Un important ordin al ministrului Educaţiei Naţionale a fost anulat la Constanța (document)


 
  • Judecătorii Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, în completul C15 Fond, prezidat de magistratul Oana Damian, au decis anularea articolului 4, alineatul 1 din Ordinul nr. 4004/2019 al ministrului Educației.
  • Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată joi, 30 septembrie 2021, în dosarul 3365/2/2020*, proces deschis de mai mulți membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, pârâtul fiind Ministerul Educației Naționale.
  • Practic, Curtea de Apel a decis ca ordonatorii de credite secundari și terțiari, CA-urile și consiliile de la nivelul unităților de învățământ să nu mai răspundă de corectitudinea calculului și a plății dobânzilor legale.
  • Decizia Curții de Apel Constanța nu este definitivă.
  • În Secțiunea Document puteți consulta Ordinul 4004/2019 al MEC.
 
Decizie importantă pentru cadrele didactice, luată la Curtea de Apel Constanța.
 
Judecătorii Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, în completul C15 Fond, prezidat de magistratul Oana Damian, au decis anularea articolului 4, alineatul 1 din Ordinul nr. 4004/2019 al ministrului Educației.
 
Ordinul în cauză vizează metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii elgale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, MEC și alte unități din subordinea / coordonarea acestuai în 2019.
 
Acum, Curtea de Apel Constanța a decis anularea articolului 4, alineatul 1 din acest ordin, potrivit căruia „ordonatorii de credite secundari și terțiari, consiliile de administrație, precum și consiliile constituite la nivelul unității / instituției de învățământ, din care obligatoriu fac parte reprezentanții federațiilor sindicale, răspund de corectitudinea privind calculul și plata dobânzilor legale și au obligația de a angaja și utiliza creditele bugetare alocate numai în limita prevederilor și destinațiilor aprobate, cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare“.
 
Practic, Curtea de Apel a decis ca ordonatorii de credite secundari și terțiari, CA-urile și consiliile de la nivelul unităților de învățământ să nu mai răspundă de corectitudinea calculului și a plății dobânzilor legale.
 
Întreg Ordinul 4004/2019 al MEC poate fi accesat în Secțiunea Document.
 
Caz declinat de Curtea de Apel București
 

Decizia Curții de Apel Constanța a fost luată joi, 30 septembrie 2021, în dosarul 3365/2/2020*, proces deschis de mai mulți membri ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, pârâtul fiind Ministerul Educației Naționale.
 
Inițial, cazul fusese înregistrat de sindicaliști la Curtea de Apel București, instanță care a decis declinarea dosarului la Constanța.

 
Potrivit Hotărârii nr. 844/2020 a Curții de Apel București, document citat pe Jurindex, membrii sindicatului au solicitat „anularea parțială a Ordinului ministrului educației naționale nr. 4004/2019 privind metodologia de calcul și plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației Naționale și alte unități din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 389 /17.05. 2019, respectiv, anularea alin. (1) al art. 4 din acest ordin“.
 
În continuare, aceștia au solicitat și „obligarea ministerului la emiterea unui ordin de modificare a Ordinului nr. 4004/2019, respectiv, modificarea art. 2 din ordin, astfel încât să se prevadă expres că, în cazul hotărârilor judecătorești având drept obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ, se calculează și se plătește dobânda legală penalizatoare“, potrivit rolii.ro.
 
Prin Hotărârea nr. 190/2021, Curtea de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Oana Damian, a decis să admită în parte acțiunea. Se arată în minuta deciziei că instanța „Anulează art. 4 alin. 1 din Ordinul nr. 4004/2019 din privind metodologia de calcul şi plată a sumelor reprezentând daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale prevăzute în titlurile executorii, pentru personalul din unităţile/instituţiile de învăţământ de stat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi alte unităţi din subordinea/coordonarea acestuia, în anul 2019, emis de pârât“.
 
Totuși, acțiunea sindicaliștilor a fost respinsă în ce privește solicitarea de obligare a ministerului de emitere a unui ordin de modificare a ordinului contestat.
 
Judecătorii de la Constanța au apreciat că această solicitare este nefondată.
 
Decizia de joi a Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
În cazul în care se va declara recurs, cazul va ajunge la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
Sursa foto - Facebook.com / Ministerul Educație și Cercetării

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Creșteri salariale pentru profesorii, învățătorii și educatorii din Constanța, pe masa judecătorilor de la tribunal. Ce declară părțile!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Iată care pot fi cauzele comportamentului violent în rândul copiilor

17 Apr 2024 422

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3364

Sondaj de opinie Mulțumiți de arondările școlare? Nu, spun 67% dintre respondenți

07 Apr 2024 443

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Strategia Națională pentru Susținerea Părinților 2024 – 2030 (DOCUMENTE)

04 Apr 2024 491

Ministerul Educației a pus în consultare publică regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a centrelor județene și de resurse și asistență educațională (DOCUMENTE)

04 Apr 2024 596

Ministerul Educaţiei a deschis un apel de proiecte pentru dezvoltarea competenţelor digitale

04 Apr 2024 450

Ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți de la numeroase federații. Iată ce s-a discutat

01 Apr 2024 543

Ministerul Educației Iată care sunt cele mai frecvente întrebări și răspunsuri legate de înscrierea la școală

01 Apr 2024 544

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 463

Sunteți mulțumiți de arondările școlare stabilite pentru înscrierea în învățământul primar anul acesta?

31 Mar 2024 559

Ministerul Educaţiei a pus în consultare publică Planul naţional de combatere a violenţei şcolare

29 Mar 2024 570

Ministerul Educației Proiect de modificare Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023

25 Mar 2024 611

Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind mobilitatea academică a studenților

22 Mar 2024 453

Ministerul Educației Proiectul de ordin privind aprobarea indicatorilor de eficiență și de impact ai programului „Masă sănătoasă”, în consultare publică

15 Mar 2024 522

Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu

13 Mar 2024 684