmisă Primăriei Constanța printr-un executor judecătoresc. Ulterior, notificarea a fost transmisă Primăriei Năvodari care, la rândul său, a înaintat-o Mamaia SA.
 
În prezent, UNEFS București îi are ca adversari în proces pe Mamaia SA, Colombo SRL prin Lichidator Tomis IPURL, Rosa Route SRL, Sabin Tour, Phoenicia Express SRL și Perla Majestic SA.
 
Potrivit Confidas.ro, platformă consultată la data de 25 iulie 2021, pachetul majoritar de acțiuni al SC Mamaia SA, însumând 96,56 %, este deținut de Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. O listă ce conține cinci acționari (PPM) deține 3,38%, iar o altă listă, cu doi acționari (Constantin Gheorghiu și Ioan Dumitrescu) deține 0,04%.  Domeniul de activitate principal este reprezentat de „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată“.
 
Rosa Route SRL, cu sediul social în Năvodari, are ca obiect de activitate „Restaurante“ și ste condusă de Jupiter SA, firmă ce deține 90 din capitalul social al Aqua Park Coral SRL. Rosa Route SRL este administrată de Simion Andrei Pompiliu, pe care îl mai găsim în: Phoenicia Apartments SRL, Phoenicia Business Travel SRL, United Business Solutions SRL, Phoenicia Express SRL, Sim Pet Business Production SRL și Hebe SA. Simion Andrei Pompiliu a mai figurat și în Sianpo Creativ SRL și City Construct Impex SRL, ambele radiate.
 
Sabin Tour SRL are sediul social în Năvodari, se ocupă cu „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere“ și este condusă de Murad Laial, cu 80 % din capitalul social, și de Perla Majestic SA, cu 20 % din capital. Sabin Tour SRL este administrată de Calafus Silviu, care administrează și Perla Majestic SA. Murad Laial deține și SC Illa Concept Offices SRL.
 
Phoenicia Express SRL are sediul în București și se ocupă de „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“.Asociații Phoenicia Express SRL sunt: Perla Majestic SA, Mbm Phen Holding SRL, Murad Laial, Paun Elena și Triumf Construct SA. Phoenicia Express SRL este administrată de Chirri Nabil, Paun Elena și de Simion Andrei Pompiliu.
 

Perla Majestic SA are sediul social în București, iar obiectul de activitate este „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare“. Perla Majestic SA este controlată de omul de afaceri Mohammad Murad, fost candidat la Primăria Mangalia. Perla Majestic SA are calitatea de parte vătămată în dosarul în care  Decebal Făgădău și Radu Ștefan Mazăre, foști primari ai municipiului Constanța, au fost deferiți justiției, alături de alți funcționari în cadrul Primăriei Constanța, de DNA. Potrivit anchetatorilor, inculpații, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, în cursul anului 2013, ar fi reautorizat, în mod nelegal, construirea unui imobil de lux deja ridicat în proporție de 95% pe plaja din Mamaia, pentru care anterior, autorizația de construire inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de instanța civilă. Potrivit info-sud-est.ro, este vorba despre complexul Riviera Residence, care aparține omului de afaceri Florin Cârstocea, prin societatea RHC City Crown.  
 
 

Revenind la dosarul celor trei hectare de teren din zona Popas Mamaia, inițial, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Monica Vieru, a apreciat că solicitarea formulată de cadrele universitare privind terenul este perimată și a respins-o ca atare.
 
Decizia Tribunalului a fost însă schimbată de Curtea de Apel Constanța, care a hotărât să trimită cauza înapoi la Tribunal, pentru continuarea procesului.
 
În prezent, dosarul (1418/118/2019*) a fost recent reînregistrat la Tribunalul Constanța, unde s-a fixat termen la data de 22 octombrie 2021, de la ora 11.30.
 
Potrivit Hotărârii nr.327/2021 a Tribunalului Constanța, document citat pe Jurindex, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București a solicitat ca instanța să anuleze dispoziția prin care îi fusese respinsă cererea de restituire în natură a terenului de trei hectare situat în incinta Popas Mamaia, pe fostul amplasament sau pe un alt amplasament și să dispună restituirea terenului către universitate.
 
„În fapt, reclamanta a arătat că aceasta este succesoarea în drepturi a fostului Oficiul Național de Educație Fizică ce a fost absorbit de Institutul Superior de Educație Fizică și Sport în baza Decretului nr.2651/14.11.1936 și care ulterior și-a schimbat denumirea în Academia Națională de Educație Fizică și Sport și ulterior Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București“, au arătat reprezentanții universității în proces.
 
Cererea de restituire în natură a terenului fusese respinsă prin Decizia nr. 1/29.01.2019 a Mamaia SA, document prin care, totodată, s-a propus acordarea de măsuri reparatorii prin compensare prin puncte, „având în vedere că imobilul în litigiu constituie proprietatea altor terțe persoane, al căror titlu este valabil“, potrivit www.rolii.ro.
 
