Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA! Dosarul se va rejudeca



 
Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Magdalena Neague, primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Tot în prezenta cauză, Titu Neague, fostul primar al comunei Bărăganu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 
Decizia privind rejudecarea cauzei este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Andreea Ianca – Virgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Minută
 

Solutia pe scurt: În baza art. 421, pct. 2, lit. b Cod procedură penală raportat la art. 403, alin. 1, lit. c Cod procedură penală, art. 6 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi la art. 2, paragraf 1 din Protocolul nr. 7 adiţional la C.E.D.O., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța şi inculpaţii Neague Magdalena, SC La Titu Frumosu SRL și Neague Titu împotriva sentinţei penale nr. 489/10.12.2020, pronunţate de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 8208/118/2017, desfiinţează integral sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către prima instanţă - Tribunalul Constanța. În baza art. 275, alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apelurile procurorului şi inculpaţilor rămân în sarcina acestuia. În baza art. 415, alin. 1 Cod procedură penală, ia act de retragerea apelului declarat de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură împotriva aceleiați sentinţe penale. În baza art. 275, alin. 2 Cod procedură penală obligă partea civilă la plata către stat a sumei de 300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă.

 
 Amintim că în decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a soților Neague.
 
  Oficial 
 

„Neague Magdalena, administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată; SC La Titu Frumosu SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, Neague Titu, la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals intelectual în formă continuată“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 


„În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile“.
 
„O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu. Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu“, potrivit DNA.

 
Așa cum precizam și mai sus, Magdalena Neague a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce Titu Neague a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 
S.C. La Titu Frumosu SRL a fost condamnată tot prin contopire la pedeapsa amenzii în cuantum de 45.000 lei.
 
 În continuare, Tribunalul Constanța a desfiinţat mai multe înscrisuri și a amis acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, obligându-i pe inculpați la plata sumei de 1.574.889, 44 lei reprezentând despăgubiri civile, daune materiale-sprijin agricol pe suprafaţă pentru campaniile 2015, 2016 şi 2017 şi la plata accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de întârziere) calculate potrivit legislaţiei fiscale pentru această sumă.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Achitare într-un dosar al DNA Constanţa! Apelul, amânat
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 408

Directori din Consiliul Județean Constanța și oameni de afaceri, condamnați definitiv! Cererea de revizuire, respinsă

19 Apr 2024 662

Surse - percheziții informatice Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, a ajuns la DNA Constanța!

19 Apr 2024 576

Noi procurori la DNA Constanța, în locul lui Andrei Bodean și Constantin Conortos! Ciprian Bodu, Vasile Abagiu, și Dan Haralambie, rămân pe poziții

19 Apr 2024 608

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 674

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 1271

​DNA Constanța se mută în casă nouă!

17 Apr 2024 785

Este oficial! Procurorii Andrei Bodean și Constantin Conortos pleacă de la DNA Constanța la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

16 Apr 2024 705

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1385

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 833

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5473

Tribunalul Constanța îl reabilitează pe Senol Zevri, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa! (MINUTĂ)

11 Apr 2024 619

Justiție Constanta Amânare de pronunțare în dosarul lui Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea!

10 Apr 2024 396

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de DNA de abuz în serviciu! Judecătorii disjung cauza sub aspectul laturii civile (DOCUMENT)

07 Apr 2024 8643

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 903