Un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, trimis în judecată de DNA Constanţa. Începe procesul (DOCUMENT)

 
  • Fostul preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa este acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Începe procesul în dosarul în care Geronimo Răducu Brănescu, fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, a fost deferit justiției de procurorii DNA.
 
Judecătorii de la Tribunalul Constanța au respins cererile și excepțiile formulate în procedura camerei preliminară, de fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) și director executiv al Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Constanţa, prin apărător ales, ca nefondate.
 
Instanța a constatat legalitatea sesizării instanței, cu rechizitoriul nr. 217/P/2018 din data de 13.04.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție -  DNA - Serviciul Teritorial Constanța, a administrării probelor ce stau la baza acuzării inculpatului, a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus trimiterea dosarului, ce îl privește pe Brănescu Geronimo Răducu, trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, la completul penal pentru începerea judecății.
 
Decizia Tribunalului nu este definitivă.  
 
Iată comunicatul oficial remis de Direcția Națională Anticorupție:
 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Brănescu Geronimo Răducu, la data faptei director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În luna decembrie 2014, inculpatul Brănescu Geronimo Răducu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, ar fi cumpărat direct și nu prin licitație deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei.


 
De menționat este că bunurile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică la prețuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție).
Prejudiciul cauzat Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferența între prețul real al bunurilor și prețul plătit) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
 
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-a constituit parte civilă în cauză.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Rechizitoriu!
Procurorii Anticorupție spun că DSV Constanța ar fi plătit pentru o „simplă siguranță electrică“ 30.000 euro (DOCUMENT)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 713

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1229

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de verdictul în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

29 Aug 2023 1202

Judecătorii au încetat procesul penal în cazul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

25 Aug 2023 1470

Geronimo Răducu Brănescu DNA Constanţa a trimis în judecată un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat! Judecătorii s-au retras pentru deliberări (DOCUMENT)

20 May 2023 1876

DNA Dosarul fostului șef al ANSVSA și DSV Constanța, amânat pentru luna viitoare

17 Oct 2022 1573

Fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA! Curtea de Apel, undă verde pentru începerea procesului!

21 Sep 2022 1524

Începe procesul lui Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! Decizia, contestată

20 Jul 2022 1685

Rechizitoriu! Procurorii Anticorupție spun că DSV Constanța ar fi plătit pentru o „simplă siguranță electrică“ 30.000 euro (DOCUMENT)

25 May 2022 3204

Acuzații oficiale Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, deferit instanței de procurorii Anticorupție!

12 May 2022 1439

Primele informații, pe surse Geronimo Răducu Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, trimis în judecată de DNA (DOCUMENTE)

18 Apr 2022 3278

Atenție constănțeni Premierul Ludovic Orban a schimbat conducerea ANSVSA. Geronimo Brănescu a fost destituit

14 Nov 2019 2157

Fost șef al DSVSA Constanța Cine este Geronimo Brănescu, din fruntea ANSVSA, cel care trebuie să gestioneze grava problemă a pestei porcine (documente)

06 Aug 2018 9128

Numărul focarelor de pestă porcină africană în România a ajuns la 524. Ce spune președintele ANSVSA

01 Aug 2018 1968

Daea, Brănescu şi Pîrvu, interpelaţi de senatorul constănţean Ştefan Mihu pe tema alimentelor care pun în pericol sănătatea populaţiei

16 May 2018 2186