Totodată, reprezentanții Mamaia SA au arătat că „în prezent, aceasta nu are calitatea de persoană juridică deținătoare a terenului în suprafață de trei hectare situat în incinta Popas Mamaia, în condițiile în care au fost perfectate contracte de vânzare cumpărare cu societățile Colombo SRL, (...), prin intermediul cărora s-a transmis dreptul de proprietate asupra terenului în litigiu“.
 
Ulterior, reprezentanții universității din București au cerut instanței să anuleze contractele de vânzare –cumpărare a terenului.
 
La rândul lor, firmele care au cumpărat terenul au solicitat instanței, în proces, respingerea pretențiilor ridicate de Universitatea de Educație Fizică și Sport.
 
„Au susținut pârâții (nr., reprezentanții firmelor chemate în proces) că, în perioada 2000-2018 au fost desființate anumite construcții existente pe terenul din Zona Camping Popas III Mamaia, au fost modernizate o parte din construcțiile preluate conform contractului de leasing imobiliar cu clauza irevocabilă de vânzare nr.24/18.04.2000 (...), păstrându-se destinația turistică a acestora și au fost edificate noi construcții, cu aceeași destinație de activitate turistică“.
 
De asemenea, reprezentanții societăților comerciale au arătat că, într-un dosar separat, au cerut instanței de judecată să anuleze decizia Mamaia SA prin care s-a hotărât acordarea de măsuri compensatoare prin puncte către Universitatea de Educație Fizică și Sport pentru terenul de trei hectare.
 
În data de 19 iunie 2020, judecătorii Tribunalului Constanța au decis suspendarea procesului, dat fiind că reprezentanții Universității de Educație Fizică și Sport solicitaseră și anularea actelor care au urmat contractelor de vânzare-cumpărare încheiate pentru terenul în cauză, fără însă a arăta care sunt actele în cauză.
 
Ulterior, în data de 16 noiembrie 2020, reprezentanții instituției universitare au depus cerere de repunere a cauzei pe rol, arătând că, în urma investigațiilor efectuate, a rezultat că nu au existat alte acte încheiate ca urmare a contractelor de vânzare-cumpărare, așa încât renunță la capătul de cerere privind anularea lor.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au apreciat însă că cererea este perimată, așa încât a dispus respingerea acesteia ca atare.
 
Hotărârea Tribunalului Constanța a fost însă atacată în recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis ca procesul să continue la Tribunal, dat fiind că, potrivit hotărârii Curții de Apel, procesul nu era perimat.
 
În prezent, următoarea înfățișare la Tribunalul Constanța se va judeca la data de 22 octombrie 2021, de la ora 11.30.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Constanța retrocedată!
Curtea Supremă a stabilit un nou termen în cazul retrocedărilor din Anadalchioi - Brătianu


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces important la Tribunalul Constanța! Este vizată casa lui Radu Mazăre! Cine judecă dosarul

22 Sep 2021 2048

Răsturnare de situație! Decizie definitivă pentru parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța!

21 Sep 2021 1677

Atenție, șoferi! Judecătorii din Constanța, decizie de ultim moment privind parcarea de lângă Plaja Modern!

14 Sep 2021 2851

„Ultimele săptămâni au fost un iad“ Dragoș Săvulescu, condamnat cu executare în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, este din nou un om liber

13 Sep 2021 805

Doi inculpați din dosarul Retrocedărilor, condamnați cu executare, eliberați condiționat

08 Sep 2021 3324

Teren din retrocedări și vecini nemulțumiți PUZ-ul pentru un bloc de șapte etaje din Faleză Nord, contestat la Curtea de Apel Constanța

08 Sep 2021 1784

Condamnat în Dosarul Retrocedărilor Constantin Racu, fostul şef al Direcţiei Administraţie Publică, va fi eliberat condiționat

06 Sep 2021 3439

Plaja, retrocedările și primarul „Război rece“ cu Primăria Constanța pentru parcarea de la Modern! Zona este complet închisă! (galerie foto+document)

02 Sep 2021 2989

Care au fost primele pedepse Curtea Supremă reia judecata în dosarul celor 25 de hectare retrocedate în zona (Anadalchioi) Brătianu - Constanța

31 Aug 2021 1943

Se cere anularea autorizației de construire pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia. Ce s-a decis ieri în instanță

31 Aug 2021 1328

Retrocedări suprapuse în inima Constanței! Încurcăturile primelor terenuri retrocedate și „amestecate“ de echipa Mazăre, greu de rezolvat chiar și după 18 ani!

23 Aug 2021 2612

Dragoș Săvulescu pus în libertate, în Grecia! Cum a încercat să scape de pedeapsa din Dosarul Retrocedărilor din Constanța (document)

13 Aug 2021 1418

De ce s-au opus judecătorii din Constanța radierii sechestrului de pe un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor

12 Aug 2021 1195

Uraganul imobiliar al Retrocedărilor din Constanța, clătinat de judecătorii de la Tribunal! Sentința ce i-ar putea afecta pe toți proprietarii terenurilor retrocedate

09 Aug 2021 2881

Pretenții de milioane de euro și dolari Inculpații din Dosarul Retrocedărilor, dați în judecată de municipalitate. Când vor avea loc primele termene

05 Aug 2021 2022