Un nou dosar disjuns din "Colectiv" Se fac cercetări pentru ucidere din culpă în formă agravată (document)

În continuarea comunicatelor din datele de 28 aprilie 2016, 28 octombrie 2016, 31 octombrie 2017și 14 august 2018, Biroul de informare şirelaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

 În cauza disjunsă din dosarul cunoscut generic sub numele de ,,Dosarul Colectiv”,se efectuează în continuare urmărirea penală pentru infracțiunile de ucidere din culpă în formă agravată, abuz în serviciu și neglijență în serviciu, privind intervenția autorităților și acordarea primelor îngrijiri medicale la locul incendiului, respectiv privind asistența medicală acordată acestor victime, împrejurările legate de posibile infecții nosocomiale și de acțiunile ori inacțiunile funcționarilor publici în legătură cu transferul persoanelor vătămate la unități de spital din străinătate.

Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza sunt analizate concluziile a 81 de expertize medico-legale privind leziunile persoanelor vătămate supraviețuitoare, având ca obiective, printre altele, și constatarea unor indicii privind încălcarea normelor de acordare a asistenței medicale iar persoane vătămate au fost audiate în legătură cu asistența medicală și posibile infecții asociate asistenței medicale.

De asemenea, au fost formulate solicitări către diferite autorități privind documentarea faptelor, fiind identificate și ridicate mai multe înscrisuri, au fost audiați martori, părți civile (aparținători ai victimelor decedate), unele dintre acestea depunând înscrisuri, urmând a se proceda la continuarea acestor activități.

 S-a solicitat și este în curs de efectuare un control al autorităților competente la spitale care au acordat asistență medicală victimelor de la Clubul Colectiv în scopul de a se verifica,aferent perioadei de interes și în raport de dispoziţiile Ordinului nr.916/2006 aflat în vigoare,existenţaşi modul de aplicare a planului anual de activitate pentru supravegherea, prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale.

După finalizarea documentării urmează să se suplimenteze probatoriul inclusiv prin efectuarea unor noi expertize.

Reamintim faptul că, la data de 31.10.2015, cauza privind incidentul din Clubul Colectiv a fost preluată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, prin ordonanţa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de CasaţieşiJustiţie, în vederea efectuării urmăririi penale de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică - Biroul de criminalistică din  cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Continuarea cercetării la faţa locului s-a efectuat de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de CasaţieşiJustiţie împreună cu organele de poliţie, începând cu dimineaţa zilei de 31.10.2015.

 La data de 28 aprilie 2016, prin rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a opt inculpați pentru săvârşireainfracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravată, vătămare corporală din culpă în formă agravată şi nerespectarea/neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, privind decesul a 64 de persoane şi vătămarea corporală a altor 20 de supravieţuitori.

Totodată, în dosarul disjuns, s-a întocmit un al doilea rechizitoriu, la data de 12 iulie 2018 fiind trimiși în judecată un inculpat, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ucidere din culpăîn formă agravată, având ca urmare decesul a 64 de persoane,vătămare corporală din culpă  în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 64 de persoane și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, și a 7 inculpați(5 persoane fizice și două persoane juridice),sub aspectul săvârşiriiinfracţiunii devătămare corporală din culpă în formă agravată, având ca urmare vătămarea corporală a 44 de persoane.

Faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


Sursa foto: Digi 24 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colectiv – Cinci ani de la tragedie Lanţ uman între Curtea de Apel Bucureşti şi fostul club, în memoria victimelor incendiului

30 Oct 2020 587

Judecata dosarului Colectiv, amânată la Curtea de Apel București! Când a fost stabilit noul termen

19 Sep 2020 892

115 ani de închisoare la fond Când va avea loc primul termen în apelul dosarului Club Colectiv

16 Jul 2020 629

Primele condamnări în dosarul clubului Colectiv! Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, 8 ani și 6 luni de închisoare. Peste 50 de milioane de euro, daune

16 Dec 2019 2345

Aproximativ 70 de persoane au murit Dosarul Colectiv, termen, azi, în Sala de Festivităţi a Tribunalului Bucureşti

27 Nov 2019 750

Patru ani de la tragedia din Colectiv. Slujbe de pomenire a celor 64 de morţi. Printre decedaţi şi o tânără din Constanţa

30 Oct 2019 1135

Dosarul Colectiv, azi un nou termen! Printre victime, o tânără din Constanţa

31 Jul 2019 784

70 de morţi după un incendiu într-un club din Bucureşti. Azi, un nou termen în proces

09 Nov 2018 981

Rugăciuni şi lacrimi, la trei ani de la tragedia din Colectiv

31 Oct 2018 822

Trei ani de la Colectiv Victimele teribilului incendiu de la Colectiv, comemorate la Constanţa (video)

30 Oct 2018 895

Trei ani de la tragedie Viorica Dăncilă, mesaj pentru victimele incendiului de la Colectiv

30 Oct 2018 769

Bărbat ameninţă că îşi dă foc, în faţa clubului Colectiv

30 Oct 2018 1152

Au trecut trei ani de la incendiul din clubul Colectiv din București. 64 de persoane au decedat

30 Oct 2018 964

Editorial Mi-e rușine de noi. Colectiv, 3 ani, 65 de rugăciuni înălțate spre cer și atât!

20 Oct 2018 1726

Un nou termen în dosarul clubului Colectiv!

10 Sep 2018 1404