Justitie

Victor Sandu, fostul director general al Administrației Naționale Apele Române, reținut de DNA

 
  • Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 3 august 2020, a inculpaților:

SANDU VICTOR, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.
Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.
Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.
Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.


La data de 4 august 2020, inculpatul SANDU VICTOR și coinculpatul om de afaceri sunt prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Victor Sandu a fost eliberat din funcția de director general al ANAR. Nicolae Bărbieru a fost numit în locul lui

16 Mar 2016 2448

Victor Ponta Regret plecarea lui Sandu Mazăre din PSD

23 Feb 2015 1322

Două medalii pentru România la British Invention Show

26 Oct 2014 1182

Răzvan Burleanu va fi reclamat luni la DNA Ce i se reproşează preşedintelui FRF

19 Oct 2014 1293

Victor Piţurcă ar putea fi dat afară Înainte de meciul cu Ungaria, FRF pregăteşte un nou selecţioner la echipa naţională

10 Oct 2014 1273

ANM Zona Dobrogei va fi cea mai afectată

29 Jan 2014 5102

Numãr unic dosar 32332/212/2012

27 Dec 2012 758

Eleva Liceului Ovidius, certificat de merit la Olimpiada Internaţională de Biologie

16 Jul 2012 1244

Raluca Sandu şi-a făcut plaja la Mamaia

18 Jun 2011 1586

Piţurcă, noul selecţioner al echipei naţionale

14 Jun 2011 802