Tribunalul Constanța a explicat de ce s-a respins cererea de suspendare a hotărârii ce limitează accesul la pelerinajul de Sfântul Andrei

  • În Hotărârea nr. 1550/2020, completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă a arătat că „nu este îndeplinită condiţia existenţei unui caz bine justificat“ ce ar putea duce la suspendarea actului emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
  • Ieri, Tribunalul Constanța a respins și cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale ce ar fi permis accesul tuturor enoriașilor la pelerinaj.
  • În paralel cu aceste demersuri, avocata Diana Iovanovici Șoșoacă a precizat că la Tribunalul Constanța a fost depusă și o cerere de anulare parțială a carantinei instituite în Constanța.
Momente tensionate în instanțele din Constanța, zilele acestea, unde se poartă „bătălia“ juridică pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.

Arhiepiscopia Tomisului, prin avocat Diana Iovanovici Șoșoacă, a înaintat Tribunalului Constanța mai multe solicitări privind permiterea accesului tuturor enoriașilor la pelerinaj.

Judecătorii Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au respins cererea de suspendare a actului care limitează accesul la pelerinaj, fiind permis doar accesul enoriașilor ce au domiciliul sau reședința în apropierea peșterii situate pe raza localității constănțene Ion Corvin.

În Hotărârea nr. 1550/2020, completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă a arătat că „nu este îndeplinită condiţia existenţei unui caz bine justificat“ ce ar putea duce la suspendarea actului emis de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța.
 

„Subzistă aparența legalității actului administrativ contestat“

„În cauză, subzistă aparenţa legalităţii actului administrativ contestat, Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 fiind emisă în conformitate cu reglementările cu forţă juridică superioară, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, astfel cum a fost completată şi modificată prin H.G. nr. 935/05.11.2020“, se arată în motivarea judecătorilor.

Se mai arată în decizia Tribunalului Constanța că „Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 se întemeiază pe un act normativ cu forţa juridică a legii, iar instanţa învestită cu cererea de suspendare a executării actului nu poate cerceta nelegalitatea şi lipsi de efecte Hotărârea Guvernului nr. 856/2020, în raport de principiul disponibilităţii şi limitele de soluţionare reglementate expres de prevederile art. 14 şi art.15 din Legea nr. 554/2004“.

Astfel, au spus judecătorii, „în lipsa dovedirii cazului bine justificat, nu se mai impune analiza cerinţei privind paguba iminentă, întrucât cele două condiţii sunt prevăzute de legiuitor în mod cumulativ, astfel că neîndeplinirea uneia atrage per se respingerea cererii de suspendare a executării“.
 

Anularea parțială a carantinei, discutată pe 2 decembrie

Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată în recurs de Arhiepiscopia Tomisului.

Totodată, Tribunalul Constanța a analizat ieri și dosarul în care s-a cerut emiterea unei ordonanțe președințiale ce ar putea permite accesul tuturor enoriașilor la pelerinaj.

Soluția pronunțată de instanță în această cauză a fost de a respinge această cerere, însă și această soluție poate fi atacată în recurs, în termen de cinci zile de la pronunțare.

În paralel, avocatul Diana Iovanovici Șoșoacă a anunțat ieri că a fost depusă la instanță și o solicitare de a se anula parțial carantina instituită în Constanța.


Această solicitare va fi analizată de Tribunalul Constanța pe data de 2 decembrie 2020.


Citește și:

Carantina din Constanța ar putea fi anulată parțial!

LIVE VIDEO:
Tribunalul Constanța, rugat din nou să permită pelerinajul de Sfântul Andrei. Forțele de ordine, la instanță

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Proceduri care se exclud reciproc“ De ce au refuzat judecătorii din Constanța pelerinajul de Sfântul Andrei

01 Jan 2021 1650

La Tribunalul Constanța Arhiepiscopia Tomisului, pledoarie pentru primirea creștinilor în biserici

03 Dec 2020 669

Pelerinaj cu crucea în spate, până la Peșterea Sfântului Andrei, din județul Constanța

01 Dec 2020 4701

Pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei se desfășoară în condiții speciale.Imagini de la fața locului(LIVE)

30 Nov 2020 4473

Imagini exclusive+video. Arhiepiscopul Tomisului verificat de filtrul organizat pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

29 Nov 2020 5925

Prefectul județului Constanța Silviu-Iulian Coșa refuză invitația ÎPS Teodosie de a participa la pelerinaj

29 Nov 2020 1568

Prefectura Constanța, despre pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei "Îi îndemnam la responsabilitate pe cei care vor participa"

28 Nov 2020 1487

Tribunalul Constanța a respins cererea de ordonanță președințială pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

27 Nov 2020 1189

LIVE VIDEO Tribunalul Constanța, rugat din nou să permită pelerinajul de Sfântul Andrei. Forțele de ordine, la instanță

27 Nov 2020 1651

Pelerinajul de Sfântul Andrei, ordonanța președințială și numărătoarea inversă ajunsă la final

27 Nov 2020 854

Patriarhia Română cere să se permită accesul credincioşilor la Peştera Sfântului Apostol Andrei

26 Nov 2020 866

„Contraatacul“ Arhiepiscopiei Ordonanță preşedințială pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

26 Nov 2020 2625

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum

26 Nov 2020 1082

Cine a judecat procesul pentru pelerinajul de Sfântul Andrei

25 Nov 2020 1221

Ultima oră Pelerinajul de Sfântul Andrei, respins de judecători

25 Nov 2020 3571