Tribunalul Constanța, anunț important pentru proprietarii de mașini. A fost anulată parțial o hotărâre de consiliu local

  • Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță anularea în parte a HCL Constanța nr. 184/2013, actualizată, cu privire la sancționarea proprietarului autoturismul pentru degradarea pavelelor din zonele pietonale.
  • Mai exact, HCL Constanța a fost anulată parțial, „în ceea ce priveşte dispoziţiile art.27 potrivit cărora «Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre»“, după cum se arată în minuta Hotărârii nr. 551/2021.
  • Decizia Tribunalului a fost luată în dosarul 18/118/2021 al instanței, în care reclamant este Maria Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
  • Dacă reprezentanții Consiliului Local Constanța vor declara recurs, dosarul va fi trimis Curții de Apel Constanța.

Schimbări importante în ce îi privește pe proprietarii mașinilor din Constanța ar putea avea loc în perioada viitoare, în urma unei decizii a Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța.

Vineri, 2 aprilie 2021, Tribunalul Constanța a decis, în primă instanță anularea în parte a HCL Constanța nr. 184/2013, actualizată, hotărâre de consiliu local ce vizează „îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța“.

Hotărârea Tribunalului de anulare a HCL a fost luată în dosarul 18/118/2021 al instanței, în care reclamant este Maria Vlahu, iar pârât este Consiliul Local Constanța.
 

HCL Constanța, anulată parțial

Foarte important, HCL Constanța a fost anulată parțial, „în ceea ce priveşte dispoziţiile art.27 potrivit cărora «Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre»“, după cum se arată în minuta Hotărârii nr. 551/2021.

Tribunalul este prima instanță care a analizat acest dosar, așa încât hotărârea dată este supusă recursului, acesta putând fi declarat în termen de 15 zile de la comunicare.

Facem precizarea că Articolul 27 din HCL 184/2013 a fost completat ulterior.

Așa cum se arată în minuta deciziei Tribunalului Constanța, articolul anulat de instanță face referire la faptul că „Pentru contravenţiile prevăzute la art.9, pct.35 - Sancţiunea se va aplica proprietarului vehiculului aşa cum este el definit în prezenta hotărâre“.
 

Degradarea pavelelor

Conform HCL Constanța nr. 187/2013, astfel cum aceasta apare pe site-ul oficial al Primăriei Constanța, punctul 35 al articolului 9 face referire la faptul că „degradarea sau deteriorarea zonelor amenajate cu pavele pentru traficul pietonal, precum și accesul neautorizat al vehiculelor / utilajelor sau al altor mijloace în zonele unde sunt montate pavele“ „constituie la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor și parcajelor în vederea menținerii aspectului estetic și util al municipiului“.

Potrivit documentelui citat, „propritarul“ este definit ca „persoană fizică sau juridică în cerificatul de înmatriculare / înregistrare, care are în proprietate sau care, după caz, poate folosi, în baza unui drept legal (contract de leasing), vehicule înmatriculate/înregistrate în România, respectiv persoană fizică ori juridică, înscrisă în certificatul de înmatriculare/înregistrare, care are în proprietate sau care, după caz, poate folosi, în baza unui drept legal (contract de leasing), vehicule înmatriculate/înregistrate în alte state“.


Așadar, potrivit minutei Hotărârii nr. 551/2021 a Tribunalului Constanța, a fost anulată prevederea potrivit căreia proprietarul vehiculul va fi sancționat pentru degradarea zonelor amenajate cu pavele pentru traficul pietonal, ori pentru accesul neautorizat al vehiculelor, utilajelor ori ale altor mijloace în zonele unde sunt montate pavele.

În acest context, rămâne de văzut dacă hotărârea Tribunalului Constanța va fi atacată în recurs de Consiliul Local Constanța, caz în care dosarul va fi trimis Curții de Apel, pentru judecarea recursului.

În această situație, instanța de recurs va pronunța o decizie definitivă.


Citește și:

SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Geo

09 Apr, 2021 19:09

Bravo domnului avocat, data viitoare o sa apelez si eu la dansul impotriva abuzurilor facute de cei de la Politia Locala !

David23

06 Apr, 2021 15:18

Vlahu si Asociatii is the best !!! Apelati cu incredere

Articole asemanatoare

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 498

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 561

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 844

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 597

Arestare de ultim moment la Tribunalul Constanța!

27 Mar 2024 645

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 555

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 637

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 773

Decizie definitivă Cambela Prod SRL pierde procesul cu Primăria Constanța. Trebuie să desființeze lucrările efectuate la un imobil

25 Mar 2024 3977

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 398

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa, în faliment! Dosarul, amânat la tribunalul Constanța

25 Mar 2024 391

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 710

Tribunalul Constanța anulează mai multe dispoziții emise de Primarul comunei Corbu, la cererea prefectului

24 Mar 2024 553

Firma care deține lanțul Profi, la judecată cu Protecția Consumatorilor Constanța

24 Mar 2024 560

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 971