Virginia Uzun, fosta șefă a SPIT Constanţa, condamnată definitiv (Oficial)

  •  Dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa.

Virginia Uzun, fosta șefă a Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale Constanţa, a fost condamnată azi la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. 

Deczia este definitivă și a fost luată de judecătorii Marius Damian Mitea și Ciprian Coadă, de la Curtea de Apel Constanța.

Tot în acest dosar, Bogdan Andrei Coronea, la data presupuselor fapte preşedinte al unei asociaţiei, a luat azi doi ani și zece luni de închisoare tot cu suspendare.  

Raşid Ghiulendan, la data presupuselor fapte şef al compartimentului Resurse Umane din cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale Constanţa, și Carmen Aurelia Trentea Tatu, la data presupuselor fapte director executiv adjunct în cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale al municipiului Constanţa, au fost achitate. 

În primă instanță, toți inculpații au fost achitați de Antoneta Ardeleanu, judecător în Tribunalul Constanța. 

 Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În intervalul noiembrie – decembrie 2017, inculpata Uzun Virginia, în calitatea menționată mai sus, cu rea credință, a îndeplinit cu încălcarea legii acte ce țin de atribuțiile de serviciu în legătură cu derularea ilegală și fictivă a două contracte încheiate între Serviciul Public de Impozite și Taxe (S.P.I.T.) Constanța, în calitate de achizitor, și asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan, în calitate de prestator, ce aveau ca obiect organizarea de seminarii de formare profesională pentru angajații instituției publice.


Serviciile respective, care nu au fost prestate în fapt, au fost contractate și plătite ilegal de către S.P.I.T. Constanța, în condițiile în care asociația reprezentată de inculpatul Coronea Bogdan nu era autorizată să organizeze cursuri de formare profesională.

Aceste aspecte au condus la efectuarea unor plăți ilegale în valoare totală de 36.000 lei, ce constituie un prejudiciu pentru Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța și totodată un folos necuvenit pentru asociația “prestatoare” a serviciilor respective.

Efectuarea plăților ilegale a fost posibilă cu ajutorul dat de inculpatul Coronea Bogdan-Andrei care a facturat prestarea unor servicii de formare profesională fictive, precum și de inculpatele Trentea Tatu Carmen Aurelia și Rașid Ghiulendan care, în calitățile menționate mai sus, au semnat contractele și au ordonanțat la plată cursurile respective.

În același context, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a emis, în calitate de președinte al asociației, certificate de participare false, pentru un număr de 30 de persoane (inclusiv pentru inculpații Uzun Virginia, Rașid Ghiulendan și Trentea Tatu Carmen Aurelia).
În perioada derulării primului contract de formare profesională, din noiembrie 2017, inculpatul Coronea Bogdan-Andrei a remis inculpatei Uzun Virginia un card bancar aferent contului curent al asociației pe care o conducea, pentru ca aceasta din urmă să extragă și să folosească pentru sine diverse sume de bani, care au totalizat 9.500 lei.


Oficial de la Curtea de Apel 

Condamnă inculpata Uzun Virginia la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică, pe o durată de 2 ani, potrivit art.68 alin.1 lit. b Cod penal, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani și 8 luni închisoare aplicată inculpatei Uzun Virginia pe un termen de supraveghere de 3 ani.
Dispune ca pe durata termenului de supraveghere inculpata să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 lit. b Cod penal, impune inculpatei să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Direcției de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanța sau Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Condamnă inculpatul Coronea Bogdan la pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe o durată de 2 ani, potrivit art.68 alin.1 lit. b Cod penal, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu. Condamnă inculpatul Coronea Bogdan la pedeapsa de 6 luni închisoare (30 de acte materiale, în referire la emiterea în fals a unui număr de 12 certificate, respectiv 18 certificate ce atestă participarea la sesiunile de formare profesională din perioada 02-05.11.2017 și în data de 19.12.2017), pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 8 luni închisoare, la care adaugă un spor de 2 luni închisoare, reprezentând o treime din pedeapsa ce nu se execută, în final inculpatul Coronea Bogdan urmând a executa pedeapsa rezultantă de 2 ani și 10 luni închisoare.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani și 10 luni închisoare aplicată inculpatului Coronea Bogdan pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, conform art.92 alin.1 Cod penal. În baza art.93 alin.1 Cod penal, dispune ca pe durata termenului de supraveghere inculpatul să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art.93 alin.2 lit. b Cod penal, impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

Dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 90 de zile în cadrul Direc?iei de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanța sau Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Dispune desființarea unui număr de 30 de certificate de participare la sesiunile de formare profesională (workshop) emise pentru un număr de 12 persoane din perioada 02-05.11.2017 și pentru un număr de 18 persoane în data de 19.12.2017.

Înlătură din cuprinsul sentinței penale apelate dispozițiile privind restituirea către inculpata Rașid Ghiulendan a sumei de 36.375 lei de către SPIT Constanța, pusă la dispoziția acestei instituții prin serviciul CN Poșta Română SA.

Înlătură din cuprinsul sentinței penale atacate celelalte dispoziții contrare deciziei penale de față și menține restul dispozițiilor acesteia. 

efinitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25.11.2020.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drepturi salariale SPIT contestă victoria fostului director Carmen Aurelia Trentea Tatu

15 Nov 2021 2415

După achitarea din dosarul DNA Victorie în instanță pentru Carmen Trentea Tatu, fost director adjunct al SPIT Constanța

27 Sep 2021 3924

Asociația soțului Virginei Uzun a semnat cu o firmă din București un contract de 1,5 milioane de lei

10 Jun 2021 4105

Înalta Curte i-a respins acțiunea Virginiei Uzun, fosta șefă a SPIT Constanţa, condamnată definitiv pentru abuz în serviciu

19 May 2021 3786

Curtea Supremă, în pronunțare în cazul Virginiei Uzun, fosta șefă a SPIT Constanța

07 May 2021 2517

Cererea Virginiei Uzun, fosta șefă a SPIT Constanța, admisă în principiu la Înalta Curte

25 Mar 2021 4433

Doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu Cazul Virginia Uzun, fosta șefă a SPIT Constanța, la Curtea Supremă

08 Mar 2021 2335

Pronunțare amânată în dosarul angajaților SPIT, achitați în primă instanță

05 Nov 2020 2201

#alegerilocale2020 Virginia Uzun, candidatul PSD la funcția de primar al orașului Eforie, a depus listele de semnături necesare validarii candidaturii

18 Aug 2020 3208

Virginia Uzun, noul președinte al organizației Eforie a Partidului Social Democrat

11 Jul 2020 3980

Toți angajaţii din fruntea SPIT Constanţa, trimiși în judecată de DNA, achitați (minută)

26 Nov 2019 4275

Începe judecata angajaţilor din fruntea SPIT Constanţa deferiţi justiţiei de către DNA

06 Dec 2018 2949

Angajaţi din fruntea SPIT Constanţa, trimişi în judecată de către DNA Constanţa

04 Jul 2018 7830

Contract pentru şapte luni Cât plăteşte SPITVBL Constanţa pentru mentenanţa echipamentelor informatice (document)

16 May 2017 3531

Activitatea Comisiei de analiză a SPIT a încetat Divergenţe şi orgolii. Consilierii vor face rapoarte separate. Se clatină scaunul Virginiei Uzun?

12 May 2017 3771