Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pus în libertate la Medgidia. DNA Constanța se opune


 
  • Executarea pedepsei a început la data de 08.04.2019 și urmează să expire la data de 24.02.2023.
 

Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, poate fi eliberat condiționat!
 
Decizia a fost luată de Judecătoria Medigidia!
 
Oficial:
 

Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, Jud. Constanţa. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului P.R.V., deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanta, pentru executarea pedepsei aplicate prin sentinţa penală nr. 89/F/2017 a Curţii de Apel Bucureşti, mandat nr. 118/2019, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. În baza art. 275 alin. 6 C.proc.pen. Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa, a sumei de 150 lei pentru av. Geli Omar Pemi, delegaţie seria AV nr. 1645/2021, cu titlu de onorariu parţial apărător din oficiu. În baza art. 275 alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică.

 
Decizia Judecătoriei Medigidia a fost contestată de procurorii DNA Constanța, la Tribunalul Constanța.
 
Primul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 01 noiembrie 2021.
 
Oricare va fi decizia  tribunalului, aceasta va fi definitivă.
 
Executarea pedepsei a început la data de 08.04.2019 și urmează să expire la data de 24.02.2023.

 
Nadia Zlate, procuror DNA Constanța, având cuvântul, solicită respingerea propunerii de liberare condiționată, apreciind că nu există la acest moment dovezi temeinice că persoana condamantă s-a îndreptat, având în vedere natura și gravitatea faptei comise, a pedepsei rezultante de 4 ani, perioada executată precum și cea rămasă de executat, de 1 an și 4 luni din pedeapsa de 4 ani, considerând că la acest moment, cu toate că persoana condamantă a avut un comportament pozitiv și a încercat să dea dovezi că și-a însușit valorile sociale încălcate, scopul pedepsei nu a fost atins și nu se poate dispune liberarea condiționată a acestuia.
 

În motivarea deciziei, Judecătoria Medgidia reține, printre altele, următoarele aspecte:
 
1. „condamnatul nu posedă antecedente penale și execută pedeapsa în regim deschis, iar din analiza comisiei rezultă că a executat de la data de 08.04.2019 până la data de 15.09.2021 un număr de 892 de zile, i se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 169 de zile (din 244 de zile, cât ar fi putut câștiga în total), și i se mai scad 42 de zile conform Legii nr. 169/2017, având în total 1.103 zile câștigate și executate“.
 
2. „din cuprinsul procesului-verbal nr. P60/15.09.2021 al comisiei de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului (...), cât și din caracterizarea depusă la dosar rezultă că deținutul se află la a doua analiză în comisia de liberare condiționată, iar pe perioada detenției a avut un comportament corespunzător, participând la activități educative și lucrative și fiind recompensat“.
 
„Comisia a propus liberarea condiționată a condamnatului, apreciind că partea executată din pedeapsă și-a atins scopul preventiv-educativ, reinserția socială fiind posibilă. (...) Petentul a executat, dintr-un total de 1.461 de zile, un număr de 1.103 zile, astfel că este îndeplinită cerința referitoare la durata executată din pedeapsa închisorii“.
 
3. „I se consideră ca executate ca urmare a muncii prestate 169 de zile, iar pe durata detenției nu a fost sancționat și a obținut 21 de recompense, astfel că instanța constată că la acest moment se poate aprecia că petentul condamnat este stăruitor în muncă, disciplinat și a dat dovezi temeinice de îndreptare și apreciază că pedeapsa privativă de libertate aplicată și-a atins scopul, timpul efectiv executat fiind suficient reeducării petentului și prevenirii comiterii de alte infracțiuni de îndată ce s-ar afla în libertate“.
 
În contextul celor mai sus precizate, Judecătoria Medgidia a admis propunerea formulată de comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului a dispus liberarea condamnatului din executarea pedepsei aplicate prin sentința penală nr. 89/F/2017 a Curții de Apel București, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză.
 
Sursa rolii.ro
 
Divulgarea secretului care periclitează siguranţa
 
Amintim că Valentin Răducu Preda a fost condamnat, pe data de 8 aprilie 2019, la patru ani de închisoare pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului şi trafic de influenţă.
 
Tot în prezenta cauză, Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi fost ofiţer în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite şi divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tribunalul București, undă verde pentru dosarul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi foști primari din județ, trimiși în judecată de DNA Constanța. Procesul, amânat pentru depunerea rapoartelor de expertiză

02 Dec 2021 689

Practician în insolvență, trimis în judecată de DNA Constanța Gheorghe Sorin Predescu cere să fie reabilitat!

25 Nov 2021 439

Despăgubiri de mii de euro în Dosarul Portul, ancheta DNA „demontată“ de Curtea Supremă! Pe cine a nemulțumit sentința

25 Nov 2021 2316

Ancheta DNA Cum ar fi primit mită cei doi inspectori de la ANAF Constanța, Mihai Bușu și Stere Anagnoste (DOCUMENT)

23 Nov 2021 1253

Acord de recunoaștere a vinovăției, la DNA Averea şi interesele lui Alexandru Mezei, directorul Căpităniei Zonale Constanța din ANR (documente)

19 Nov 2021 1683

Oficial! Vasile Boşnigeanu, zis „Vali Americanul“, din Călărași, arestat la Constanța

18 Nov 2021 805

Alexandru Mezei, fostul director al Autorității Navale Române, acord de recunoaștere a vinovăției, la DNA

18 Nov 2021 4084

Fonduri Europene Karadeniz Fatih și Topluoglu Timucin, trimiși în judecată de DNA Constanța, condamnați

17 Nov 2021 807

Unul dintre cei mai bogați oameni din România, închis la Poarta Albă Afaceristul Ioan Niculae, decizie surprinzătoare la Tribunalul Constanța

16 Nov 2021 2016

DNA! Inspectorii ANAF Constanța, acuzați de mită, câte trei ani închisoare, cu suspendare

15 Nov 2021 2438

Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)

15 Nov 2021 2426

„Masa și dansul la final“ Detalii până azi secrete din dosarul inspectorului Fotin, de la Antifraudă Constanța, acuzat de luare de mită (document)

13 Nov 2021 1721

Detalii din ancheta șefului DNA Constanța! Iată de ce a fost trimis în judecată afaceristul Daniel Rafte (document)

11 Nov 2021 1356

Surse - inculpat Halep Mihai DNA anunță finalizarea unui mega-dosar cu 44 de primării din Constanța și Tulcea. Prejudiciul

06 Nov 2021 9154

Cazul inspectorului de la Antifraudă, reținut pentru luare de mită, merge la Curtea de Apel Constanța

06 Nov 2021 1126