Justitie

Valentin Preda, fostul consilier al lui Mazăre, şi Dan Emil Manolachi, fost angajat DNA, condamnaţi

Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Ştefan Mazăre în perioada în care acesta a fost edilul-şef al oraşului, a fost condamnat azi de Curtea de Apel Bucureşti.

Iată ce a decis instanţa

„Condamnă pe inculpatul Preda Răducu-Valentin la pedeapsa de 4 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 5 ani închisoare, pentru săvârţirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 5 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare“.

În cauză, Dan Emil Manolachi, fost angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Poliţiei Judeţului Constanţa, a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani de închisoare, pentru favorizarea infractorului. „Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 7 ani închisoare, pentru comiterea infracşiunii de divulgare a secretului care periclitează siguranţa statului. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de foloase necuvenite, în formă continuată. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că aplică inculpatului pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 7 ani închisoare, la care adaugă sporul de 1 an închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 8 ani închisoare“, potrivit minutei judecătoreşti.

Curtea de Apel Bucureşti a mai aplicat următoarele pedepse

Elena-Simona Hulubariu - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
 
Geanina-Lavinia Cazan, fost şef al Cabinetului secretarului de stat Răducu Preda şi fost director comercial al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile SA - 2 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă.
 
 Tudor-Gabriel Bohâlţeanu, consilier personal al ministrului Transporturilor - 5 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă, în formă continuată.
 
Cătălin Radu - 2 ani închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare.
 
Caunii Andrei-Ştefan - reprezentant al unei societăţi pe acţiuni, 3 ani închisoare, pentru cumpărare de influenţă. Condamnă pe acelaşi inculpat la 4 ani închisoare, pentru instigare la spălarea banilor. Achită pe acelaşi inculpat, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Contopeşte pedepsele închisorii, astfel că inculpatul va executa pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 4 ani închisoare, la care adaugă sporul de 6 luni închisoare, urmând ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare.
 
Achită pe inculpatul Vasile Octavia-Mihaela, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru spălarea banilor. Dispune suspendarea condiţionată, pe durata termenului de încercare de 5 ani.
 
Achită pe inculpatul Irofte Marius, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Preda Răducu-Valentin a aparatului fotografic marca "Olympus" FE-300, de culoare negru, seria .., ridicat în baza procesului-verbal din data de 19.II.2013, de percheziţie corporală şi autoturism, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi a documentului clasificat, ridicat de la inculpatul Manolachi Dan-Emil, în baza procesului-verbal din data de 19.XI.2013, de percheziţie domiciliară, întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (filele 283-285, volumul 1, dosar de urmărire penală. În temeiul art.118, alin.1, litera d din vechiul Cod penal, ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpatul Caunii Andrei-Ştefan, în calitate de reprezentant legal al părţii responsabile civilmente S.C. "..." S.R.L. (fostă S.C. "..." S.R.L.), a sumei de 1.123.762,40 lei, remisă pentru cumpărarea influenţei“, potrivit minutei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„La data de 28.11.2012, inculpatul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea unei infracțiuni flagrante de trafic de influență, l-a înștiințat, pe inculpatul Preda Răducu Valentin să nu se întâlnească cu inculpatul Bohâlţeanu Tudor Gabriel care urma să-i remită suma de 50.000 de euro - persoane vizate de cercetări - divulgând astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte. Această sumă de bani urma să-i fie remisă prin intermediul inculpatei Hulubariu Simona Elena și reprezenta doar o parte din cei 200.000 euro pretinși de inculpatul Preda Răducu Valentin de la inculpatul Caunii Andrei Ştefan. Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR și o altă societate comercială“.

„În contul aceleiași sume de bani, în cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Preda Răducu Valentin trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeași persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27.11.2012, pentru una dintre ele.
În acest sens inculpata Cazan Geanina Lavinia, în calitate de sef al cabinetului secretarului de stat, inculpatul Preda Răducu Valentin, la solicitarea acestuia din urmă, în a doua decadă a lunii noiembrie 2012, în mai multe rânduri, l-a chemat pe unul dintre martori la cabinetul inculpatului anterior amintit, cerându-i să facă plata facturilor emise.
Pentru a disimula suma de 200.000 euro, care urma a fi remisă inculpatului Preda Răducu Valentin, inculpata Vasile Octavia Mihaela, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii Andrei Ştefan, a întocmit un document, semnat și de Radu Cătălin, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile la care se făceau referire nu au fost prestate. Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleași firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 02.07.2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepționarea unor servicii de către societatea în care își desfășura activitatea.
Sumele de bani amintite mai sus amintite au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28.11.2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale“, se mai arată în rechizitoriu.

