Zarafina Puiu, procurorul SIIJ ce-l ancheta pe şeful DNA Constanţa, îndepărtată din sistem

Fost adjunct al Parchetului Tribunalului Constanţa, procurorul Zarafina Puiu a avansat ulterior la Parchetul Curţii de Apel Constanţa pentru ca, în final, să devină anchetator în cadrul structurii speciale a Parchetului General, respectiv Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – SIIJ.

În această vară, magistratul constănţean a solicitat Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii avizul anual pentru rămânerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani. Avea la dosar avizul pozitiv emis în acest sens de colegiul de conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în subordinea căruia se află. În martie, un alt magistrat aflat într-o situaţie similară primise avizul pozitiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM pentru a putea rămâne în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani.
În cazul procurorului constănţean, însă, lucrurile au stat altfel. Secţia pentru procurori a refuzat să îi acorde avizul anual pentru rămânerea în funcţie. Ca o menţiune, cu o zi înaintea şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, magistratul Zarafina Puiu l-a citat la sediul SIIJ pe procurorul şef al DNA Constanţa, magistratul Andrei Bodean, pentru a-l audia ca suspect.

Pentru a reveni la avizul CSM, Secţia pentru procurori a respins, aşa cum spuneam, solicitarea privind rămânerea în funcţie a Zarafinei Puiu.
Ulterior, procurorul constănţean a atacat hotărârea CSM la Curtea de Apel Bucureşti, unde a primit câştig de cauză. De altfel, pe parcursul judecătorii procesului la Bucureşti, a contat mult faptul că Secţia pentru procurori nu a motivat hotărârea contestată.

Hotărârea, nemotivată nici la proces


Mai precis, pe Portalul de jurisprudenţă www.rolii.ro, se arată faptul că „instanţa a acordat pârâtului (nr., CSM – Secţia pentru procurori) termen două săptămâni pentru redactarea hotărârii, termen suficient şi rezonabil pentru a se proceda la motivarea actului, cu atât mai mult cu cât alte hotărâri pronunţate în aceeaşi dată, respectiv la data de 11 iunie 2019, au fost deja motivate, aşa cum se poate observa de pe site-ul Consiliului, respectiv Hotărârile nr. (...), care nu fac însă obiectul unor contestaţii judiciare; din această perspectivă prioritizarea motivării hotărârilor pronunţate la aceeaşi dată este cel puţin discutabilă“.
Se mai arăta în decizia Curţii de Apel Bucureşti faptul că, potrivit sursei citate, „Curtea apreciază că această obligație legală de motivare a hotărârilor secției trebuie exercitată cu bună credință, în termen rezonabil, mai ales în situația în care acestea fac obiectul unei contestații judiciare, iar instanța a solicitat expres acest lucru, și din perspectiva asigurării unui acces la justiție și a unui proces echitabil reclamantei, care trebuie să aibă vocația posibilității de a-i fi soluționată cererea până la împlinirea vârstei de 65 de ani“.

Totodată, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au mai arătat că, la termenul din data de 4 iulie, reprezentantul CSM a depus în instanţă completarea la întâmpinare, dar nu şi motivarea hotărârii prin care s-a acordat avizul negativ procurorului Zarafina Puiu. „La interpelarea instanţei, [acesta] a afirmat că există un număr mare de hotări restante nemotivate, printre care şi Hotărârea nr. (...)“, se mai arată pe Portalul de jurisprudenţă.
Una peste alta, procurorul constănţean a câştigat iniţial procesul cu CSM, la Curtea de Apel Bucureşti.
În recurs, însă, lucrurile s-au schimbat radical.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul declarat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi au decis să respingă acţiunea Zarafinei Puiu împotriva hotărârii prin care i s-a dat aviz negativ.
Decizia Curţii Supreme este definitivă. Pe cale de consecinţă, în şedinţa de ieri, aceeaşi Secţie pentru procurori a decis înaintarea către preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie a procurorului SIIJ, „ca urmare a neacordării avizului pentru menţinerea în funcţie după împlinirea vârstei de 65 de ani“.

 
Citeşte şi:

Magistratul SIIJ Zarafina Puiu, la un pas de eliberarea din funcţie

Procurorul Zarafina Puiu a pierdut la Curtea Supremă procesul pentru menţinerea sa în funcţie, ca procuror al Secţiei Speciale

Procurorul constănțean Zarafina Puiu, de la Secția Specială, în atenția Înaltei Curți

Procurorul Zarafina Puiu nu a primit avizul pentru menținerea în funcție la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.


 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acuzat de cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă! Curtea Supremă a închis definitiv dosarul care-l viza pe șeful DNA Constanța! (MINUTA)

19 Apr 2023 2686

Parchetul General are termen șase luni să-l ancheteze pe șeful DNA Constanța!

11 May 2022 14852

Șase procurori pentru 4.000 de dosare Ce a făcut în 2019 structura ce îl anchetează pe șeful DNA Constanța, magistratul Andrei Bodean

23 Apr 2020 4835

Plenul CSM se interesează de activitatea Secţiei Speciale. Doi procurori constănţeni lucrează la Secţie. Ambii vor să devină inspectori judiciari

02 Mar 2020 2203

Preşedintele Iohannis a semnat decretul Procurorul constănţean Zarafina Puiu a ieşit la pensie

29 Nov 2019 1313

Oficial de la CSM De ce a primit aviz negativ procurorul SIIJ Zarafina Puiu (document)

01 Nov 2019 2378

Magistratul SIIJ Zarafina Puiu, la un pas de eliberarea din funcţie

30 Oct 2019 1632

Procurorul Zarafina Puiu a pierdut la Curtea Supremă procesul pentru menţinerea sa în funcţie, ca procuror al Secţiei Speciale

30 Oct 2019 1902

Procurorul constănțean Zarafina Puiu, de la Secția Specială, în atenția Înaltei Curți

24 Oct 2019 1767

Aproape un an de activitate pentru Secţia Specială Cine lucrează la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

10 Oct 2019 1941

Procurorul Zarafina Puiu nu a primit avizul pentru menținerea în funcție la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

13 Jun 2019 2141