Un fost polițist constănțean achitat definitiv pentru camătă va fi despăgubit de Statul Român. A cerut 1,6 milioane de euro


 
  • Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Un bărbat din județul Constanța cercetat și trimis în judecată (în stare de arest preventiv) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de camătă, ulterior el fiind achitat definitiv, va fi despăgubit de Statul Român!
 
Reclamantul a cerut 1,6 milioane de euro, însă cererea i-a fost admisă în parte.
 
Zilele trecute, judecătorii de la Tribunalul Constanța a decis obligarea Statului Român să-i achite cetățeanului (D.C.) suma de 25.000 lei cu titlu de reparare a prejudiciului cauzat reclamantului prin măsurile privative de libertate în perioada 23.09.2014-11.11.2014, respectiv restrictive de libertate în perioada 11.11.2014-26.01.2016.
 
În continuare, Tribunalul Constanța a respins restul pretenţiilor ca neîntemeiate.
 
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța arată că sunt sunt acoperitoare și pentru suferința morală încercată în perioada restrângerii de libertate, instanța urmând a acorda suma de 20.000 lei (pentru un an și jumătate, în care a intevenit arestarea preventiv și ulterior controlul judiciar), la care va adăuga suma de 5000 lei, în final pârâta urmând a fi obligată către reclamant la plata sumei de 25.000 lei.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Trebuie precizat că prin cererea de chemare în judecată înregistrată, reclamantul a solicitase instanței ca, în urma probatoriilor ce vor fi administrate, să se dispună:
 

l. obligarea Statului Român la plata sumei de 1.000.000 euro, reprezentând daune morale pentru privarea de libertate a subsemnatului în perioada 23.09.2014 la 11.11.2014.
 
2. obligarea Statului Român la plata sumei de 100.000 euro reprezentând daune morale pentru restrângerea libertății, ca urmare a măsurii preventive restrictive de libertate a controlului judiciar dispusă și menținută de instanța de judecată;

 
3. obligarea Statului Român la plata sumei de 500.000 euro, reprezentând daune morale pentru prejudiciul de imagine cauzat și a dreptului la un proces echitabil consacrat de art. 6 paragraf 2 CEDO;
 
4. obligarea Statului Român la plata cheltuielilor de judecata ocazionate de soluționarea prezentului litigiu.
 
Reclamantul a arătat pe perioada reținerii de 24 de ore, a fost ținut in picioare, cu cătușele la mâini, fără a i se asigura hrană și apă în acest interval, iar ulterior, a fost arestat preventiv pe o perioada de 50 de zile, deși, la dosarul cauzei, astfel cum s-a constatat ulterior, „nu existau dovezi din care să rezulte că subsemnatul aș fi săvârșit vreo faptă penală, dat fiind faptul că am fost achitat ulterior, iar temeiul achitării fiind acela că fapta pentru care s-a dispus trimiterea mea în judecată nu era prevăzută de legea penala“, potrivit rolii.ro.
 
În ceea ce privește condițiile de detenție, reclamantul a arătat că deși a solicitat să nu fie introdus într-un loc de încarcerare împreună cu fumătorii, el fiind nefumator, nu s-a ținut cont de acest aspect, astfel că a fost nevoit să inhaleze fum și mucegai.
 
Pe perioada arestului, reclamantul arată că a fost nevoit să „locuiască“ și să „conviețuiască“ cu diferite categorii de persoane care l-au recunoscut ca fiind un „fost polițist“, fiind batjocorit ca urmare a funcției pe care a avut-o.
 
Bărbatul a fost cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, care l-au acuzat de camătă. 
 
La vremea mediatizării cauzei, anchetatorii au precizat că tânărul era suspectat că, în perioada 16 martie 2012 – 22 octombrie 2013, a acordat nouă împrumuturi cu dobândă către diferite persoane. Tot potrivit anchetatorilor, sumele împrumutate aveau valoarea cuprinsă între 2.000 şi 9950 de euro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Fostul preot din Bistriţa Năsăud, condamnat pentru că ar fi omorât o minoră în Mamaia, cere zece milioane de euro despăgubiri
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

12 Feb 2021 2477

Cămătărie în Constanţa, Năvodari şi Ovidiu. Procurorii suspectează trei persoane. Ancheta continuă

23 Jun 2020 2018

Constanța. Interceptări dintr-un dosar de camătă! „Nu mă interesează, să-și vândă un rinichi, să-și vândă ceva“.

16 May 2020 5356

Agitație la Palatul de Justiție din Constanța. Suspecți de cămătărie sunt prezentați cu propunere de arestare. Măsuri de securitate au fost luate (galerie foto-video)

16 Mar 2018 4774

Percheziţie într-un dosar de șantaj și cămătărie

17 Feb 2016 1917

Acţiune de amploare a poliţiştilor şi a procurorilor DIICOT. Iată ce rezultate au avut oamenii legii

26 Jul 2015 1941

În Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi Grupare specializată în cămătărie, şantaj şi trafic de persoane, destructurată

23 Jul 2015 2062

Judecată pentru cămătărie Mariana Ciuciuleacă are un nou dosar penal, pentru acte de violenţă

31 Aug 2014 3070