Vaccinări false, la Constanța! „Pacienți“ și o asistentă medicală, condamnați



Tribunalul Constanţa s-a pronunțat azi în dosarul în care patru persoane au fost trimise în judecată pentru „vaccinări la chiuvetă“!
 
Printre inculpații cauzei se află și o asistentă medicală, angajata unei clinici private din Constanța, dar și un fost deținut, care se ocupa, spun procurorii, de racolarea unor persoane interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
 
Asistenta medicală a luat doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.
 
Intermediarul a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
 
Asta în timp ce beneficiarii vaccinărilor false au primit câte un an și nouă luni de închisoare cu suspendare.
 
În continuare, tribunalul a dispus confiscarea a sumei de 850 de euro și 1000 de lei.
 
Decizia nu este una definitivă!
 

S-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că, la nivelul lunii noiembrie 2021, numitul A.A., persoană liberată din penitenciar în luna aprilie 2021, se ocupa cu racolarea unor persoane interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
 
În concret, spun procurorii, cu toate că vaccinarea efectivă nu avea loc, datele persoanelor care achitau diverse sume de bani erau introduse în mod ilegal în R.E.N.V. – Registrul Electronic Național de Vaccinare, astfel încât, cu ocazia verificărilor ulterioare a organelor abilitate, aceste persoane să figureze în sistem ca fiind vaccinate.

 
În cauză a fost identificat un martor care a arătat că la începutul lunii noiembrie, a fost contactat de către A.A., persoană pe care o cunoștea de mai mult timp, iar acesta i-a făcut o propunere, în sensul celor menționate anterior.
 
 
În concret, martorul a precizat că inculpatul A.A. i-a transmis că ar cunoaște niște funcționari din cadrul unei clinici medicale private din Constanța, iar în schimbul unei sume de bani, funcționarul respectiv putea face demersuri în vederea eliberării certificatului mai sus-menționat.
 
Conform martorului, inculpatul A.A. i-a propus două variante: prima, în care suma remisă era de 150 de euro, dar aceasta presupunea ca martorul să se deplaseze efectiv la clinica respectivă, iar cea de-a doua, consta în aceea ca în schimbul sumei de 200 de euro, persoana nu se mai deplasa la clinică, ci doar trimitea prin intermediul aplicației WhatsApp, o fotografie a actului de identitate.       
 
În cauză au fost adoptate măsuri de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio sau prin fotografiere a numitului A.A., respectiv în interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice efectuate prin intermediul terminalului mobil.
 
În urma activității documentate audio-video în baza mandatelor de supraveghere emise în cauză, conform rechizitoriului, colaboratorul i-a remis numitei B.B. (asistent medical în cadrul clinicii, persoană care a simulat actul de vaccinare a martorului suma de 150 de lei, înmânată anterior de A.A., la îndemnul acestuia. Funcționarul a introdus la acel moment datele colaboratorului în sistemul informatic, înmânându-i imediat martorului adeverința care atesta că s-a vaccinat, în format scris, pe care ulterior acesta a înaintat-o organelor de anchetă.
 
În aceeași zi, după ce a ieșit din clinica respectivă, martorul a constatat că îi fusese generat certificatul de vaccinare în sistemul electronic, putându-l accesa de pe telefonul mobil, potrivit anchetatorilor.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Pfizer - BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurilor anti-Covid. Ce a decis Guvernul României

01 Feb 2024 827

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, despre dosarul vaccinurilor anti-covid 19 - „Din câte ştiu eu, nu există niciun progres în dosar“

21 Jan 2024 713

Ioana Mihăilă, urmărită penal în dosarul vaccinurilor anti-Covid 19. Oficial de la DNA despre acuzațiile aduse fostului ministru

08 Dec 2023 728

Fostul ministru, Ioana Mihăilă la DNA „Mi s-a comunicat calitatea de suspect pentru contractul de vaccinuri Pfizer semnat în mai 2021“

08 Dec 2023 655

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă, la DNA în dosarul vaccinurilor anti-Covid 19

08 Dec 2023 699

Oficial de la DNA Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor anti-Covid 19

08 Dec 2023 632

Oficial de la DNA Fostul premier, Florin Cîțu, urmărit penal în cazul achiziției de vaccinuri anti-Covid 19

06 Dec 2023 685

Florin Cîțu, despre dosarul aflat la DNA „Mi-am îndeplinit atribuţiile de prim-ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare. Am încredere în justiţie“

06 Dec 2023 681

Fostul premier Florin Cîţu s-a prezentat la sediul DNA! Va fi sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19

06 Dec 2023 708

Ministrul Sănătăţii România are de primit 1,2 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la Moderna

05 Dec 2023 652

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României. Dintre acestea, 10 milioane au expirat

25 Nov 2023 908

BioNTech și Pfizer anunță că au încheiat cu succes a doua fază a testării unui vaccin împotriva gripei și COVID-19

26 Oct 2023 796

INSP 100 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în săptămâna 16 - 22 octombrie cu Pfizer Omicron

23 Oct 2023 891

INSP Peste 16 milioane de doze de vaccin au fost administrate, de la începutul campaniei

16 Oct 2023 919

Noua campanie de informare a Ministerului Sănătății! Alexandru Rafila - „Pandemia a scăzut încrederea în vaccinare“

03 Aug 2023 842