Un nou spațiu pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)

  • Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 6978/212/2020*, decizia fiind luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 7, format din magistrații Aniela Adriana Staicu și Elena Laura Suliman.
  • În motivarea hotărârii, judecătorii au vorit despre forța majoră generată de contextul epidemiologic, dar și despre incendiul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța ce justifică „o dată în plus nevoia reclamantei de a utiliza și spațiul ce a făcut obiectul contractului de asociere în participațiune precum și imposibilitatea acesteia de a mai pune la dispoziția pârâtei acel imobil“.
  • Amintim, Judecătoria Constanța constatase încetat contractul de asociere în participațiune încheiat între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și firma privată pentru spațiul medical din cariterul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, numărul 4, Constanța.
  • În Secțiunea Document puteți accesa Hotărârea 1535/2021 a Tribunalului Constanța, prin care centrul medical din cartierul constănțean Medeea a fost redat în folosință Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au dispus ca centrul medical din cartierul Medeea, din Constanța, să se întoarcă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Au arătat judecătorii în Hotărârea nr. 1535/2021, redactată la data de 8 ianuarie 2022, că peste toate aspectele care justifică invocarea forței majore de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru eliberarea spațiului medical de către SC Centrul Medical Dorobanți SRL „s-a mai suprapus și incendiul din luna octombrie 2021 ce a avut loc în cadrul spitalului de Boli Infectioase Constanta, incendiu care a determinat suspendarea activității Spitalului și care este de natură a justifica o dată în plus nevoia reclamantei de a utiliza și spațiul ce a făcut obiectul contractului de asociere în participațiune precum și imposibilitatea acesteia de a mai pune la dispoziția pârâtei acel imobil“.
 
Anterior, judecătorii instanței de apel arătaseră că „în cauză a fost dovedită existența unui caz de forță majoră reprezentat de declanșarea pandemiei Covid, reclamanta a dovedit că are nevoie de acest spațiu pentru a asigura desfășurarea activității corespunzător măsurilor adoptate la nivel național în condițiile în care a fost desemnată spital regional de primă linie care să preia cazurile de infecție cu Covid 19, situația pandemică nu a încetat nici măcar la acest moment când ne aflăm în pragul celui de al cincilea val al pandemiei“.
 
„Starea de alertă continuă“
 
„Starea de alertă continuă la nivelul întregii țări chiar și la momentul redactării prezentei hotărâri cf HG 34 din 6 ianuarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar diferența făcută de către apelantă dintre starea de urgență și starea de alertă rămâne fără relevanță“, a spus Tribunalul Constanța.
 
„Întreaga situație de la acest moment justifică existența unui caz de forță majoră și justifică cererea reclamantei de încetare a contractului de asociere în participațiune cf art art 8.1 lit c din contractul părților“, potrivit Hotărârii nr. 1535/2021 a Tribunalului Constanța.
 
Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 6978/212/2020*, decizia fiind luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 7, format din magistrații Aniela Adriana Staicu și Elena Laura Suliman.
 
Părți în cauză sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în calitate de intimat reclamant, SC Centrul Medical Dorobanți SRL, în calitate de apelant pârât, UAT Constanța prin Primar, în calitate de intimat intervenient și SC Centrul de Diagnotisc și Tratament Dr. Ciovică SRL, în calitate de intimat pârât.

 
Amintim, Judecătoria Constanța constatase încetat contractul de asociere în participațiune încheiat între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și firma privată pentru spațiul medical din cariterul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, numărul 4, Constanța.
 

Astfel, reprezentanții SCBI Constanța argumentaseră în cadrul procesului că spațiul medical din cartierul Medeea, ce aparține de fapt spitalului și care fusese închiriat societății private, va deveni un nou spital suport pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19, în contextul pandemiei.
 
 
Prin Hotărârea nr. 1535/2021, Tribunalul „respinge ca nefondat apelul formulat de apelanta Centrul Medical Dorobanți în contradictoriu cu intimații Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Centrul de Diagnostic și Tratament Dr. Ciovică SRL, Unitatea Administrativ Teritorială Contanța prin Primar împotriva Sentinței civile nr. 536/22.01.2021 și a Încheierii din 08.12.2020 ale Judecătoriei Constanța“.
 
În continuare, instanța „obligă apelanta să achite intimatei Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa suma de 2.500 de lei şi intimatei Unitatea Administrativ Teritorială Constanţa prin Primar 1.190 de lei cheltuieli de judecată aferente apelului“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
În Secțiunea Document puteți accesa Hotărârea 1535/2021 a Tribunalului Constanța, prin care centrul medical din cartierul constănțean Medeea a fost redat în folosință Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Expertizele cerute de Inspectoratul de Stat în Construcţii în cazul Spitalului de Boli Infecţioase vor fi gata săptămâna aceasta. ISU a respins avizul de securitate la incendiu pentru instalaţiile de stingere cu hidranţi
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Mihai Ochiuleț, despre solicitarea de demisie a Mirabelei Călin (VIDEO)

12 May 2022 672

DSP va realiza un raport în urma inspecției de la Spitalul de Boli Infecțioase pentru redeschiderea parțială

12 May 2022 609

O companie fără angajați va realiza serviciul de actualizare audit energetic pentru imobilul Spitalului de Boli Infecțioase?! (DOCUMENT)

10 May 2022 1916

Ce societate va furniza medicamente HIV pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Ce valoare are contractual (DOCUMENT)

07 May 2022 1933

Se administrează proba cu înscrisuri, în procesul dr. Halichidis, din Constanța

30 Apr 2022 734

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, citat în procesul fostului manager. Dosarul, deschis azi, la Tribunal

29 Apr 2022 708

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 1945

Oficial de la Primăria Constanța! Astăzi expiră detaşările cadrelor medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

07 Apr 2022 1082

Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, citat în procesul deschis de medicul Halichidis!

02 Apr 2022 832

ZIUA LIVE. Detașările expiră pe 7 aprilie. Silviu Coșa, prefect - „Nici un cadru medical din Spitalul de Boli Infecțioase, nu trebuie să plece acasă”

30 Mar 2022 1207

ZIUA LIVE. Județul Constanța are un real potențial în energie și turism. Cum valorificăm aceste resurse?

28 Mar 2022 810

Vergil Chițac, despre SCBI „Cum l-am putut eu minți pe ministrul Rafila când am aflat despre pretinsa situație a clădirii în același timp cu domnia sa!?”

27 Mar 2022 1241

UPDATE. LIVE TEXT Protest în fața Primăriei Municipiului Constanța pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase (GALERIE FOTO și VIDEO)

26 Mar 2022 1826

Ministrul sănătății Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa ar trebui să reintre în circuitul public

25 Mar 2022 935

ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

25 Mar 2022 1783