Un elev din Constanța ar putea primi daune morale de mii de euro. Se așteaptă verdictul Tribunalului

  • Se așteaptă decizia Tribunalului Constanța, în rejudecare, verdictul fiind amânat pentru data de 10 februarie 2023.
  • Instanțele au stabilit ca elevul să primească daunele după ce tavanul clasei a căzut pe el, în timpul orelor de curs.
Două instanțe din Constanța au decis ca un elev peste care a căzut tavanul clasei să primească daune morale 5.000 de euro.
 
Nefericitul incident s-a produs în anul 2017, însă, circa cinci ani mai târziu, cazul nu a ajuns încă la o decizie definitivă, Curtea de Apel hotărând rejudecarea apelului, motivat de faptul că „motivarea deciziei pronunţate în apel este contradictorie şi omite motivele de apel expuse de pârâtul Municipiul Constanța“.
 
Acum, se așteaptă decizia Tribunalului Constanța, în rejudecare, verdictul fiind amânat pentru data de 10 februarie 2023.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 8666/212/2019*, aflat în prezent pe rolul Secției I Civile a Tribunalului, Primaria Municipiului Constanța   prin Primar, Unitatea Administrativ Teritorială Constanța numărându-se printre pârâții din proces.
 
Incidentul s-a produs în luna noiembrie 2017, când un elev al Liceului de Electrotehnică și Telecomunicații din Constanța a fost rănit după ce tavanul clasei s-a prăbușit peste el.
 
Liceanul rănit a acționat în instanță unitatea de învățământ și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.
 
În primă instanță, Judecătoria Constanța a admis în parte acțiunea elevului și a decis ca acesta să primească daune morale de 5.000 de euro.
 
Decizia a fost ulterior atacată la Tribunal, instanță care a menținut dispozițiile privind daunele morale de 5.000 de euro acordate elevului.
 

Totuși, municipalitatea a declarat recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis trimiterea dosarului înapoi, pentru rejudecarea apelurilor.
 
În prezent, magistrații de la Tribunal, în urma rejudecării, au anunțat că vor pronunța un verdict pe 10 februarie 2023.

 
Ce se ceruse în proces
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr.10265/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex, se arată că elevul a cerut obligarea pârâților din dosar la plata sumei de 3.106 lei reprezentând daune materiale și a sumei de 20.000 de euro reprezentând daune morale.
 
„În motivare, reclamantul a arătat, în esență, că la data de (...).11.2017, în timp ce se afla la orele de curs din cadrul Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, a fost accidentat și vătămat prin desprinderea unei suprafețe din tencuiala tavanului clasei“, potrivit www.rolii.ro.
 
 
În urma accidentării suferite, liceanul spune că a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale.
 
„Referitor la daunele materiale, reclamantul a susținut că sunt dovedite prin înscrisuri, iar daunele morale sunt justificate în privința cuantumului raportat la suferința îndelungată de 60 de zile de îngrijiri medicale, disconfortul la mers de 1 an, implicit urmările psihice din cauza accidentului. De asemenea, reclamantul a arătat că din cauza accidentului au survenit unele modificări de funcționalitate intrapsihică în cazul său“, se mai arată în motivarea acțiunii, citată pe www.rolii.ro.
 
În replică, avocații pârâților au invocat o serie de excepții care, însă, au fost respinse de instanța de judecată.
 
Acum, rămâne de văzut dacă se va mai menține decizia privind daunele morale acordate elevului peste care a căzut tavanul clasei.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Notele la purtare, scăzute! Doi elevi din județul Constanța și-au dat în judecată liceul. Răspunsul instanței
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Definitiv Primăria Constanța, obligată să achite 5.000 de euro daune morale unui elev din oraș!

15 Nov 2023 1154

Judecătorii explică de ce Primăria Constanța trebuie să despăgubească un elev peste care a căzut tavanul clasei la oră (MOTIVARE)

18 Jul 2023 1103

5.000 de euro, daune morale pentru un elev din Constanța! A căzut tavanul clasei peste el, la oră!

25 Mar 2023 1441

Daune morale de 5.000 de euro, pentru un elev din Constanța

03 Apr 2021 1807

Procesul care nu trebuia să existe! Elev despăgubit de Primăria Constanța, după ce a căzut tavanul clasei peste el

22 Feb 2021 4637