Tribunalul Constanța, decizie importantă pentru cei care au credite în franci elvețieni

  • Tribunalul Constanța a dispus adaptarea contractului încheiat între părţi în sensul stabilirii cursului CHF-leu la valoarea rezultată prin obţinerea mediei dintre valoarea CHF-leu din momentul scadenţei fiecărei rate şi valoarea CHF-leu de la momentul încheierii contractului de credit cf cursului oficial al BNR începând cu data introducerii acţiunii.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanța au soluționat recent un dosar înregistrat inițial pe rolul Judecătoriei Constanța, în 2015, cauză importantă pentru cei care au contractat diverse credite în franci elvețieni și care doresc să inițieze diverse acțiuni în instanță după acest model.

Zilelele trecute, Tribunalul Constanța a constatat „caracterul abuziv al clauzelor prevăzute la art. (...) din Contractul de credit nr. (...) 2008 posibilitatea de a modifica dobânda variabilă, dobânda penalizatoare, comisionul de acordare şi comisionul de administrare“.

În continuare, Tribunalul a obligat unitatea bancară la restituirea către reclamanţi a sumelor percepute cu titlu de dobândă variabilă peste valoarea dobânzii anuale fixe de 3,99%, a sumelor percepute cu titlu de dobânzi penalizatoare, a sumelor percepute cu titlu de comision de acordare şi administrare până la momentul cesiunii de creanţă din (...) 2016, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestor sume, calculată începând cu data încasării şi până la restituirea acestora.

Totodată, instanța a obligat banca să restituie către reclamanţi a sumelor percepute cu titlu de dobândă variabilă peste valoarea dobânzii anuale fixe de 3,99%, a sumelor percepute cu titlu de dobânzi penalizatoare, şi la plata dobânzii legale aferente acestor sume, calculată începând cu data încasării şi până la restituirea acestora pentru sumele percepute cu acest titlu după intervenirea cesiunii de creanţă din (...) 2016.

„În aplicarea teoriei impreviziunii cf art. 969-970 Cciv dispune adaptarea contractului încheiat între părţi în sensul stabilirii cursului CHF-leu la valoarea rezultată prin obţinerea mediei dintre valoarea CHF-leu din momentul scadenţei fiecărei rate şi valoarea CHF-leu de la momentul încheierii contractului de credit cf cursului oficial al BNR începând cu data introducerii acţiunii respectiv (...) 2015 şi până la încetarea contractului“, potrivit minutei judecătorești.

În continuare, Tribunalul Constanța a dispus restituirea către reclamanţi de către pârâte (în funcţie de momentul intervenirii cesiunii de creanţă din (...) 2016) a sumelor achitate în plus peste modul de calcul arătat mai sus începând cu data introducerii acţiunii (...) 2015 şi până la momentul plăţii (banca va restitui sumele percepute până la momentul cesiunii de creanţă, banca va restitui sumele percepute ulterior cesiunii de creanţă).

Decizia Tribunalului Constanța, aceasta putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.


Citește și

Sentință finală în cazul constănțenilor care s-au trezit peste noapte datori la o companie de credite


Interviu cu Laura Cristina Andrei, avocat în Baroul Tulcea
Vești bune pentru cei care au credite în franci elvețieni!

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu Laura Cristina Andrei, avocat în Baroul Tulcea Vești bune pentru cei care au credite în franci elvețieni!

29 May 2020 5189

Veşti bune pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni! Cursul de schimb franci elveţieni - lei, îngheţat de judecători într-un dosar

18 Jul 2018 5914

Curtea Constituţională a României a amânat pronunțarea pe sesizarea referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni

18 Jan 2017 2259

Decizia CCR privind legea conversiei creditelor a fost amânată

23 Nov 2016 2409

Plafonul de 250.000 de franci elvețieni, eliminat din proiectul privind conversia creditelor de Comisia juridică

17 Oct 2016 2080

Rădulescu (BNR) Impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei

03 Oct 2016 1983

O nouă victorie pentru românii care au credite în franci elveţieni. Iată ce a decis Judecătoria Constanţa!

24 Feb 2016 4479

„Caracter abuziv“ al unor clauze privind comisionul de risc Încă un succes pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni (document)

16 Jun 2015 3628

Memoriu depus la Guvern de persoanele cu credite în franci elveţieni

14 Jun 2015 2030

BNR 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, în portofoliile băncilor comerciale din România

14 Jun 2015 2239

O primă victorie în instanţă Veste bună pentru constănţenii care au credite în franci elveţieni

09 Jun 2015 13785

Atenţie la neatenţie De azi, începe conversia creditelor din franci elveţieni de la Volksbank la Banca Transilvania

05 May 2015 2339

Fostul primar din Cogealac, Cati Hristu, executat silit pentru un credit în franci elveţieni (document)

11 Feb 2015 4055

Zeci de constănţeni cu credite în franci elveţieni au protestat împotriva BNR (galerie foto+document)

09 Feb 2015 2130

Constanţa Protest al cetăţenilor cu credite în franci elveţieni (galerie foto + document)

08 Feb 2015 2734