„În aceeași calitate, de ofițer de poliție judiciară, delegat într-un dosar penal, la data de 18.02.2013, inculpatul Manolachi Dan Emil, a fotografiat, documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda Răducu Valentin, care intenţiona să le transmită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal. Pentru aceste „servicii” inculpatul Preda Răducu Valentin urma să-l ajute pe inculpatul Manolachi Dan Emil să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să-l sprijine în ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul IPJ Constanţa. De asemenea, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunțător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obţină o soluţie favorabilă martorului respectiv“, conform DNA.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Înalta Curte s-a pronunțat în dosarul lui Valentin Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre

17 Sep 2018 934

Cine sunt judecătorii care vor decide libertatea lui Elan Schwartzenberg. Unul este din Constanţa

27 Jul 2018 1076

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, a scăpat de controlul judiciar

03 Jul 2018 991

Răducu Preda, fostul consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar

31 May 2018 1419

Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători din România părăseşte sistemul

16 May 2018 1109

Judecătoarea Angela Dragne iese la pensie. Printre „clienţi“, Liviu Dragnea, Elena Udrea şi Radu Mazăre

15 May 2018 1809

Dan Emil Manolachi, fost ofiţer în DNA şi în IPJ Constanţa, eliberat condiţionat. Decizia este definitivă

22 Feb 2018 844

Plantaţie de cireşi în localitatea Nicolae Bălcescu. Legăturile investitorului cu Valentin Preda, fost secretar de stat şi fost consilier al lui Mazăre

02 Feb 2018 2606

DIICOT. Bărbați prinși în flagrant în timp ce încercau să vândă droguri. Ce spun procurorii

31 Jan 2018 965

Valentin Răducu Preda rămâne sub control judiciar

29 Jan 2018 1132

Valentin Preda ar fi plecat în Madagascar cu Radu Mazăre. Azi, în atenţia magistraţilor Curţii Supreme

26 Jan 2018 1547

Anunț și despre Valentin Preda Victor Ciutacu a vorbit astăzi cu Radu Mazăre. Ce a transmis din Madagascar fostul primar al Constanței

02 Jan 2018 6207

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupție despre Radu Mazăre și Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

02 Jan 2018 8663

S-a decis! Curtea Constituţională va fi sesizată în dosarul lui Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

22 Dec 2017 1543

Înalta Curte sesizează CCR la cererea lui Valentin Răducu Preda

03 Nov 2017 1531

Înalta Curte, hotărâre definitivă în dosarul lui Valentin Răducu Preda

30 Oct 2017 1965

A judecat dosarul „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“ Judecătoarea Ana Maria Dascălu, în atenţia preşedintelui României

14 Oct 2017 1222

A judecat dosare „grele“. Unele de la Constanţa Judecătoarea Ana Maria Dascălu, de la Curtea Supremă, iese la pensie

11 Oct 2017 1244

Valentin Răducu Preda rămâne sub control judiciar!

26 Jul 2017 1379

Secrete şi siguranţa statului! Cine sunt magistraţii care îl vor judeca pe Răducu Preda, fostul consilier al primarului Radu Mazăre

21 Jul 2017 1853

Valentin Răducu Preda merge la Curtea Supremă. Condamnat pentru divulgarea secretului care periclitează siguranţa statului

01 Jun 2017 2153

adevarul.ro Cât timp i-a luat „cârtiţei“ din DNA să fotografieze informările SRI privind firma Tel Drum

31 May 2017 2392

Îl judeca pe Valentin Preda, fost consilier al primarului Constanţei Daniela Panioglu, de la Curtea de Apel Bucureşti, suspendată trei luni

