Un fost procuror din Constanța, printre propunerile pentru noul „SS“ al magistraților!

 
  • Printre propunerile înaintate procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României se numără și magistratul Cristina Mastacan, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
  • Foarte interesant, potrivit hotărârii Plenului CSM, o parte dintre anchetatorii care inițial își exprimaseră opțiunea în sensul desfășurării anchetelor vizându-i pe judecători sau pe procurori și-au retras ulterior această opțiune.
  • Cu toate acestea, Plenul CSM a mers mai departe cu propunerile, arătând în motivarea deciziei luate că opțiunea nu ar constitui un element obligatoriu pentru formularea procurorii de către CSM.
Mai mulți procurori au fost propuși de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii procurorului general al României pentru a efectua anchetele vizându-i pe ceilalți magistrați, judecători s-au procurori, după desființarea oficială a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută drept Secția Specială (SS) a magistraților.
 
Printre propunerile înaintate procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României se numără și magistratul Cristina Mastacan, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în prezent procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
 
Foarte interesant, potrivit hotărârii Plenului CSM, o parte dintre anchetatorii care inițial își exprimaseră opțiunea în sensul desfășurării anchetelor vizându-i pe judecători sau pe procurori și-au retras ulterior această opțiune.
 
Cu toate acestea, Plenul CSM a mers mai departe cu propunerile, arătând în motivarea deciziei luate că opțiunea nu ar constitui un element obligatoriu pentru formularea procurorii de către CSM.
 
„Depunerea opțiunii nu constituie un element sine qua non“
 
„Plenul apreciază că depunerea opțiunii nu constituie un element sine qua non pentru desemnarea procurorilor în vederea efectuării urmăririi penale în cauzele prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) din lege, aceasta nefiind prevăzută printre condițiile expres și limitativ menționate“, se arată în motivarea hotărârii.
 
De asemenea, Plenul a mai precizat că „de altfel, legea prevede la art. 4 alin. (4) și (5), respectiv la art. 5 alin. (2) și (3), că, în vederea formulării propunerii de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, este verificată doar îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 4 alin. (1), respectiv la art. 5 alin. (1) din același act normativ, fără a se face vreo referire la verificarea existenței unei opțiuni în acest sens“.
 
Se precizează, totodată, că „dacă s-ar aprecia că existența opțiunii constituie un element obligatoriu pentru formularea propunerii de către Consiliul Superior al Magistraturii și, ulterior, pentru desemnarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, s-ar putea ajunge în situația în care, neexistând nicio opțiune în acest sens ori fiind formulat un număr insuficient de opțiuni, să nu poată fi desemnați procurori care să efectueze urmărirea penală în cauzele reglementate prin Legea nr. 49/2022“.
 

În aceste condiții, au fost înaintate către procurorul general propunerile privind desemnarea procurorilor pentru „noul SS“.
 
Este vorba despre magistrații Valușa Ilona Panica, procuror în cadrul PÎCCJ, Cristina Mastacan, fost procuror al Parchetului Tribunalului Constanța, ulterior procuror al Parchetului Curții de Apel București, Daniel Cătălin Mitric, procuror al PCA Suceava, dar și Alina Veronica Lupu, procuror șef Secție Urmărire Penală la PCA Bacău.

 
În continuare, au mai fost propuși magistrații Carmen Mihaela Olaru, procuror PCA Piteși (cu decret de pensionare începând cu data de 5 decembrie 2022), Cătălin Marcel Ivan, procuror general adjunct al PCA Târgu Mureș, Constantin Adrian Grecu, procuror PCA Timișoara, Irina Mogoș, procuror PCA Galați și Oana Raluca Peltechi, procuror PCA București.
 
Hotărârea Plenului CSM privind transmiterea propunerilor a fost luată cu câte 12 voturi DA (pentru magistrații Valușa Ilona Panica și Oana Raluca Peltechi), respectiv 13 voturi DA, patru nule (cinci nule în cazul magistratului Oana Raluca Peltechi, respectiv trei nule în cazul magistratului Valușa Ilona Panica) și două voturi nu, în cazul magistratului Valușa Ilona Panica.
 
Amintim, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța sunt trei magistrați care au preluat dosarele deja existente la SIIJ vizând judecători ai Tribunalelor Constanţa şi Tulcea, ai Judecătoriilor Constanţa şi Tulcea, dar şi ai celorlalte judecătorii din Dobrogea, precum şi faţă de procurori ai parchetelor de pe lângă aceste instanţe.
 
De asemenea, aceștia au și competența de a-i ancheta pe magistrații dobrogeni, în noi dosare.
 
Cei trei magistrați sunt Laurenţiu Bratosin - fost procuror şef al DIICOT Constanţa, Cornelia Dumitrescu - fost procuror DIICOT Constanţa, dar şi Vasile Drăghici, şeful Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent toţi magistraţii desfăşurându-şi activitatea la PCA Constanţa.
 
Surse documentare: Consiliul Superior al Magistraturii, Legea 49/2022, surse judiciare
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Cu 17 „DA“-uri de la colegi!
Trei procurori din Constanța vor prelua anchetele Secției Speciale care vizează judecătorii şi procurorii din Dobrogea! (DOCUMENT)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoriile din Constanța și Tulcea ies din criza de judecători! Anunțul membrului CSM Alin Ene

19 Apr 2024 224

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1380

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 905

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5471

Magistratul Ruxandra Vasile nu va veni la Judecătoria Medgidia, a decis CSM

12 Apr 2024 431

Știri justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, programat pentru interviul de procuror

11 Apr 2024 496

Știri justiție Constanța La Tribunalul Constanța sunt 17 posturi disponibile pentru transferul judecătorilor! Câte sunt la Curtea de Apel

10 Apr 2024 420

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1188

Andreea Corina Băjenaru și Florina Silvia Popa Doi procurori din Parchetul General al României ies la pensie

07 Apr 2024 394

Concurs Inspecția Judiciară Aproape 50 de procurori s-au înscris pe 10 posturi vacante la Direcția de inspecție pentru procurori din cadrul IJ! Niciunul din Constanța (DOCUMENT)

03 Apr 2024 586

Știri justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, cere să fie numit procuror

02 Apr 2024 632

Lupta pentru conducerea instanțelor din Constanța! Când susțin candidații proiectul managerial

01 Apr 2024 608

Tribunalul Constanța, cele mai multe posturi pe Dobrogea, disponibile pentru transfer! (DOCUMENT)

31 Mar 2024 502

Judecători și procurori stagiari la Constanța și Tulcea! Au absolvit INM cu medii peste 8, au fost notați și cu 10 la Organizare Judiciară! (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 1112

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 808