Un nou spațiu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!


 
  • Fără nicio legătură cu incendiul, Tribunalul Constanța va decide ce se întâmplă cu spațiul medical din cartierul constănțean Medeea, de pe strada Ion Ionescu de la Brad, nr. 4.
  • Acolo, se intenționa deschiderea unui al doilea spital suport Covid, discuțiile datând de dinainte de izbucnirea incendiului de vinerea trecută.
  • Procesul este programat să se desfășoare la data de 19 octombrie 2021, cazul urmând să fie analizat de completul Apel Civil 2 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, format din magistrații Adriana Lepădatu și Felicia Marcu.
 
Se pregătește redeschiderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în prezent afectat de incendiul care a distrus Secția de Terapie Intensivă a unității medicale, în data de 1 octombrie 2021.
 
În paralel, fără nicio legătură cu incendiul, Tribunalul Constanța va decide ce se întâmplă cu spațiul medical din cartierul constănțean Medeea, unde se intenționa deschiderea unui al doilea spital suport Covid, discuțiile datând de dinainte de izbucnirea incendiului de vinerea trecută.
 
Procesul care vizează centrul medical de pe strada Ion Ionescu de la Brad nr. 4 este programat să se desfășoare la data de 19 octombrie 2021, cazul urmând să fie analizat de completul Apel Civil 2 al Secției I Civile a Tribunalului Constanța, format din magistrații Adriana Lepădatu și Felicia Marcu.
 
Amintim, este vorba despre dosarul civil nr. 6978/212/2020, în care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța este reclamant, Centrul Medical Dorobanți și Centrul de Diagnostic și Tratament Dr. Ciovică sunt pârâți, iar UAT Constanța prin Primar este intervenient.
 
Prin Hotărârea nr. 536/2021, pronunțată de Judecătoria Constanța pe 22 ianuarie 2021, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a câștigat dreptul asupra centrului medical din cartierul Medeea.
 
Hotărârea a fost atacată în apel, de reprezentanții Centrului Medical Dorobanți SRL, iar cazul va fi tranșat la Tribunalul Constanța.
 
Cu aproape trei săptămâni înaintea primului termen de judecată în apel, SCBI Constanța a luat foc, iar Secția Terapie Intensivă Covid a spitalului a ars din temelii.
 

Ordonanță președințială pentru eliberarea spațiului
 
Amintim, în Hotărârea nr. 536/2021 a Judecătoriei Constanța se arată că, în proces, fusese respinsă în primă instanță cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale pentru eliberarea spațiului situat în cartierul Medeea, pe strada Ion Ionescu de la Brad, nr. 4.

 
„Prin sentința civilă nr. 3053/30.03.2020, pronunțată în dosarul nr. 6979/212/2020, Judecătoria Constanța a respins cererea de emitere a ordonanței președințiale ca inadmisibilă, reținând, în esență, că față de procedura stabilită prin Planul Alb pentru organizarea sistemului spitalicesc din România în contextul pandemiei Covid-19, aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 3840/20.03.2020, dispozițiile art. X din OUG nr. 29/2020, precum și posibilitatea rechiziției de bunuri pe perioada stării de urgență în condițiile prevăzute de Legea nr. 132/1997, dar și împrejurarea că s-ar prejudeca fondului cauzei, cererea reclamantului este inadmisibilă“, se arată în Hotărârea nr. 536/2021 a Judecătoria Constanța, citată pe Jurindex.
 
În continuare, se menționează în textul citat, că sentința respectivă a fost schimbată total de Tribunalul Constanța, care a decis emiterea ordonanței președințiale pentru eliberarea spațiului medical și predarea către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Acțiunea SCBI, admisă
 
La rândul lor, după judecarea procesului pe fond, magistrații Judecătoriei Constanța au admis acțiunea Spitalului de Boli Infecțioase și au decis că acesta trebuie să intre în posesia spațiului în discuție.
 
„Prezentul complet apreciază îndeplinit cazul de forță majoră constând în declararea stării de urgență pe teritoriul României de către Președintele României, prin Decretul nr. 195/16.03.2020 și ulterior, prelungită cu 30 de zile prin Decretul nr. 240/14.04.2020, în contextul pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2. În acest sens, Tribunalul Constanța a statuat că starea de urgență instituită la nivelul României este asimilată unui caz de forță majoră“, se arată în motivarea Hotărârii nr.536/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Au mai arătat judecătorii că „prin Ordinul nr. 555/03.04.2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, s-au stabilit o serie de măsuri constând și în limitarea internărilor programate în raport cu gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi anestezie și terapie intensivă (ATI) și evoluția epidemiologică locală, asigurarea asistenței medicale pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 realizată prin implicarea etapizată a spitalelor, pregătirea spitalelor pentru asigurarea îngrijirii pacienților critici (în cazul extinderii crizei și depășirii capacității spitalelor de boli infecțioase)“.
 
