Un bosniac acuzat de crime de război, depistat la Constanța. Judecătorii Curții de Apel vor reanaliza cererea de extrădare

  • Cetățeanul respectiv se află în România din anul 1992, fiind căsătorit cu o româncă din anul 2017 și având doi copii.
  • acesta a stat în arest provizoriu, în România, timp de aproape două luni, între 29 mai 2019 și 8 iulie 2019.

Magistrații Curții de Apel Constanța vor reanaliza cererea Republicii Bosnia și Herțegovina de extrădare a unui cetățean pe care aceasta îl consideră criminal de război. Dosarul urmează să ajungă la Constanța, cel mai probabil, până la finele acestei luni! Cel vizat are cetăţenie bosniacă şi suedeză, este în vârstă de aproape 60 de ani și a fost depistat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale la Constanţa în 2019. Individul este acuzat de crime de război împotriva civililor, comise în 1992 pe teritoriul Iugoslaviei.
 

Rejudecare

 
De precizat că acest dosar a fost soluționat inițial, în luna iulie 2020, de judecătorii Sectiei penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie din Curtea de Apel Constanța prin respingerea cererii formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Bosnia şi Herţegovina, privind extrădarea presupusului criminal de război.
 
Nemulțumiți, procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța au contestat decizia Curții de Apel Constanța la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Ieri, magistrații Curții Supreme au admis acțiunea procurorilor și au dispus ca dosarul să fie retrimis la Curtea de Apel Constanța, în vederea rejudecării cererii formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Bosnia şi Herţegovina, privind extrădarea presupusului criminal de război.
 

Oficial de la Înalta Curte

 
„Admite contestaţia declarată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 74/P din 3 iulie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, pe care o desfiinţează. Trimite cauza la Curtea de Apel Constanţa, în vederea rejudecării. Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea contestaţiei declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa rămân în sarcina statului. Definitivă“, potrivit minutei judecătorești.
 
În motivarea primei decizii, prin care s-a respins cererea Ministerului Justiţiei al Republicii Bosnia şi Herţegovina, judecătorii constănțeni au apreciat că „nu este îndeplinită condiția (...) referitoare la existența unor asigurări consistente că pedeapsa capitală nu se va executa“.  
 
Totodată, instanța a avut în vedere faptul că cetățeanul respectiv se află în România din anul 1992, fiind căsătorit cu o româncă din anul 2017 și având doi copii.
 
Mai mult, judecătorii au apreciat că viața privată a bărbatului, clădită în cei 28 de ani de când se află în România, dar și viața familiei sade ar suferi o ruptură iremediablă în cazul în care s-ar decide extrădarea.

 

Faptele, produse în timpul conflictelor armate din 1992

 
Persoana în cauză este cetățean suedez și bosniac. Pe perioada judecării dosarului la Curtea de Apel, acesta a stat în arest provizoriu, în România, timp de aproape două luni, între 29 mai 2019 și 8 iulie 2019.
 

Din data de 8 iulie 2019, s-a decis punerea sa în libertate, iar procesul a continuat, așteptându-se documentele din partea Republicii Bosnia și Herțegovina cu privire la aplicarea în prezent a pedepsei capitale pe teritoriul republicii.
 
Pe scurt, cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale. Faptele s-ar fi produs în timpul conflictelor armate din Bosnia și Herțegovina, în data de 5 mai 1992, când persoana acuzată de crime de război ar fi fost înrolat.
 
Din înscrisurile înaintate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina a rezultat că, în fapt, la de 05.05.1992, în fața casei victimei (...), mai multe persoane îmbrăcate în uniformă militară, printre care și inculpatul - cetățean suedez și bosniac, au coborât dintr-un camion și au dus-o pe victimă (...), pe mama acesteia și pe sora sa (...) în școala (...) pentru a-i pune într-o sală de gimnastică. În această sală au fost aduse apoi mai multe persoane de naționalitate croată, care au fost apoi interogate de un polițist. Ulterior, în cursul nopții, în sala de gimnastică, inculpatul, împreună cu alte două persoane, au preluat-o pe victima(...), ducând-o într-o altă sală, unde victima a fost interogată și supusă la violențe de către inculpat, împreună cu o altă persoană.
 
Citește și
 
Un băiat, de 16 ani, mort pe plaja Belona din Eforie Nord. S-a stabilit un nou termen în proces

Supărările lui Nicușor Constantinescu. Este chemat, azi, la DNA Constanța. Iată în ce dosar
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biden îl numeşte criminal de război pe Putin şi cere un proces pentru crime de război

04 Apr 2022 1165

Fost procuror internaţional cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin, pentru crime de război

02 Apr 2022 1862

De la Constanța, cazul bărbatului acuzat de crime de război în Bosnia și Herțegovina a ajuns la Înalta Curte

28 Aug 2020 1487

Judecătorii constănțeni explică de ce au refuzat extrădarea unui presupus criminal de război

06 Aug 2020 2106

Un presupus criminal de război, prins la Constanța Judecătorii au respins cererea Republicii Bosnia şi Herţegovina de extrădare

06 Jul 2020 2072

Un presupus criminal de război, în fața judecătorilor din Constanța

01 Jun 2020 1853

Judecătorii din Constanţa analizează cererea de extrădare a unui bărbat acuzat de crime de război în Iugoslavia

26 Feb 2020 1422