Vești proaste în plină criză de coronavirus! Un medic a fost obligat să achite Spitalului Județean contravaloarea burselor de rezidențiat


Vești proaste în plină criză de coronavirus pentru un medic care a lucrat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea! Vineri, judecătorii Curții de Apel Constanța au decis, prin menținerea unei hotărâri a Tribunalului Tulcea, obligarea unui medic să achite Spitalului Județean Tulcea  suma de 28.000 de lei. Banii reprezintă contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate de către medicul în cauză în perioada 01 ianuarie 2014 – 19 iulie 2018, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective a debitului. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Așa cum precizam și în edițiile anterioare, Tribunalul Tulcea a decis și în alte dosare obligarea mai multor medici să plătească în favoarea Spitalului Judeţean Tulcea diverse sume de bani reprezentând contravaloarea burselor încasate în perioada rezidenţiatului 
 
Spre exemplu, în dosarul 1260/88/2019, judecătorii Secţiei civilă de contencios administrativ şi fiscal din Tribunalul Tulcea, prin decizia 1600/2019, au obligat un medic să plătească în favoarea Spitalului Judeţean Tulcea suma de 28.569 lei reprezentând contravaloarea burselor încasate în perioada rezidenţiatului, respectiv în perioada cuprinsă între data de 01.01.2014-16.11.2017, sumă actualizată cu indicele de inflaţie la data plătii efective. Totodată, instanţa a respins capătul de cerere privind actualizarea sumei de 28.569 lei cu dobânda penalizatoare stabilită pentru obligaţii fiscale. De asemenea, într-un alt dosar (1264/88/2019), instanţa din Tulcea, prin decizia 1601/2019, a decis obligarea unui alt medic la plata către Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea a sumei de 27.565 lei reprezentând contravaloarea burselor de rezidenţiat încasate în perioada 01.12.2012-01.04.2018, actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective a debitului. Dosarele mai sus precizate se află pe rolul Curții de Apel Constanța în vederea soluționării.
 
Revenind la decizia de vineri a Curții de Apel Constanța, în motivarea cererii, oficialii Spitalului Județean Tulcea au arătat că medicul a fost încadrat ca medic rezident pe post începând cu data de 01 ianuarie 2014, conform contractului individual de muncă nr. (...) 2014. Încetarea Contractului individual de muncă s-a produs la data de (...).2018, conform Deciziei nr. (...).07.2018 ca urmare a demisiei medicului.
 
Oficialii Spitalului Județean Tulcea au menționat că, potrivit art. M pct.6 și 7 din contractul individual de muncă nr. (...).2014, medicul trebuia ca, după terminarea perioadei de pregătire în rezidențiat, să lucreze o perioada de ani cel puțin egală cu perioada rezidențiatului, în unitatea sanitară, iar în caz contrar angajatul era obligat să restituie cheltuielile făcute cu pregătirea sa.
 
„În privința salariilor primite în perioada de rezidențiat s-a pronunțat Înalta Curte de Casație și Justiție a României, care a emis Decizia nr. 5/16.02.2015, însă, în perioada pregătirii în rezidențiat, Spitalul Județean Tulcea a asigurat medicului pe lângă salarii, burse de studii. O.U.G nr. 103 din 14 noiembrie 2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, prevede la art. 18 că,  " (1) începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei“, se mai arată în acțiunea Spitalului Județean Tulcea
 
În continuare, s-a mai precizat că bursa de rezidențiat prevăzută la alin. (1) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit și nu constituie bază de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru șomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă și boli profesionale.
 
„Totodată, Ordinul nr. 167 din 13 februarie 2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 18 din O.U.G. nr. 103/2013 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice stabilește la art. 12: (1) Unitățile angajatoare din subordinea autorităților publice locale primesc sumele aferente plății bursei de rezidențiat solicitate prin cererea de finanțare, pe bază de contract încheiat cu direcțiile de sănătate publică. Articolul nr. 1 la alin. 2 din Normele metodologice, reia textual prevederile art. 18 din O.U.G. nr. 103/2013: (2) Bursa de rezidențiat nu face parte din salariul brut, nu este supusă impozitului pe venit și nu constituie bază de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru șomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă și boli profesionale“, potrivit acțiunii Spitalului Județean Tulcea.

