Un agent de la Penitenciarul Tulcea, condamnat pentru luare de mită. Devenise valetul deţinuţilor


Un angajat al Penitenciarului Tulcea a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. Procurorii susţin că inculpatul a primit, în luna iunie 2019, 100 de euro şi 500 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea un pachet cu produse cu efecte psihoactive şi a-l remite unui deţinut anume.
 
Ulterior, agentul de poliţie penitenciară a primit de la un investigator sub acoperire două telefoane mobile marca Freeman cu cartele SIM şi un pachet cu aproximativ 10-15 grame de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (substituite cu produse fără efect nociv) împreună cu suma de 2.000 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea.
 
Ancheta în acest caz a început aproape de finele anului 2018, când lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Tulcea au primit de angajaţii Penitenciarului Tulcea un pliculeţ cu fragmente vegetale de culoare verde şi o bucată de hârtie în care era ambalată o substanţă sub formă de cristale de culoare albă, cu precizarea că acestea ar fi aparţinut unui deţinut aflat la acea dată în Penitenciarul Tulcea.
 
Pe parcursul cercetărilor efectuate în cauză au rezultat indicii cu privire la faptul că mai multe persoane se ocupă cu introducerea în Penitenciarul Tulcea şi distribuţia de produse cu efecte psihoactive („etnobotanice”), telefoane mobile, cartele SIM, carduri de memorie şi alte bunuri interzise a fi deţinute de persoanele private de libertate, printre făptuitori fiind şi agenţi de poliţie penitenciară care, în schimbul introducerii în penitenciar a produselor şi obiectelor interzise, primesc sume importante de la apropiaţi ai deţinuţilor.
 
Conform anchetatorilor, în cursul anului 2019, martorul (...), deţinut în Penitenciarul Tulcea, a observat că, deşi regulamentul închisorii interzice, în interior se găseau diverse produse interzise, respectiv telefoane mobile, produse cu efecte psihoactive („etnobotanice”), pastile pentru creşterea masei musculare, băuturi alcoolice etc. Martorul a aflat că respectivele produse erau comandate de anumiţi deţinuţi care erau în relaţii bune cu agenţi de poliţie penitenciară. Mai precis, deţinuţii le comunicau agenţilor de poliţie penitenciară ce produse doreau sa primească, stabileau un număr de telefon la care agentul sa fie contactat de persoane apropiate deţinuţilor aflate în libertate care, după ce lua legătura cu agenţii, remiteau agenţilor produsele şi sume de bani consistente banii ce reprezentau taxa pentru serviciul oferit (mită).
 
Ulterior certărilor specifice, procurorii au investigat faptele lui Vasile I., care în calitate de agent de poliţie penitenciară, a primit la o dată de la începutul lunii iunie 2019, de la o persoană, prin intermediul unui şofer de microbuz, suma de 100 de euro şi 500 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea un pachet cu produse cu efecte psihoactive şi a-l remite unui anume deţinut. Ulterior, agentul de poliţie penitenciară a primit de la un investigator sub acoperire două telefoane mobile marca Freeman cu cartele SIM şi un pachet cu aproximativ 10-15 grame de produse susceptibile a avea efecte psihoactive (substituite cu produse fără efect nociv) împreună cu suma de 2.000 de lei cu titlu de mită pentru a introduce în Penitenciarul Tulcea.
 

Acord de recunoaştere

 
Ajuns în faţa anchetatorilor, agentul de poliţie penitenciară a solicitat încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, iar printr-o ordonanţă DIICOT s-a dispus disjungerea cauzei penale cu privire la două infracţiuni de luare de mită şi a infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive.
 
Decizia Tribunalului Constanţa privind condamnarea agentului de poliţie penitenciară nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.

 
Citeşte şi
 

Indemnizaţii de concediu Victorie în instanţă pentru mai mulţi foşti angajaţi ai Penitenciarului Spital Poarta Albă

Tentativă de omor în spaţiul de plimbare al penitenciarului din Tulcea

Un deţinut din Penitenciarul Poarta Albă, amendat după ce a ameninţat cu moartea un gardian

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT Tulcea percheziție la penitenciar Droguri de mare risc sub forma unor hârtii impregnate.

03 Apr 2024 523

Final de proces în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky! Când se va pronunța Curtea de Apel Constanța

28 Jan 2024 740

Ultraj la Tulcea, pedeapsă exemplară – aproape 12 ani de închisoare

15 Apr 2023 3922

Penitenciarul Poarta Albă și Penitenciarul Tulcea asigură servicii medicale deținuților (DOCUMENT)

07 Jan 2023 1835

Penitenciarul Tulcea cumpără legume de toamnă, mere și carcasă de porc degresată. Iată de la cine! (DOCUMENT)

10 Nov 2022 1157

Firma care a livrat ceai la plic Academiei de Poliție va furniza ulei rafinat și Penitenciarului Tulcea. Negociere fără publicare prealabilă (DOCUMENT)

27 Jul 2022 1707

Firma controlată de soția unui viceprimar din județul Brăila va livra Penitenciarului Tulcea ceapă galbenă uscată și morcovi (DOCUMENTE)

12 Jul 2022 1522

Ofițer de penitenciare, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat!

24 Jun 2022 2180

Un fost comisar de penitenciare din Tulcea, condamnat definitiv la șase ani de închisoare cu executare

06 Apr 2022 3965

Percheziţii de amploare în șase județe, printre care și Tulcea. Persoanele introduceau droguri în penitenciare

03 Mar 2022 1962

Ofițer de penitenciare, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat

06 Jan 2022 2252

Un tânăr din Tulcea a crezut că a dat lovitura vieții sale după ce a furat un seif din Germania. Ce a făcut după ce l-a deschis

07 Dec 2021 2649

Final de proces în cazul ofițerului în cadrul Penitenciarului Tulcea, acuzat de luare de mită. Când va avea loc pronunțarea

04 Nov 2021 2531

Povestea din sala de judecată! Un tânăr din Tulcea, criminal în Spania, va fi transferat într-un penitenciar din România

30 Oct 2021 3075

Cinci ani cu executare pentru un fost comisar al Penitenciarului Tulcea. Apelul, în octombrie

17 Aug 2021 3073