Uraganul imobiliar pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor ar putea reîncepe, la București! Se așteaptă hotărârea instanței

  • Procesul îi vizează pe o parte dintre protagoniștii de top ai retrocedărilor din timpul administrației Radu Mazăre.
  • În cauză, la finele lunii aprilie 2022, Tribunalul București a decis suspendarea procesului.
  • Acum, judecătorii au amânat de mai multe ori, începând cu data de 29 septembrie 2022, pronunțarea unei decizii cu privire la cererea de repunere pe rol formulată în cauză.
Procesul deschis de administrația locală Constanța pentru recuperarea a circa 50 de terenuri vizate de hotărârea definitivă din Dosarul Retrocedărilor s-ar putea relua, la Tribunalul București, după ce, inițial, instanța din Capitală a suspendat judecata.
 
Acum, se așteaptă decizia instanței cu privire la cererea de repunere pe rol a cauzei, Tribunalul București anunțând că hotărârea de continuare sau nu a procesului va fi luată la data de 10 noiembrie 2022.
 
Amintim, procesul îi vizează pe o parte dintre protagoniștii de top ai retrocedărilor din timpul administrației Radu Mazăre.
 
În cauză, la finele lunii aprilie 2022, Tribunalul București a decis suspendarea procesului, măsura fiind dispusă ca urmare a faptului că „reclamanta (nr., Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța) nu a complinit integral obligaţia stabilită în sarcina sa prin Încheierea de la termenul din 24.02.2022, respectiv de a arăta în concret înscrisurile care dovedesc calitatea de proprietar şi justifică calitatea în cauză“, după cum se arată în Încheierea de suspendare din 28 aprilie 2022.
 
Acum, judecătorii au amânat de mai multe ori, începând cu data de 29 septembrie 2022, pronunțarea unei decizii cu privire la cererea de repunere pe rol formulată în cauză.
 
Inițial, pronunțarea fusese amânată pentru 13 octombrie 2022, apoi pentur data de 27 octombrie 2022, iar acum, pentru data de 10 noiembrie 2022.
 
Nulitatea absolută a actelor de tranzacționare a terenurilor
 
În cauză, este vorba despre dosarul 25579/3/2020, ce are ca obiect „constatare nulitate act juridic“, în care sunt vizate nu mai puțin de 49 de terenuri din Constanța, tranzacționate între diferiți „actori“ ai Dosarului Retrocedărilor ori între apropiați ai acestora.
 

Municipiul Constanța le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută în legătură cu actele de tranzacționare a terenurilor, în baza deciziei definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza penală nr. 6536/2/2008, devenită cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor.
 
Potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosarul civil se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

 
Pârâți în cauză sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).
 
La rândul său, pentru Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a fost încuviințată în principiu, la un termen anterior, cererea de intervenție voluntară principală.
 
A fost respinsă, însă, o cerere similară formulată de Banca Națională a României.
 
La rândul său, și Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a formulat o cerere de intervenție în proces, însă, de asemenea, cererea a fost respinsă
 
Acum, în proces se așteaptă decizia instanței, stabilită pentru data de 10 noiembrie 2022.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Răsturnare de situație!
Tribunalul așteaptă să vadă dacă pretențiile lui Chițac față de Mazăre sunt prescrise sau nu! La mijloc sunt sute de mii de euro (MINUTA)

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Urmările Dosarului Retrocedărilor, la instanțele din Capitală. Primăria vrea să recupereze circa 50 de terenuri din oraș. Ce au făcut judecătorii

16 Mar 2023 751

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 5300

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 912

Breaking News Primăria Constanța a „învins“ DNA în instanță!

23 Feb 2023 1887

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 2675

Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)

14 Feb 2023 1160

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 889

Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense

08 Feb 2023 6905

Soția unui suspect din Dosarul Retrocedărilor își deschide o nouă firmă, în Constanța

03 Feb 2023 1270

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 1083

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 1045

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel, chemată să decidă dacă trebuie achitate peste 2,85 de milioane de dolari! Când se dă verdictul

18 Jan 2023 884

S-a desființat completul care judeca procesul pentru terenul vilei în care a stat Mazăre

12 Jan 2023 7281

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1532

Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

21 Dec 2022 1466