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, spital Covid de faza I
 
Se arată, în continuare, că „în Anexa nr. 2 cuprinzând Lista spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I, a fost desemnat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
Judecătorii au mai spus că „în contextul desemnării Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța - spital de faza I, nu se poate aprecia că acesta își mai poate îndeplini obligația de a asigura folosința deplină și nestingherită a spațiului în care se desfășoară activitatea medicală a societății pârâte, având în vedere că printre măsurile adoptate, unitatea spitalicească specializată în tratarea afecțiunii cu Covid-19 trebuie să ia măsuri adecvate tratării pacienților testați pozitiv, printre care și posibilitatea de extindere a spațiului spitalicesc“.
 
„Instanța apreciază că imposibilitatea de respectare a principalei obligații asumate prin contract, nu presupune în mod necesar depășirea numărului de pacienți internați (ocuparea paturilor în totalitate), întrucât într-o astfel de situație, conform prevederilor cuprinse în Ordinul nr. 555/03.04.2020 se va apela la rețeaua de spitale de faza II“, potrivit sursei citate.
 
„Este de notorietate că evoluția numărului de cazuri cu infecția Sars-Cov-2 este una dinamică, în prezent România trecând peste două valuri ale pandemiei (nr., la momentul redactării hotărârii, în prezent aflându-ne în valul patru), astfel că în gestionarea situației pandemice este esențial ca pentru tratarea pacienților să fie avut în vedere întreg sistemul pavilionar al infrastructurii spitalicești“, au mai arătat judecătorii în sentința care a dat dreptate Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.
 
Astfel, la data de 22 ianuarie 2021, Judecătoria Constanța a obligat „pârâta Centrul Medical Dorobanți S.R.L. să predea reclamantului Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța imobilul situat în municipiul Constanța, strada Ion Ionescu de la Brad nr. 4, județul Constanța, în starea în care a fost preluat la încheierea contractului“.
 
În acest context, corelat cu incendiul care a devastat SCBI Constanța cu doar 10 zile înainte de judecarea apelului, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța în acest proces.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Amintiri din incendiul de la Terapie Intensivă Covid
„Au luat lumea din saloane și le-au zis «Fugiți! Fugiți!»“ (video)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Coincidență stranie! O nouă alarmă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, chiar în ziua în care se aștepta verdictul în proces (VIDEO)

10 Feb 2023 1518

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1908

Zece morți după incendiul de la Terapie Intensivă! Se pregătește audierea membrilor din CA-ul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jan 2022 2082

Editorial Incendiu la ATI Covid Constanța. Suntem datori să nu uităm. Dar, vai, tocmai am făcut-o!

13 Oct 2021 3676

ZIUA LIVE. „Mi s-a luat dreptul să aflu dacă mama mea, până la urmă, se făcea bine“

07 Oct 2021 2221

Incendiu ATI Covid Constanța Încă un pacient a decedat! Avea 40 de ani și era fără comorbidități!

06 Oct 2021 4106

ZIUA LIVE. Incendiul de la ATI Covid Constanța, tragedia pe care nu avem voie să o uităm!

05 Oct 2021 1902

O nouă înmormântare în urma incendiului de la ATI Covid Constanța. Comuna Mircea Vodă, în doliu!

05 Oct 2021 2059

Amintiri din incendiul de la Terapie Intensivă Covid „Au luat lumea din saloane și le-au zis «Fugiți! Fugiți!»“ (video)

04 Oct 2021 2753

Sondaj de opinie Vă simțiți în siguranță în spitalele din România?

04 Oct 2021 1814

Incendiu la Terapie Intensivă Covid Constanța Procurorul criminalist Sadîc Zafer - „Multe mijloace de probă sunt distruse!“

03 Oct 2021 2364

LIVE TEXT. Incendiu la Terapia Intensivă Covid Două dintre victimele de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, conduse pe ultimul drum (galerie foto+video)

03 Oct 2021 4100