Justitie

Un executor judecătoresc, reținut de DIICOT. Date din anchetă

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Ilfov au efectuat un număr de 17 percheziții pe raza municipiului București și a județelor Ilfov, Galați și Brăila.
 
În dosar, procurorii vorbesc despre un presupus grup infracțional organizat, format din 10 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de deturnare a licitațiilor publice, instigare la deturnarea licitațiilor publice, complicitate la deturnarea licitațiilor publice, instigare la abuz în serviciu și abuz în serviciu.
 
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi suspecți, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii.
 
Din conţinutul materialului probator administrat în prezenta cauză s-a constatat faptul că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituții bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009. Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeași unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ 1 an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare.
 
Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora.
 
Pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, respectiv acela de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze.
Astfel, prin înțelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % - 9 % din valoarea de evaluare), prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 3 milioane de euro şi 153 de mii de lei.
 
Ieri, la sediul DIICOT – Structura Centrală au fost aduse 11 persoane.
 
Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar un executor judecătoresc și alte patru persoane au fost reținute pentru 24 de ore de procurorii DIICOT.
 
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale și a jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zece persoane din Piața Chiliei, în arest la cererea DIICOT Constanța

02 Apr 2020 5331

DIICOT O persoană a căzut de la etajul unui imobil. Ce s-a găsit în locuința acesteia

01 Apr 2020 762

Doliu în magistratură! A murit Maria Trandabăţ, fost procuror DIICOT

30 Mar 2020 1171

DIICOT Constanța cere ca zece persoane cercetate pentru trafic de droguri de risc să rămână în arest

30 Mar 2020 435

DIICOT Evaziune fiscală de peste 7 milioane lei. Implicate 21 de societăți comerciale de tip fantomă

26 Mar 2020 598

Trafic de minori și proxenetism Un dosar instrumentat de DIICOT Constanța, bun de judecat

24 Mar 2020 959

DIICOT Droguri aduse în țară printr-o firmă de curierat. Un suspect, prins în flagrant

20 Mar 2020 554

Reținuți pentru trafic de droguri de risc și mare risc. Ce s-a descoperit în urma perchezițiilor (galerie foto)

20 Mar 2020 752

DIICOT Bărbat, reținut pentru pornografie infantilă în formă continuată şi şantaj

20 Mar 2020 674

Confiscarea specială a pastilelor de Xanax găsite la Cristi Borcea. Ce a decis Tribunalul Constanța

20 Mar 2020 926

DIICOT Reținuți pentru trafic de droguri de mare risc. Drogurile, transportate din Turcia în România, în corp

16 Mar 2020 720

DIICOT a găsit la Tulcea droguri de 300 de milioane de euro. Dosarul, amânat

14 Mar 2020 622

DIICOTPercheziții la o societate comercială care ar fi comercializat cannabis prin intermediul unui site online

13 Mar 2020 512

Percheziții la Constanța! Doi soți, trimiși în judecată pentru trafic internațional de droguri

12 Mar 2020 1081

Percheziții domiciliare pe raza județului Constanța Bărbat, reținut pentru trafic de minori

11 Mar 2020 595