Tribunalul Militar Bucureşti a schimbat încadrarea juridică în dosarul comandorilor de la Aviație

 
 
  • DNA arată că obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical - structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

Judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au schimbat o încadrare juridică în dosarul în care trei comandori de la Aviație au fost trimişi în judecată de DNA.
 
Oficial! 
 
Magistrații au schimbat încadrarea juridică dată faptei inculpatului comandor (rez.) Nicolae Lucian Lupescu, prin actul de sesizare, din infracțiunea simplă de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite prev. de art. 12 lit. b) din Legea nr.78/2000 în aceeaşi infracţiune, în formă continuată, prev. de art. 12 alin.1 lit. b) din Legea nr.78/2000 cu aplic. art.35 alin.1 C.pen.
 
Noul termen, luna viitoare 
 
„Amână cauza la 14.09.2021, ora 09.30, când vor avea loc dezbaterile. Se citează inculpaţii comandor Ungureanu Cătălin şi locotenent-comandor Tudor Radu prin comanda Inspectoratului General de Aviaţie, iar inculpatul comandor (rez.) Lupescu Nicolae-Lucian, la sediul profesional al avocatului ales. Se citează partea civilă Inspectoratul General de Aviaţie (U.M. 0900 Bucureşti) la sediu“, se mai arată în decizia magistraților.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea situație de fapt:
 
În contextul unui concurs desfășurat în perioada 12.09.2019 – 28.10.2019, pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație, inculpatul Ungureanu Cătălin, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.
 

Candidatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi beneficiat și de ajutorul inculpatului Tudor Radu, subordonat al acestuia care, anterior desfășurării examenului, i-ar fi înlesnit, prin asumarea verificării corectitudinii răspunsurilor, celui dintâi, asigurarea promovării examenului menționat.
 
Obținerea frauduloasă a subiectelor de concurs și a răspunsurilor aferente i-ar fi asigurat inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian promovarea concursului și obținerea unui folos necuvenit, constând în ocuparea și exercitarea fără drept a prerogativelor funcției de comandă la nivelul Detașamentului Aeromedical - structură din cadrul Inspectoratului General de Aviație având competențe singulare și exclusive în coordonarea și efectuarea misiunilor aeromedicale specifice Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare la nivel național.

 
 Totodată, inculpatul Lupescu Nicolae-Lucian ar fi încasat, în perioada de 25 noiembrie 2019 – 26 iunie 2020, cu titlu de folos necuvenit, drepturi salariale corelative în sumă de 2.116 lei, aferente ocupării respectivei funcții de conducere.
 
Cătălin Ungureanu, comandor, la data faptelor împuternicit adjunct (pentru zbor) al inspectorului general al Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este bănuit de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite.
 
În sarcina lui Lupescu Nicolae-Lucian, comandor, la data faptelor, împuternicit comandant al Detașamentului Aeromedical din cadrul Inspectoratului General de Aviație, iar în prezent ofițer specialist în cadrul Serviciului cooperare aeronautică internațională al aceluiași Inspectorat General, s-a reținut folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite. Asta în timp ce Tudor Radu, locotenent-comandor, ofițer pilot de aeronave în cadrul Detașamentului Aeromedical al Inspectoratului General de Aviație, este acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în scopul obținerii de foloase necuvenite.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
  
Oficial!
Unul dintre dosarele lui Radu Mazăre se va rejudeca (minută)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost jandarm constănțean, condamnat pentru corupere sexuală a minorilor

18 Mar 2023 1813

Ședință secretă la tribunal! Începe judecata militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma! (VIDEO)

17 Oct 2022 6427

Acţiuni ostile contra statului Tribunalul Militar Bucureşti, proces cu obiect rar întâlnit!

30 Oct 2020 2032

Preşedintele Judecătoriei Medgidia solicită transferul la Tribunalul Militar Bucureşti

07 Feb 2015 2663

Cum s-a întors Nicuşor Constantinescu la Consiliul Judeţean?! (rechizitorii)

19 Jan 2015 3259