Unul cu executare, altul cu suspendare Fostul și actualul primar din Bărăganu, trimişi în judecată de DNA, condamnați. Apelul, în 2022

  • Tribunalul Constanța a desfiinţat mai multe înscrisuri și a amis acţiunea civilă formulată de APIA, obligându-i pe inculpați la plata sumei de 1.574.889, 44 lei reprezentând despăgubiri civile, daune materiale-sprijin agricol pe suprafaţă pentru campaniile 2015, 2016 şi 2017 şi la plata accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de întârziere) calculate potrivit legislaţiei fiscale pentru această sumă.

Magdalena Neague, primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, trimisă în judecată de DNA, a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Tot în prezenta cauză, Titu Neague, fostul primar al comunei Bărăganu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 
Sentințele au fost aplicate de Tribunalul Constanța, prin hotarâre nr. 489/2020 din 10 decembrie 2020, și au fost contestate la Curtea de Apel Constanța.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței de apel pe data de 15 iunie 2021, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 06 ianuarie 2022.
 
Amintim că în decembrie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au anunțat trimiterea în judecată, în stare de libertate, a soților Neague.
 

Oficial

 
Neague Magdalena, administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată; SC La Titu Frumosu SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, Neague Titu, la data faptelor administrator în fapt al S.C. La Titu Frumosu S.R.L și primar al comunei Bărăganu, județul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate lafolosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, fals intelectual în formă continuată“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2015 - 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile“.
 
„O parte din aceste documente au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu. Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal. În cauză, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra conturilor deținute de către inculpații Neague Magdalena, S.C. La Titu Frumosu SRL și Neague Titu“, potrivit DNA.

 
Așa cum precizam și mai sus, Magdalena Neague a fost condamnată în primă instanță la doi ani și două luni de închisoare cu suspendare. Asta în timp ce Titu Neague a fost condamnat în primă instanță la trei ani și două luni de închisoare cu executare (pedeapsă obținută prin contopire).
 

S.C. La Titu Frumosu SRL a fost condamnată tot prin contopire la pedeapsa amenzii în cuantum de 45.000 lei.
 
 În continuare, Tribunalul Constanța a desfiinţat mai multe înscrisuri și a amis acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, obligându-i pe inculpați la plata sumei de 1.574.889, 44 lei reprezentând despăgubiri civile, daune materiale-sprijin agricol pe suprafaţă pentru campaniile 2015, 2016 şi 2017 şi la plata accesoriilor (dobânzi şi penalităţi de întârziere) calculate potrivit legislaţiei fiscale pentru această sumă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cine este nemulțumit de achitarea fostului primar de la Cernavodă, Mariana Mircea

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mandatul de primar al Magdalenei Neague (Bărăganu) și al lui Dumiru Guriță (Mereni), validate de Judecătoria Mangalia

24 Oct 2020 2868

Alegeri locale 2020. Primarii aleși în judeţul Constanţa. Unde sunt alese femei-primar

01 Oct 2020 2990

Hotărâre definitivă într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

13 Jun 2018 1985

Un primar din Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Ieri s-a luat o decizie foarte importantă

06 Mar 2018 1490

Revista presei locale

09 Dec 2017 1308

Oficial de la DNA Constanța. Primarul comunei Bărăganu, trimis în judecată. În același dosar este judecat și fostul edil

08 Dec 2017 2892

Un actual primar şi un fost primar din judeţul Constanţa, trimişi în judecată de procurorii DNA

05 Dec 2017 1828

Noii primari de la Pantelimon şi Bărăganu au depus la instanţă dosarele de validare a mandatelor

17 Nov 2017 1473

UPDATE. PSD câștigă Primăria Bărăganu. PNL câștigă la Pantelimon. PSD învingător și la Mereni

05 Nov 2017 3774

Astăzi sunt alegeri parțiale în județul Constanța. Unde și de ce se organizează. Cine sunt candidații

05 Nov 2017 2891

Alegeri parţiale judeţul Constanţa Gheorghe Martinescu şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al comunei Pantelimon (galerie foto)

16 Oct 2017 2096

PSD Constanţa şi-a desemnat candidaţii pentru primăriile Pantelimon şi Bărăganu

08 Oct 2017 3054