Un nou spațiu pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Explicațiile judecătorilor (MOTIVARE)

  • Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 6978/212/2020*, decizia fiind luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 7, format din magistrații Aniela Adriana Staicu și Elena Laura Suliman.
  • În motivarea hotărârii, judecătorii au vorit despre forța majoră generată de contextul epidemiologic, dar și despre incendiul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța ce justifică „o dată în plus nevoia reclamantei de a utiliza și spațiul ce a făcut obiectul contractului de asociere în participațiune precum și imposibilitatea acesteia de a mai pune la dispoziția pârâtei acel imobil“.
  • Amintim, Judecătoria Constanța constatase încetat contractul de asociere în participațiune încheiat între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și firma privată pentru spațiul medical din cariterul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, numărul 4, Constanța.
  • În Secțiunea Document puteți accesa Hotărârea 1535/2021 a Tribunalului Constanța, prin care centrul medical din cartierul constănțean Medeea a fost redat în folosință Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Judecătorii Tribunalului Constanța au motivat hotărârea prin care au dispus ca centrul medical din cartierul Medeea, din Constanța, să se întoarcă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Au arătat judecătorii în Hotărârea nr. 1535/2021, redactată la data de 8 ianuarie 2022, că peste toate aspectele care justifică invocarea forței majore de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru eliberarea spațiului medical de către SC Centrul Medical Dorobanți SRL „s-a mai suprapus și incendiul din luna octombrie 2021 ce a avut loc în cadrul spitalului de Boli Infectioase Constanta, incendiu care a determinat suspendarea activității Spitalului și care este de natură a justifica o dată în plus nevoia reclamantei de a utiliza și spațiul ce a făcut obiectul contractului de asociere în participațiune precum și imposibilitatea acesteia de a mai pune la dispoziția pârâtei acel imobil“.
 
Anterior, judecătorii instanței de apel arătaseră că „în cauză a fost dovedită existența unui caz de forță majoră reprezentat de declanșarea pandemiei Covid, reclamanta a dovedit că are nevoie de acest spațiu pentru a asigura desfășurarea activității corespunzător măsurilor adoptate la nivel național în condițiile în care a fost desemnată spital regional de primă linie care să preia cazurile de infecție cu Covid 19, situația pandemică nu a încetat nici măcar la acest moment când ne aflăm în pragul celui de al cincilea val al pandemiei“.
 
„Starea de alertă continuă“
 
„Starea de alertă continuă la nivelul întregii țări chiar și la momentul redactării prezentei hotărâri cf HG 34 din 6 ianuarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, iar diferența făcută de către apelantă dintre starea de urgență și starea de alertă rămâne fără relevanță“, a spus Tribunalul Constanța.
 
„Întreaga situație de la acest moment justifică existența unui caz de forță majoră și justifică cererea reclamantei de încetare a contractului de asociere în participațiune cf art art 8.1 lit c din contractul părților“, potrivit Hotărârii nr. 1535/2021 a Tribunalului Constanța.
 
Hotărârea a fost pronunțată în dosarul 6978/212/2020*, decizia fiind luată de Secția a II-a Civilă a Tribunalului, în completul Apel comercial 7, format din magistrații Aniela Adriana Staicu și Elena Laura Suliman.
 
Părți în cauză sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în calitate de intimat reclamant, SC Centrul Medical Dorobanți SRL, în calitate de apelant pârât, UAT Constanța prin Primar, în calitate de intimat intervenient și SC Centrul de Diagnotisc și Tratament Dr. Ciovică SRL, în calitate de intimat pârât.

 
Amintim, Judecătoria Constanța constatase încetat contractul de asociere în participațiune încheiat între Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și firma privată pentru spațiul medical din cariterul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, numărul 4, Constanța.
 

Astfel, reprezentanții SCBI Constanța argumentaseră în cadrul procesului că spațiul medical din cartierul Medeea, ce aparține de fapt spitalului și care fusese închiriat societății private, va deveni un nou spital suport pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19, în contextul pandemiei.
 
 
Prin Hotărârea nr. 1535/2021, Tribunalul „respinge ca nefondat apelul formulat de apelanta Centrul Medical Dorobanți în contradictoriu cu intimații Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Centrul de Diagnostic și Tratament Dr. Ciovică SRL, Unitatea Administrativ Teritorială Contanța prin Primar împotriva Sentinței civile nr. 536/22.01.2021 și a Încheierii din 08.12.2020 ale Judecătoriei Constanța“.
 
În continuare, instanța „obligă apelanta să achite intimatei Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa suma de 2.500 de lei şi intimatei Unitatea Administrativ Teritorială Constanţa prin Primar 1.190 de lei cheltuieli de judecată aferente apelului“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, hotărârea Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
În Secțiunea Document puteți accesa Hotărârea 1535/2021 a Tribunalului Constanța, prin care centrul medical din cartierul constănțean Medeea a fost redat în folosință Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Expertizele cerute de Inspectoratul de Stat în Construcţii în cazul Spitalului de Boli Infecţioase vor fi gata săptămâna aceasta. ISU a respins avizul de securitate la incendiu pentru instalaţiile de stingere cu hidranţi
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Undă verde de la Mediu Proiectul viitorului corp de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în linie dreaptă

16 Mar 2024 694

Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)

13 Mar 2024 853

Primarul Municipiului Constanța, în instanță cu dr. Halichidis, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase! Se contestă executarea

29 Feb 2024 674

Ședință CLM Constanța Un proiect ce vizează Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

29 Feb 2024 493

Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre Spitalul Modular „Sunt extrem de mândru de toată munca depusă”

19 Feb 2024 1002

Romcontexpert SRL, un nou contract cu Primăria Constanța. Se va ocupa de auditul financiar pentru Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 613

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1361

Angajări Constanța Posturi vacante la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Vezi dacă îndeplinești cerințele

17 Feb 2024 2216

Undă verde de la Mediu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Ce investiție este vizată?

14 Feb 2024 672

Contractele directe de promovare și publicitate a unor proiecte derulate de Primăria Constanța ajung la Intermedia Services Top SRL! (DOCUMENTE)

10 Feb 2024 703

Licitații Constanța Spitalul de Boli Infecțioase cumpără servicii de spălătorie și de curățătorie uscată

06 Feb 2024 554

Primăria Constanţa cumpără servicii de consultanță. Este vizat Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENT)

06 Feb 2024 593

Date din proiect Cum va arăta viitorul corp de 4 etaje de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (DOCUMENT)

05 Feb 2024 876

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța angajează medici specialiști. Când are loc proba scrisă

17 Jan 2024 969

Licitații Constanța Eco Fire Sistems SRL, acord-cadru cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru deșeurile spitalicești. Contract peste 380.000 de euro (DOCUMENT)

16 Jan 2024 764