Zece persoane trimise în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu calculat de procurori, peste 31 milioane de euro

  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Judecătorii de la Tribunalul Constanța vor redeschide azi dosarul în care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a zece inculpaţi în legătură cu prejudicierea bugetului de stat cu peste 31 milioane de euro.
 
Termenul de azi este al 15-lea. De menționat că dosarul se află în faza camerei preliminare din luna februarie 2019.     
 
Oricare va fi decizia Tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
 

Lista inculpaților

 
Cei care au fost trimişi în judecată sunt: Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată, Nemeş Radu, Capră Răzvan - Florin, Neacşu Nicolae, Andrescu Florinel, Csaszar-Pal Zsombor, Șoldan Romulus şi Olteanu Răzvan Mihai pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 

Date din anchetă

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.
 

Materii prime

 
În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.
 

Societăţi tip fantomă

 
În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.

 
Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 

Sechestru asigurator 

 

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.
 
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei. 
 
Citeşte şi
 
Pronunțare amânată în dosarul angajaților SPIT, achitați în primă instanță

Fost angajat al Penitenciarului Tulcea, condamnat cu executare, nemulțumit de pedeapsă
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt

16 Feb 2021 1453

​Zece persoane trimise în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Maine, un nou termen

02 Dec 2020 8642

Dosar cu un prejudiciu imens! Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Constanța

13 Oct 2020 1365

Dosarul din Constanța cu un prejudiciu de 31 de milioane de euro care nu mai apucă să se fie judecat

17 Sep 2020 1368

DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de peste peste 31 milioane euro. Cine sunt inculpații și ce s-a întâmplat cu procesul în ultimele 16 luni

29 Jun 2020 1654

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

08 Jan 2020 4226

Sorin Blejnar, adus în faţa judecătorilor (referat propunere arestare)

22 Nov 2016 1293

Dosarul lui Sorin Blejnar, redeschis de Tribunalul Braşov pe 26 ianuarie

26 Dec 2014 1373

DNA acuză - evaziune de peste 20 de milioane de euro Tribunalul Bucureşti nu-i dă voie unui inculpat să ia legătura cu şefii Insulei Ovidiu

26 Mar 2013 4705

Legături cu oameni din Constanţa Fostul şef al banilor din România cere ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara

30 Dec 2012 1711

Sorin Blejnar nu iese din ţară

13 Nov 2012 1400

Racz Peter Attila şi Radu Nemeş, prezenţi din nou Afacerişti de Constanţa, condamnaţi la închisoare cu suspendare

14 Sep 2012 2933

Fostul preşedinte ANAF, trimis în judecatăCe legătură există între Sorin Blejnar şi fraţii Livadariu, afacerişti de Constanţa

11 Sep 2012 1970

Evaziune fiscală de peste 20 de milioane de euro Judecata fraţilor Livadariu din Constanţa şi celebrul arădean Racz Attila, amânată de Tribunal

08 Sep 2012 1827

Ce paşi au făcut judecătorii în dosarul de evaziune al fraţilor LivadariuRadu Nemeş, legătura dintre Comăniţă, Secăreanu şi controversatul orădean Racz?

16 Jul 2012 5735