Unde îşi vor mai uni destinele constănţenii? Clădirea Casei Căsătoriilor ar putea ajunge la Liga Maiştrilor Militari de Marină

După ce au aşteptat 15 ani ca Primăria Constanţa să le retrocedeze clădirea în care funcţionează Casa Căsătoriilor din Constanţa, Liga Maiştrilor Militari de Marină a chemat din nou în judecată municipalitatea şi pe primarul municipiului Constanţa.
 
Situat în Constanţa, pe strada Mihai Eminescu nr. 20, imobilul în discuţie, clădirea Casei Căsătoriilor de astăzi, a fost revendicat de către Liga Maiştrilor Militari de Marină. Construcţia clădirii a început în 1936 şi a fost finalizată în 1942 de către Cercul Maiştrilor Militari de Divizia de Mare. Imobilul a fost evacuat în 1948, când au fost interzise toate formele de asociere socio-profesională, trecând abuziv în proprietatea domeniului public.
 
După trecerea în patrimoniul domeniului public, imobilul de pe strada Mihai Eminescu nr. 20 a fost folosit astfel: între 1948 şi 1956 - depozit de materiale şi echipament al Marinei Militare, între 1956 şi 1973 - Casa Pionerilor, între 1973 şi 1986 - Casa Corpului Didactic, între 1986 şi 1988, imobilul a fost supus reparaţiei, din 1988 şi până în prezent fiind folosit ca sediu al Casei Căsătoriilor.
 
Liga Maiştrilor Militari de Marină a cerut, în baza Legii 10/2001, ca imobilul să ajungă din nou în posesia maiştrilor militari. Mai exact, încă din anul 2001, Liga Maiştrilor Militari de Marină a solicitat Primăriei Constanţa retrocedarea clădirii Casei Căsătoriilor din Constanţa, acţionând autoritatea publică locală în instanţă pentru a reintra în drepturi.
 
Preşedintele Ligii Maiştrilor Militari de Marină, Emil Olteanu, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că Liga pe care o conduce a obţinut în instanţă recunoaşterea ca moştenitor al clădirii de pe strada Mihai Eminescu încă din 2008, însă Primăria, pentru a amâna predarea imobilului către Ligă, a refuzat recunoaşterea dreptului de moştenire.
 

Este o contestaţie pe care am depus-o cu privire la refuzul de a ne retroceda Casa Căsătoriilor. Notificarea este depusă din 2001, dar după 15 ani au catadicsit şi ei să dea un răspuns şi ne-au spus că noi nu suntem moştenitori. Instanţa ne-a recunoscut ca moştenitori din 2008. Noi am cerut instanţei să îi oblige să ne retrocedeze casa. Au tot tergiversat şi s-au folosit de tertipuri avocăţeşti ca să tragă de timp şi ne-au trimis un răspuns abia în luna octombrie a acestui an“, a precizat Olteanu. Cu toate că instanţa a recunoscut dreptul de proprietate al Ligii, răspunsul Primăriei Constanţa nu a fost cel aşteptat.

 

Noi am mai intentat un proces, ca să îi obligăm în instanţă să ne retrocedeze casa, în anul 2014. Procesul s-a terminat în 2015, după cinci termene de judecată, când o judecătoare a refuzat să mai judece, motivând că există o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care toate procesele privitoare la retrocedările în natură se amână cu doi ani. Hotărârea instanţei a fost ca noi să aşteptăm ca Primăria să ne retrocedeze casa. Ne recunoştea ca moştenitori, ne recunoştea că avem dreptate, însă au considerat că cererea noastră de obligare ca Primăria Constanţa să ne pună în posesia clădirii este prematură“, a precizat Emil Olteanu.

 
El a explicat că Tribunalul Constanţa a folosit decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de amânare cu doi ani a proceselor de retrocedare, perioadă care s-a încheiat în luna iunie 2016.
„Trecând şi termenul acesta de doi ani, Primăria Constanţa a fost obligată să ne dea un răspuns, însă nu ne-au dat casa, pentru că nu au unde să facă cununiile civile, şi, ca să mai tergiverseze, au scris acolo printr-o propunere de primar că se respinge cererea noastră”.

Între timp, Liga Maiştrilor Militari de Marină s-a adresat şi Curţii Europene a Drepturilor Omului, de unde aşteaptă un răspuns.
 
Reprezentanţii Primăriei Constanţa nu au vrut să se pronunţe cu privire la litigiul cu Liga Maiştrilor Militari de Marină. „Nu comentez eu hotărârile Justiţiei şi aşteptăm să se finalizeze acest proces. Ştiu că este un litigiu, dânşii au tot dreptul, noi aşteptăm decizia finală, acum nu putem să ne pronunţăm cu privire la acest subiect“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana. 
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

FLORIAN LEANCA

21 Nov, 2020 23:30

Daca nici domnul amiral actualul primar de Constanta nu va retroceda o cladire ridicata din contributia maestrilor de marina inseamna ca nu mai exista DREPTATE in aceasta tara !

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Holiday D'Sign Consult, unic ofertant pentru elaborarea documentației de reabilitare a Casei Căsătoriilor

26 Aug 2023 714

Licitația a fost anulată. Niciun operator economic nu este interesat de reabilitarea termică a Casei Căsătoriilor din Constanța

20 Aug 2023 655

Judecătorii vor să știe dacă taluzul de la Plaja Modern Constanța este faleza litoralului românesc!

12 Jun 2023 3672

Cine a efectuat reparațiile în curtea Casei Căsătoriilor din Constanța?(DOCUMENT)

02 Jun 2023 1256

Casa Căsătoriilor Constanța va fi reabilitată! Consiliul Local a aprobat proiectul (DOCUMENT)

26 May 2023 805

Cine va efectua verificarea tehnică în cadrul proiectului de reabilitare a imobilului Casa Căsătoriilor din Constanţa? (DOCUMENT)

04 Apr 2023 1191

Primăria a lansat licitație pentru reabilitarea curții casei Căsătoriilor din Constanța

13 Feb 2023 851

„Căsătorie binecuvântată!“ Fostul rugbyst Costi Gheară și Maria Iacob, Miss România, au spus „Da!“ la Constanța (GALERIE FOTO)

29 Aug 2022 8189

Casa Căsătoriilor din Constanța intră în reparații

31 Jul 2021 1702

A revenit căldură și apă caldă în zona Casa Căsătoriilor din Constanța!

06 Jan 2021 2113

RADET Zona Casa Căsătoriilor din Constanța fără apă caldă

23 Jul 2020 2212

Retrocedări cu iz de epocă Ce a revendicat moştenitorul prinţului Ştirbey la Constanţa. Ce a primit

30 Jan 2020 5263

Incendiu în zona Casei Căsătoriilor din Constanţa (galerie foto + video)

20 Aug 2019 2583

Avarie CET Centrul oraşului Constanţa a rămas fără apă caldă

22 Aug 2018 1541

O avarie CET Palas afectează furnizarea apei calde în Constanţa. Zone afectate

20 Jun 2018 2037