Veste bună pentru Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD!



Tribunalul București a constatat neregularitatea rechizitoriului prin intermediul căruia a fost trimis în judecată Nicolae-Liviu Dragnea, fostul președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD!
 
Tribunalul a exclus din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor: - Burci Cristian, Burci Carlo și Erica Hillard.
 
Mai mult, instanța a decis ca în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate procurorul DNA să remedieze „neregularităţile actului de sesizare“ şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
 
Liviu Dragnea este acuzat în prezenta cauză de trafic de influență (două fapte) și de folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
 
Pe scurt, este vorba despre dosarul lui Liviu Dragnea în SUA, în 2017, la Ceremoniei de învestire a lui Donald Trump, fostul președintelui SUA.
 
Decizia oficială a Tribunalului București   
 

Admite în parte cererile şi excepţiile formulate în procedura de cameră preliminară. Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 130/P/2018 din data de 14.05.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dragnea Nicolae-Liviu, Burci Cristian-Ionel, Burci Carlo-Robert, Belcea Dan-Valentin şi Dimitrescu Gheorghe. Exclude din materialul probator înscrisurile cuprinzând audierea de către FBI a numiţilor: - Burci Cristian din data de 19.12.2018 - filele 69-74 în limba română şi filele 158-163 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris - filele 75-90 în limba română şi filele 164-183 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală; - Burci Carlo din data de 06.02.2019 - filele 91-99 în limba română şi filele 184-192 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi e-mail-urile ataşate acestui înscris - filele 100-113 în limba română şi filele 193-206 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală; - Erica Hillard din data de 08.11.2018 - filele 50-53 în limba română şi filele 139-142 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală şi înscrisul aflat la fila 54 în limba română şi fila 143 în limba engleză, vol. 6 al dosarului de urmărire penală. Respinge ca nefondate celelalte cereri şi excepţii. O copie de pe încheierea motivată va fi comunicată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupție, potrivit art. 345 alin. (2) C. proc. pen. În baza art. 345 alin. (3) C. proc. pen., în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare şi va comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. În baza art. 29 alin. (5) din Legea 47/1992 privind organizarea si funcționarea Curții Constituționale, republicată, respinge ca inadmisibilă cererea de sesizare a Curţii Constituționale cu excepția de neconstituâionalitate a dispoziţiilor art. 170 alin. (1) şi alin. (2) lit. a) C. proc. pen., invocată de inculpatul Belcea Dan Valentin, prin apărător. Cu drept de contestaţie în condiţiile art. 347 C. proc. pen. în ceea ce priveşte soluţia dată cererilor şi excepţiilor. Cu drept de recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca inadmisibilă a cererii de sesizare a Curţii Constituționale. Pronunţată în şedinţă de cameră de consiliu

 Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

 

În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
 
- Asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare, - asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte.


 
 
„Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri)“, potrivit DNA.
 
„De asemenea, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu a mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai - iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA. În acest context, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România“, se mai arată în ancheta procurorilor.
 
Tot în actul de sesizare a instanței se mai arată că „Liviu Dragnea a fost perceput public timp de doi ani și jumătate, în perioada decembrie 2016 - mai 2019 ca fiind cel mai influent politician român, prin puterea decizională și autoritatea de care s-a bucurat la nivelul executivului și cvasitotalității aparatului de stat din România“.
 
„Trebuie accentuat faptul că pentru orice politician, accesul la nivelul cel mai înalt al administrației americane reprezintă în sine un folos nepatrimonial de o consistență și calitate deosebite, fiind de notorietate faptul că valori precum credibilitatea sau recunoașterea internațională reprezintă atribute intrinseci ale personalității oricărui politician de succes. În concret, accesul și deschiderea la nivelul noii administrații prezidențiale americane presupuneau atât facilitarea unor întâlniri cu înalți oficiali americani, inclusiv cu președintele SUA, cât și crearea unui mecanism de comunicare și promovare și a Guvernului României prin intermediul unor lobby-ști și consultanți politici americani“, potrivit rechizitoriului.
 
Procurorii DNA arată că, în data de 18 ianuarie 2017, începând cu ora 21.00, Liviu Dragnea a participat la o cină privată organizată la un hotel din Washington. În cadrul acestui eveniment și-a făcut apariția (....), care s-a așezat la o masă din apropiere, după care s-a ridicat de la masa sa și s-a așezat la masa președintelui ales al SUA, cu care a discutat în continuare și pe care l-a rugat la un moment dat să îi salute pe oaspeții săi din România.
 
Imediat, lui Liviu Dragnea și (....) li s-a transmis că sunt invitați să ia loc la masa sa, iar aceștia au schimbat câteva replici de curtoazie cu președintele SUA, timp în care s-au efectuat și câteva fotografii care surprind momentul când Liviu Dragnea dă mâna cu Donald Trump.
 
La scurt timp, în data de 19 ianuarie 2017, pe contul de socializare Facebook deținut de Liviu Dragnea au fost postate fotografiile efectuate.
 
Tot în rechizitoriul DNA se mai precizează că „în perioada mai - octombrie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de inculpatul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe)“.
 
„Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe primul în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat“, potrivit DNA.
 
Conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1658

Falimentul fermei de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, amânat pentru la anul

06 Oct 2023 1339

UPDATE! Liviu Dragnea ar fi avut probleme de sănătate (VIDEO)

25 Sep 2023 1164

Falimentul Fermei Salcia SA amânat pentru luna octombrie

09 Jul 2023 1381

Ferma de porci Salcia SA, care a aparţinut fiului lui Liviu Dragnea, a intrat în faliment!

07 Feb 2023 3464

Moștenirea de milioane de euro de la Constanța a Institutului Pasteur, deținută de un SRL administrat de nașul lui Dragnea Jr., scoasă la licitație de lichidatorul judiciar

25 Jan 2023 3681

Noul dosar al lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, a ajuns la instanță!

24 Oct 2022 1377

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA

17 Oct 2022 1294

Tribunalul București a stabilit când se va pronunța în dosarul lui Liviu Dragnea

13 Oct 2022 1410

Tribunalul București, în pronunțare în dosarul lui Liviu Dragnea!

29 Sep 2022 1602

Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD, așteptat în instanță! (RECHIZITORIU)

13 Sep 2022 1540

Insolvența fermei de porci controlată de Dragnea, amânată pentru la anul!

09 Sep 2022 1461

Liviu Dragnea, așteptat azi la Tribunalul București (DOCUMENT)

30 Jun 2022 2014

Liviu Dragnea invitat la ședința BPN a PNȚCD

15 May 2022 2595

Liviu Dragnea, veste de la Tribunalul București (DOCUMENT)

03 May 2022 1855