 
Oficialii unității sanitare a mai aratat că bursa acordată conform prevederilor legale citate mai sus și a cărei restituire o solicită, este echivalentul unei burse de studii, fiind condiționată de veniturile obținute lunar de către medicii rezidenți și de valabilitatea contractului individual de muncă. De această bursă pot beneficia numai medicii/farmaciștii rezidenți care urmează un rezidențiat pe post sau pe loc.
 

Finanțarea este acordată prin Direcțiile de Sănătate Publică de la Ministerul Sănătății, iar Direcțiile de Sănătate Publică încheie contracte cu unitățile sanitare care au încadrați medici sau farmaciști rezidenți și virează lunar spitalelor angajatoare, în urma situațiilor salariale comunicate de către spitale - bursele pentru medicii și farmaciștii rezidenți.
 
Oficialii Spitalului Județean Tulcea au mai susținut că bursa nu are nici o legătură cu salariul rezidentului - în afara faptului că acordarea sa depinde de mărimea salariului obținut de medicul rezident.
 
„Această bursă este un stimulent financiar acordat medicilor rezidenți care sunt: rezidenți pe locuri care au încheiat contract individual de muncă pe durată determinată cu unitatea sanitară, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare; rezidenți pe post care au încheiat contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare; rezidenții care își reiau activitatea ca urmare a încetării situațiilor de suspendare a contractului individual de muncă. Astfel, aceasta remunerare nu reprezintă plata unei alte forme de învățământ. Mai mult, acordarea acestui stimulent financiar este permisă numai dacă medicii rezidenți se află în mod efectiv în pregătire de rezidențiat pentru obținerea unei specializări medicale, având contractul de muncă valabil încheiat, nesuspendat“, conform acțiunii din instanță.
 
Sursa text: rolii.ro

 
Citește și
 
Radiografia unui proces cu o miză de 30 de milioane de euro
Medic constănțean, acuzat de moartea unei paciente. Ce decizii au luat judecătorii


Coronavirus. Sfaturi utile Ce facem cu hainele de pe noi când intrăm în casă
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spitalul Orășenesc Hârșova, județul Constanța angajează! Ce posturi sunt scoase la concurs

05 Feb 2024 861

Ateș Casimceali, consilier local PNL la Primăria Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

29 Jun 2023 1808

[Medici buni] Dr. Taliana Camburu, medic dermatolog la MedLife Constanța - „Să depistezi un melanom în stadiu incipient, să-l excizezi și să poți să-i spui pacientului că e vindecat e extraordinar!”

16 Jun 2023 3437

Atac sângeros la Suceava! O femeie, medic rezident, înjunghiată de soţul cu care este în divorţ

12 May 2023 1061

Medic din Cluj-Napoca, arestat pentru agresiune sexuală asupra unui copil de 12 ani

17 Jun 2022 1735

Tentativă de omor în Cluj. Un medic rezident din Franţa a înjunghiat un doctor din Maroc

23 Feb 2022 1646

Se cer daune impresionante! Un pacient a dat în judecată Spitalul Județean Constanța, pentru că a fost operat de un medic rezident

11 Jan 2022 12675

Mărturii cutremurătoare din secțiile ATI Covid. „M-am speriat, m-am panicat așa puțin” (VIDEO)

17 Nov 2021 1836

Sportiv, dar și medic Antoanela Manac, pe locul cinci la Campionatul Mondial de Aquatlon. Constănțeanca, în cărți pentru Beach Games

04 Nov 2021 3076

Antoanela Manac. Medic și sportiv Campioana din Constanța, între triatlon și sala de operație. Din gardă, la antrenament! (galerie foto)

24 Jul 2021 4311

Constanţa Campioana Antoanela Manac a ratat la mustaţă prezenţa la Jocurile Olimpice. Prima în afara listei!

21 Jun 2021 4834

Campioana din Constanţa Triatlonista Antoanela Manac îşi începe activitatea de medic rezident

18 Dec 2020 5586

Medic psihiatru, chemat la judecată. Câți bani i se cer și de ce

28 Apr 2020 4008

Încă un medic a fost obligat să achite Spitalului Judeţean contravaloarea burselor de rezidenţiat

24 Dec 2019 1842

Medic obligat să achite Spitalului Judeţean contravaloarea burselor de rezidenţiat. Povestea din instanţă

16 Nov 2019 8639