Tribunalul Constanța, chemat să-i facă dreptate unui fost subprefect al județului. Când se va tranșa litigiul

  • Tribunalul Constanța a decis ca procesul intentat de fostul subprefect Mihăiță Emil Vișoianu Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor să se judece la data de 25 februarie 2021.
  • La mijloc este vorba despre imobile deținute în Lumina de către părinții și bunicii fostului subprefect, imobile ce au fost preluate abuziv în timpul regimului comunist.
  • Procese deschise CNCI de către fostul subprefect se află pe rolul instanțelor de la începutul anilor 2000, în prezent CNCI acordând familiei acestuia despăgubiri în cuantum de 937 de puncte pentru o casă, suma echivalând cu circa 200 de lei.
Magistrații Tribunalului Constanța au stabilit data la care va avea loc prima înfățișare în procesul în care Mihăiță Emil Vișoianu, fost subprefect al județului Constanța, se judecă pentru imobilele din Lumina ale părinților săi, preluate abuziv de către statul comunist.
 
Astfel, potrivit datelor oficiale, primul termen în procesul intentat de fostul subprefect Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor a fost fixat pentru data de 25 februarie 2021.
 
Contactat telefonic la momentul înregistrării dosarului la Tribunalul Constanța, Mihăiță Vișoianu a confirmat pentru ZIUA de Constanța că litigiul are la bază cuantumul despăgubirilor stabilite de CNCI, fiind vorba despre „200 de lei pentru o casă“ .
 
De asemenea, acesta a precizat că litigiul în sine durează de mai mulți ani, dispoziția inițială a primarului din Lumina, ce datează din 2002, prin care s-a decis acordarea de despăgubiri pentru imobilul preluat abuziv fiind nerecunoscută inițial de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.
 

Contestație împotriva deciziei de compensare

 
Mihăiță Emil Vișoianu a fost numit subprefect al Constanței prin HG nr. 83/31 ianuarie 2000, fiind eliberat din funcție un an mai târziu, prin HG nr. 53/11 ianuarie 2001. Totodată, acesta a fost director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA, între anii 1998 – 1999.
 
În ce privește litigiul cu CNCI, precizăm că, potrivit Hotărârii nr. 1200/07.10.2020 a Tribunalului București, prin cererea adresată instanței, Mihăiță Emil Vișoianu și fiul său „au formulat contestație împotriva deciziei de compensare nr. 27.612/28.06.2019 emisă de pârâtă (nr. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor)“, potrivit www.rolii.ro.
 
În „Tabelul cu dosarele pentru care s-au emis decizii de compensare la data de 28.06.2019, ca urmare a aprobării în ședința C.N.CI. din data de 16.05.2019“, se arată că, în cazul fostului subprefect de Constanța, s-a stabilit un cuantum de 937 de puncte despăgubire.
 
Potrivit declarațiilor fostului subprefect al Constanței cunatumul de 937 de puncte despăgubire echivalează cu suma de 200 de lei, acordată pentru compensarea unei case.
 
Abia prin instanță s-a decis obligarea CNCI la acordarea despăgubirilor.
 
Astfel, se arată în decizia instanței că „prin Procesul verbal de preluare abuzivă din 09.03.1949, au fost preluate proprietățile deținute de defunctul M. P. V. pe teritoriul administrativ al comunei Lumina“.
 

Teren, casă, grajd și alte bunuri preluate abuziv

 
Se mai arată în hotărâre că „a fost preluat un teren în suprafață de 48 ha, una casă de locuit cu 3 camere, locuință personal cu două camere, grajd, cocină porci, coteț păsări, șură pentru oi, magazie cereale, patul porumb, fântână cu puț, dar și produse agricole, animale, bunuri casnice și piese de mobilier, așa cum reiese din Procesul verbal la punctele 4-8“, potrivit www.rolii.ro.
 
Fostul subprefect de Constanța a contestat acum în instanță suma stabilită de CNCI ca valoare a despăgubirilor pentru casa deținută de părinții săi.
 
Așa cum am menționat anterior, suma stabilită drept despăgubiri este de 937 de puncte, ceea ce echivalează, potrivit declarațiilor fostului subprefect, cu circa 200 de lei.
 
Citește și:

Fost subprefect de Constanța, la judecată pentru despăgubiri. Declarațiile demnitarului
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost subprefect al județului Constanța, victorios la Tribunal

16 Jun 2022 973

Mihăiță Emil Vișoianu vs. Statul Român. Magistrații au admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale

08 Dec 2021 1468

Fostul subprefect Mihăiță Emil Vișoianu dă în judecată statul român prin Ministerul Apărării Naționale

12 Aug 2021 1731

Fost subprefect de Constanța, protagonistul unui proces pentru despăgubiri

06 May 2021 1175

Fost subprefect de Constanța, la judecată pentru despăgubiri. Declarațiile demnitarului

17 Nov 2020 2746