Un fost inspector vamal din Constanța solicită reabilitarea!

 
 
  • Cererea lui Nelu Valentin Sandu se află pe rolul Tribunalului Constanța. 
  • Primul termen a fost fixat pentru data de 6 decembrie 2022.
 
 
Un fost inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud condamnat în 2014, la o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de luare de mită, solicită reabilitarea judecătorească!
 
Cererea lui Nelu Valentin Sandu se află pe rolul Tribunalului Constanța.

Primul termen a fost fixat pentru data de 6 decembrie 2022.
 
Amintim că, potrivit DNA, prin decizia penală 2927 din 4.11.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea fostului inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcție, de a exercita o profesie, ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea în concurs a două infracţiuni de luare de mită.
 
Tot în acest dosar, Roberto Lucian Bojin a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită, iar Rotariu Daniela s-a ales cu un an de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.
 
În cazul ultimilor 2 inculpați, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 

În perioada 21 – 23 martie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a pretins și primit de la reprezentantul legal al unei societăți comerciale cu activitate de import – export (denunțător) suma de 700 de USD pentru ca, în calitatea sa de lucrător vamal și șef de tură în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud – Agigea, să deruleze cu celeritate formalitățile vamale de import necesare activității firmei denunțătorului. Banii au fost pretinși și primiți prin intermediul inculpaților Rotariu Daniela și Bojin Roberto Lucian, persoane care, în mod neoficial, prestau servicii de intermediere între societăți comerciale și comisionari vamali.
 
De asemenea, în perioada 27 martie – 2 aprilie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a mai pretins de la același denunțător, prin intermediul inculpaților Rotariu Daniela și Bojin Roberto Lucian, suma de 700 USD în același scop. Banii au fost primiți în data de 2 aprilie 2012, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.


 
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumelor de 6.600 lei și 5.000 dolari SUA identificate în autovehiculul utilizat de inculpatul Sandu Nelu Valentin în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu ocazia efectuării percheziției, având în vedere că acestuia, în calitate sa de lucrător vamal, îi era interzis să aibă asupra sa aceste sume de bani în conformitate cu reglementările Autorității Naționale a Vămilor.
 
Inculpatul Bojin Roberto Lucian a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA în cursul anului 2004. La data de 2 octombrie 2009, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus definitiv condamnarea inculpatului Bojin Roberto Lucian la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită.
 
La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. - Serviciul Județean Anticorupție Constanța și Serviciul de Informații și Protecției Internă Constanța.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Declarații de avere
Magdalena Tiță și Elena-Mădălina Cliante, de la Direcția Județeană de Cultură Constanța. Cum le-a evoluat averea de-a lungul anilor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele a semnat dispoziția Un inspector superior și-a cerut transferul de la Consiliul Județean la Biroul Vamal Constanța Sud

24 Jan 2024 1484

Autoritatea Vamală Română Bunuri contrafăcute, în valoare de aproape 318.000 lei reținute de inspectorii vamali de la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud

23 Nov 2023 778

Brichete de buzunar în valoare de peste un milion de lei descoperite de inspectorii vamali în Constanța Sud (FOTO)

12 Oct 2023 797

Depistate în județul Constanța Jucării Lego contrafăcute, în valoare de peste 500.000 lei (FOTO)

26 Sep 2023 734

Inspectorii vamali din Constanța au descoperit încălțăminte sport în valoare de aproximativ 1.800.000 lei (FOTO)

04 Sep 2023 742

Inspectorii vamali din Constanța au descoperit tocuri pentru ochelari în valoare de aproximativ 224.000 lei (FOTO)

29 Aug 2023 898

Captură impresionantă în vamă! Ce au găsit inspectorii vamali într-un container sosit din China în Portul Constanța (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 1120

Ce au descoperit inspectorii vamali din Constanța într-un container sosit din China

07 Aug 2023 834

Constanța Seturi jucării în valoare de aproximativ 52.000 lei confiscate de inspectorii vamali (GALERIE FOTO)

07 Aug 2023 832

Autoritatea Vamală Căști performante de telefon, reținute la Constanța! Mii de seturi, descoperite într-un container din China (GALERIE FOTO)

25 Jul 2023 733

GALERIE FOTO O firmă din Ucraina transporta ilegal jocuri LEGO din China! Contrabanda, identificată la Constanța

21 Jul 2023 841

Frauda la vama din România continuă Încă un container a fost descoperit cu marfă contrafăcută pentru o firmă din Ucraina! (FOTO)

06 Jul 2023 828

Inspectorii din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au confiscat bunuri de peste 1,5 milioane de lei

24 May 2023 1044

Averea din congelator! Doi vameși din Constanța, trimiși în judecată de DNA în cazul unor măști de protecție, neconforme, importate din China! (RECHIZITORIU)

21 Dec 2022 2642

Inspectorii din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud au reținut bunuri de aproximativ un milion de lei (GALERIE FOTO)

09 Dec 2022 1157