Un primar și un fost primar din Constanța, trimiși în judecată de DNA! Dosarul se va rejudeca 
Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Magdalena Neague, primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Tot în prezenta cauză, Titu Neague, fostul primar al comunei Bărăganu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 
Decizia privind rejudecarea cauzei este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Andreea Ianca – Virgil Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Minută
 

Solutia pe scurt: În baza art. 421, pct. 2, lit. b Cod procedură penală raportat la art. 403, alin. 1, lit. c Cod procedură penală, art. 6 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi la art. 2, paragraf 1 din Protocolul nr. 7 adiţional la C.E.D.O., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța şi inculpaţii Neague Magdalena, SC La Titu Frumosu SRL și Neague Titu împotriva sentinţei penale nr. 489/10.12.2020, pronunţate de Tribunalul Constanța în dosarul nr. 8208/118/2017, desfiinţează integral sentinţa penală apelată şi dispune rejudecarea cauzei de către prima instanţă - Tribunalul Constanța. În baza art. 275, alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în apelurile procurorului şi inculpaţilor rămân în sarcina acestuia. În baza art. 415, alin. 1 Cod procedură penală, ia act de retragerea apelului declarat de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură împotriva aceleiați sentinţe penale. În baza art. 275, alin. 2 Cod procedură penală obligă partea civilă la plata către stat a sumei de 300 lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Definitivă.

 
 Amintim că în decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a soților Neague.
 
  Oficial 
 

„Neague Magdalena, administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată; SC La Titu Frumosu SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, Neague Titu, la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals intelectual în formă continuată“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 


„În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile“.
 
„O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu. Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu“, potrivit DNA.

 
Așa cum precizam și mai sus, Magdalena Neague a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce Titu Neague a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 
S.C. La Titu Frumosu SRL a fost condamnată tot prin contopire la pedeapsa amenzii în cuantum de 45.000 lei.
 
 În continuare, Tribunalul Constanța a desfiinţat mai multe înscrisuri și a amis acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, obligându-i pe inculpați la plata sumei de 1.574.889, 44 lei reprezentând despăgubiri civile, daune materiale-sprijin agricol pe suprafaţă pentru campaniile 2015, 2016 şi 2017 şi la plata accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de întârziere) calculate potrivit legislaţiei fiscale pentru această sumă.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Achitare într-un dosar al DNA Constanţa! Apelul, amânat
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă, așteptat la Tribunalul Constanța!

19 Feb 2024 603

Ce au găsit procurorii DNA într-un coș de gunoi Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior în Primăria Constanța, acord cu procurorii DNA! Ședință importantă azi la Tribunalul Constanța (DOCUMENT)

19 Feb 2024 1064

Baza Logistică Navală a bătut palma cu Tehnorex International SRL, din Constanța! (DOCUMENT)

19 Feb 2024 371

Zi importantă pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul Spitalului Municipal din Constanța (DOCUMENT)

14 Feb 2024 693

Apartament la Eforie – Constanța Averea și interesele lui Petrof Paul, fostul șef al Vămii Constanța Sud Agigea, directorul Vămii București, reținut de DNA! (DOCUMENTE)

14 Feb 2024 1431

Stelian Tocia și Yuriy Yovdiy, cercetați de DNA Constanța, cer să fie puși în libertate!

13 Feb 2024 461

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 470

Transcript interviu Aleph News cu Sorina Matei Marius Voineag, șeful DNA, declarații despre procurorul Bodean Andrei și „revolta“ de la DNA Constanța – „Eu cred că au fost într-o eroare!“ (VIDEO)

09 Feb 2024 1216

DNA intră tare în sectorul energetic! Afaceriști reținuți. Ecobescu Adrian Dorin, șeful Termoelectrica Bucuresti Sud și Chircă Iosif, șeful Electrocentrale Rovinari, sub control judiciar

09 Feb 2024 710

CSM a decis Stanciu Mihai Alexandru este noul șef al DNA Constanța!

06 Feb 2024 1290

Demers fără prcedent pentru justiția din Constanța! Procurorii DNA Constanța au sesizat Secția pentru procurori din CSM după propunerea de delegare în funcția de procuror șef a lui Mihai Alexandru Stanciu

06 Feb 2024 790

Ședință cu „greutate“, azi, la CSM! Mihai Alexandru Stanciu, șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, propus să preia comanda DNA Constanța

05 Feb 2024 3165

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 631

"IPS Teodosie a greșit" Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, prezent la DNA Constanța (FOTO+VIDEO)

05 Feb 2024 1379

Surse Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, așteptat luni la DNA Constanța

04 Feb 2024 1038