Un copil s-a electrocutat într-un parc de distracţii din Eforie Nord, în 2013! S-a terminat procesul. Când va avea loc pronunțareaJudecătorii din Constanța au finalizat cercetarea specifică în dosarul privind moartea unui minor, de 16 ani, electrocutat într-un parc de distracţii de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord.

Instanța se va pronunța în cauză la jumătatea lunii viitoare.

Oricare va fi decizia primei instanțe, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Tragedia a avut loc în august 2013, iar în luna iulie 2018 procurorii au finalizat ancheta și au trimis dosarul spre soluționare Judecătoriei Constanţa.
 
 
Pe scurt, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa arată în actul de sesizare a instanţei că „la data de 5 august 2013, victima, în vârstă de 16 ani, a murit electrocutată în urma atingerii cu piciorul desculţ a peronului metalic de aşteptare al pistei cu electroscutere tamponabile (maşinuţe tamponate) de pe plaja Belona din staţiunea turistică Eforie Nord, echipament de agrement utilizat de inculpata (...) SRL Constanţa. 
 
Societatea comercială este acuzată de procurori că „nu a luat toate măsurile de prevedere pentru montarea şi funcţionarea în siguranţă a echipamentului de agrement exploatat, inclusiv împotriva tensiunilor de atingere periculoase“.
 
La rândul lor, inculpaţii V.D., M.R., primul în calitate de responsabil cu supravegherea şi verificarea tehnică a instalaţiilor (RSVTI) la persoana juridică inculpată, iar secundul în calitate de inspector al Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune SA - sucursala Constanţa (CNCIR), şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia verificării şi inspecţiei tehnice după montarea şi punerea în funcţiune a echipamentului de agrement pe noul amplasament.

 
Procurorii arată că s-ar fi „menţionat în documentele de verificare tehnică şi de control că priza de pământ (împământarea) a pistei de electroscutere împotriva atingerilor periculoase este conformă cu Prescripţia tehnică R 19-2002 (Reglementare tehnică naţională a Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR, ce conţine cerinţele tehnice de securitate privind echipamentele şi instalaţiile montate şi utilizate în cadrul parcurilor de distracţii şi spaţiilor de joacă, reglementare elaborată în temeiul art.11 alin.4 din H.G. nr.1102/2002 privind regimul de introducere pe piaţă şi de exploatare a echipamentelor pentru agrement, publicată în M.Of. nr.758 din 17 octombrie 2002 şi înlocuită prin H.G. nr.435/2010), deşi această priză de pământ nu exista fizic“.
 

Faptele inculpaţilor au condus la validarea unei instalaţii de agrement care nu era realizată cu respectarea măsurilor de siguranţă, aşa încât din cauza neglijenţei lor victima s-a electrocutat şi a murit.
 
Facem precizarea că această soluție procesuală reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și sesizarea instanței de judecată, nefiind de natură să înfrângă, în nicio situație, principiul prezumției de nevinovăție.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Copil electrocutat mortal într-un parc de distracții la Eforie! Judecătorii au încetat procesul penal

23 Jan 2023 2387

Copil electrocutat mortal într-un parc de distracţii din Eforie Nord. Judecătorii au stabilit un nou termen în proces. Al 14-lea

02 Nov 2021 1844

Un băiat, de 16 ani, mort pe plaja Belona din Eforie Nord. S-a stabilit un nou termen în proces

16 Dec 2020 2501

2013. Un copil a murit într-un parc de distracţii la Eforie Magistrații din Constanța încearcă de șapte ani să elucideze cazul.

06 Jun 2020 2356

Tragedie pe plaja Belona din Eforie Nord! Un copil a murit pe loc. Azi, un nou termen în instanță

13 Apr 2020 1734

Rechizitoriul groazei! Judecătorii din Constanţa încearcă să lămurească cine se face vinovat de moartea unui copil într-un parc de distracţii (document)

09 Mar 2020 4228