Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

 

  • După pronunțarea deciziei tribunalului, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat că arhiepiscopia a contestat decizia tribunalului pe latură civilă.

Final de cercetare judecătorească în apelul dosarului în care Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, a fost condamnat în primă instanță, de Tribunalul Constanța, la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Constanța, instanță investită cu soluționarea apelului cauzei, se va pronunța definitiv la data de 28 august 2022.

Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă!

Tot în prezenta cauză, Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al societății comerciale Sind Tour Operator SRL, a luat tot doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare.

Potrivit anchetatorilor, Vasile Rusnac, responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, și Ionuț-Cosmin Băcilă, administrator al unei societăți comerciale, sunt acuzați de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile (europene și de la bugetul de stat), denumit „Egalitate pe piața muncii - Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, în cursul anului 2014, între beneficiarul proiectului (Agenția Națională Antidrog) și Arhiepiscopia Tomisului Constanța a fost semnat un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională (operator introducere, validare, prelucrare date - calificare; îngrijire bătrâni la domiciliu; patiser - cofetar) cu un număr de 230 de persoane vulnerabile. Responsabilul tehnic pentru implementarea proiectului din partea Arhiepiscopiei Tomisului a fost inculpatul Rusnac Vasile“.
 
„În scopul atingerii obiectivului prevăzut în acord, Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către societatea administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin.
 
În acest context, în perioada august – octombrie 2015, cei doi inculpați au folosit, cu rea-credință, în cadrul proiectului menționat, declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%, deși, în realitate, cursurile de pregătire practică, componentă majoră a cursurilor de formare profesională pentru meseriile de patiser-cofetar, nu avuseseră loc în fapt, aspecte pe care cei doi inculpați le cunoșteau.
 


Ca urmare a acestor demersuri, inculpații Rusnac Vasile și Băcilă Ionuț-Cosmin au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 472.543 lei (din care 346.903 lei - Arhiepiscopia Tomisului și 125.640 lei - societatea comercială administrată de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin)“, potrivit DNA.
 
„Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor umane Regiunea București Ilfov din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a menționat că se va constitui parte civilă în cauză, fără însă a preciza cu ce sumă. Procurorii anticorupție au dispus luarea măsurilor asigurătorii constând în poprirea conturilor bancare deținute de inculpatul Rusnac Vasile și persoana/partea responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului, precum și a conturilor bancare deținute de inculpatul Băcilă Ionuț-Cosmin și societatea pe care o administrează, până la concurența prejudiciului“, potrivit anchetatorilor.

 

După pronunțarea deciziei tribunalului, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat că arhiepiscopia a contestat decizia tribunalului pe latură civilă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse! ÎPS Teodosie, așteptat la DNA Constanța, marți, 16 ianuarie 2024 (VIDEO)

15 Jan 2024 1042

Cine este procurorul de la DNA care îl cercetează pe arhiepiscopul Tomisului, pentru cumpărare de influență

06 Dec 2023 9985

Programul Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

03 Aug 2023 1569

Responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat definitiv!

06 Sep 2022 1695

Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Năvodari va conferenția la Constanța

16 Feb 2022 4307

Furt din avutul Arhiepiscopiei Tomisului! Prima condamnare (DOCUMENT)

26 Jan 2022 1652

Restricții de trafic de Bobotează la Constanța. Unde vor fi interzise circulația, oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor

04 Jan 2022 1490

Desființare lucrări realizate fără autorizație de construire Tribunalul Constanța ar putea decide azi soarta Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord!

11 Feb 2021 3799

Arhiepiscopia Tomisului. Doi ierarhi, prezenți la sărbătoarea Sfântului Haralambie

08 Feb 2021 1975

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, trimis în judecată de către DNA. S-a fixat ziua pronunțării

28 Dec 2020 1762

Nazarcea Ovidiu SA, în faliment! Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Constanța

14 Dec 2020 2428

Prezent și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului Trei ierarhi la primul hram al paraclisului mănăstirii Văcăreștii Noi - Lumina

01 Jul 2020 2105

Un preot, prins la Eforie Nord conducând maşina sub influenţa alcoolului

15 Apr 2020 3195

Ferma Nazarcea, oferită Arhiepiscopiei Tomisului, în faliment. Se concepe o nouă strategie de valorificare a bunurilor

19 Sep 2019 5260

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului și un afacerist, deferiți justiției. Începe judecata

30 Jan 2019 2210