07 Apr 2017 1618

Valentin Răducu Preda, menţinut sub control judiciar de judecătoarea Daniela Panioglu (rechizitoriu)

04 Mar 2017 1612

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională Valentin Răducu Preda nu scapă de judecătoarea Daniela Panioglu (rechizitoriu)

25 Jan 2017 3181

Valentin Răducu Preda, menţinut sub control judiciar de judecătoarea Daniela Panioglu (rechizitoriu)

31 Oct 2016 1837

Valentin Preda rămâne sub control judiciar. A fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi consilierul lui Mazăre (rechizitoriu)

16 Aug 2016 1572

Ana Maria Dascălu, de la ÎCCJ, cerere importantă la CSM. A judecat dosare cu nume grele de la Constanţa

27 Jun 2016 1582

Un nou termen în dosarul lui Valentin Preda, acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională (rechizitoriu)

24 Jun 2016 1564

Valentin Preda, menţinut sub control judiciar de judecătoarea Daniela Panioglu (rechizitoriu)

04 Jun 2016 1736

Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi ex-consilier al lui Radu Mazăre, sub control judiciar (rechizitoriu)

04 Apr 2016 2383

Hotărâre definitivă pentru Valentin Preda, acuzat de divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională (rechizitoriu)

18 Feb 2016 2143

UPDATE. Secrete şi securitate naţională Valentin Preda, ex-consilierul fostului primar al Constanţei, pus sub control judiciar

08 Feb 2016 2159

Înlocuitorul lui Valentin Preda la ministerul Transporturilor a ajuns la ministerul Fondurilor Europene

08 Oct 2015 1681

ANR poate ajunge la Curtea de Arbitraj de la Londra Concesionarea Pavilionului Românesc, o afacere ce poate costa statul 12 milioane de euro

22 Sep 2015 3668

Valentin Preda şi Stelian Cojocaru, artizanii „privatizării“ Autorităţii Navale Române şi a învăţământului de marină

21 Sep 2015 3734

Cu executare pentru fostul şef al Gărzii Financiare Constanţa Toţi poliţiştii din DNA, puşi sub urmărire şi suspectaţi de divulgarea de informaţii (motivare)

02 Sep 2015 4210

B1 Tv "Cine făcea parte din mafia lui Mazăre". Foşti şi actuali şefi ai Portului Constanţa, în vizorul DNA

23 Jul 2015 2267

Printre „clienţi“, Constantinescu şi Preda Judecătoarea Daniela Panioglu cere să-i fie apărată independenţa profesională

26 May 2015 1339

O fostă asociată a lui Valentin Răducu Preda modifică imobilul de pe strada Sfântul Ioan Damaschin

15 May 2015 3114

În buza lacului Siutghiol Fostă asociată cu Valentin Preda, ex-consilierul lui Radu Mazăre, pregăteşte o nouă investiţie imobiliară

04 May 2015 3646

Un secretar de stat, membru PSD Constanţa, ar fi cerut bani unui afacerist, în contextul campaniei electorale (rechizitoriu)

23 Mar 2015 3363

Periclitarea securităţii naţionale Primarul, liber! Judecata fostului consilier Valentin Preda, amânată (rechizitoriu)

19 Mar 2015 1290

Rechizitoriu Trimitere în judecată Valentin Preda, fost consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre (document)

16 Mar 2015 3304

Secrete de stat la schimb pentru o funcţie de conducere în IPJ Constanţa. Dosarul, amânat pentru 18 martie (document)

27 Feb 2015 1832

Mihaela Becker construieşte un imobil de apartamente pe strada Sfântul Ioan Damaschin

26 Nov 2014 2004

Peste 15 ani de temniţă Fostul şef al Gărzii Financiare Constanţa, cu speranţe la Curtea de Apel Bucureşti (document)

12 Nov 2014 3124

Curtea Supremă a decis Începe judecata lui Răducu Preda, fostul consilier al primarului Radu Mazăre (document)

07 Nov 2014 2152

„A căzut“ şi fostul şef al gardiştilor din Constanţa Fronea, condamnat cu executare alături de şeful său, Sorin Florea

22 Oct 2014 4100

Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională Judecata fostului consilier al primarului Mazăre, amânată (documente)

20 Oct 2014 2094